Sunday, October 18, 2009

1Malaysia yg tak boleh tidur

Pernah tak mengalami masalah tak boleh tidur atau tak lena tidoq?
Dah dua malam tidur gua tak lena atau terganggu. Sebabnya?
1)Memikirkan masalah umat?
...bukan. (alangkah baiknya kalau gitu)
2)Pikir hutang bertimbun?
...bukan jugak (walaupun mmg byk hutang)
3)Kerja banyak dan anak2 buah buat perangai?
...bukan aaa
4)jatuh cinta?
...tu dulu punya crita la...(zaman bujang)

Jawapannya, kawasan rumah gua dah macam kosovo kena bom dek bunyi mercun atau bunga api. Kureng asam betul. Kiri kanan, bunyi mercun sempena deepavali padahal gua rasa penganut hindu ada berapa orang je kat taman perumahan ni.
Sejak kelmarin, start pukul 12 onward bunyi bising berdentum. Gua lepas abis buat adab tidur terpaksa lah buat pekak telinga. Nasib baik baby nyenyak tak terjaga.
Semalam pulak, lepas isyak je, orang rumah kata dah start balik bising mercun. Banyak betul duit diorang ni bakar mercun dua hari berturut-turut. Nasib baik bukan
gudang bunga api yang meletup!
Ada yg kata bukan orang India je yg main mercun tapi orang Melayu pun main jugak time ni, buktinya kalau pergi ke satu kampung Melayu, pun terdengar bunyi mercun yg dibakar dgn cukup meriah. Tak tau la betul ke tidak, tapi kalau betul orang Melayu berugama Islam pun main mercun time ni, gua tak faham dan susah nak terima.
Kalau orang India main mercun time ni, kira ok lah, boleh diterima sbb suka hati diorang nak raikan deepavali, lagi pun dulu masa aidilfitri, orang Melayu sakan main bunga api, mercun. Time tahun baru cina, turn orang cina pulak main. Jadi gua tak nampak kenapa orang Melayu pulak lebih2 time ni.
Patutlah
polis pun kesal dengan sikap orang main mercun, kesian polis, sudah lah kes jenayah berlambak nak kena handle, soal mercun pun nak kena settle.
Budaya mercun ni asalnya orang Cina punya, tapi sekarang orang Melayu, India pun dah ikut. Dari sudut ni, orang Msia ternyata dah lama amalkan konsep 1Malaysia.
Entry ni tak rasis sbb gua tak rasis, bahkan Melayu, Cina, India dlm hal ni sama saja main mercun. Tapi kalau rakyat Msia suka sangat letupan, apa macam kalau tercampak ke negara kena bom di Iraq, Bosnia, Afghan? Baru la betul punya bunyi! Syukur lah Msia aman, tenteram.
Tapi kenapa dicemari?

Brapa ratus, ribu RM boleh habis dlm masa beberapa minit...

11 comments:

merah_s said...

Saya akui memang betul sebagaimana yang engkau tuliskan nih. Kat tempat aku sememangnya takder lansung penghuni India. Tapi pada malam Depavali tuh, memang gamat tul bunyi mercun.. Aku pun pelik gak r, cam mana boleh jadi sedemikian pelik pada bebudak melayu ni. Apa tah yang dah menghasut kepala lutut dorang untuk jadikan mercun mainan kesukaan setiap kali tiba musim perayaan? Bayangkanlah kiranya ada 7 perayaan di 1 Malaysia nih? Baper banyak wang bakal hangus r?? Tapi yang terlebih amat2 peliknya, bagaimana sebegitu mudahnya bebudak2 tu dapat bekalan mercun??? Memang sah2 nih perkara 'pelik alias ajaib'.. Wassalam..

ziarah76 said...

merah_s,
tu la pasal, orang Melayu Islam kalau bab2 yg tak baik cepat aje meniru drpd bukan Islam tapi contoh yg baik2 kurang melekat. Contohnya org Cina rajin2, pandai bisnes... tu org Melayu tak berapa reti nak tiru. Org melayu mmg pandai2 tapi pemalas masih no.1 yg jadi penghalang dlm byk perkara. Yg rajin benda2 seronok je mcm mercun ni sampai mcm ambik kesempatan perayaan orang lain nak bakar mercun!.
Yg mercun ni pun satu, dah tentu dlm undang2 ia barang larangan, jadi tentu lah diseludup.
Yg kuatkuasakan undang2 soal barang masuk keluar ini ialah Jabatan Imigresen. Entah lah, nak tuduh pun malas jugak tapi apa ke halnya kalau belum apa-apa dah berdentum dentam kat kawasan rumah... maknanya penguatkuasaan masih lemah.
Pasal tu la Msia ni amat disukai oleh PATI, penyeludup...etc.
Wallahualam bissawab..

umma-ali said...

Salam, kalau depa bole hidupkan malam dgn mercun, kita usahalah hidupkan masjid dgn 5 amal, hidupkan malam dgn tahajjud, hidupkan rumah dgn taklim... Ada kawan cuti dari US(dah jd US citizen,kawin matsaleh islam,karkun lagi) duduk uma abgnya selama cuti dan usaha hidupkan taklim di uma tu, alhamdulillah budak2 lepak yg bising2 kat uma tu lama kelamaan senyap dah tak lepak2 lagi. Itulah kekuatan taklim dia yg mampu menghapuskan majlis2 lalai... Ayuh, pertingkatkan taklim uma kita insyaALLAH lepas ni dgr org mengaji lak malam2...

ziarah76 said...

merah_s,
komen aku yg atas tu ada ralat, bukan jabatan imigresen tapi sebenarnya kastam. Tapi bukan totally salah diorang pun, yg salah kita jugak yg lemah dlm amal2agama.

ummu-ali,
komen karkun/karkunah sentiasanya positive thinking, bermanfaat dan tak menyalahkan orang lain...ini yg sgt bagus jadi org buat usaha agama. Ada fikir yg berjiwa besar.
Apa-apahal sentiasa ingat Allah. Kalau ada kelemahan lihat diri sendiri bukan orang lain.
Memang 5 amal masjid dan taklim di rumah boleh jadi asbab hidayat menghapuskan majlis lalai di kampung, jika dihidupkan di rumah akan menutup lubang2 maksiat yg cuba masuk ke dlm rumah.
Buktinya, TV kami dah berapa kali rosak sbb taklim diidupkan... tapi iman lemah, saya pergi baiki pulak. hehe.
Gitu jugak lah, jika penduduk sesuatu tempat beriman dan beramal soleh, ada orang ulang alik ke masjid, berkasih sayang antara satu sama lain, maka mudah-mudahan Allah akan jauhkan bala musibah, satukan hati-hati umat, datang bantuan Allah, Allah turunkan hujan yg jadi asbab kebaikan kepada tumbuh-tumbuhan masak ranum, suburkan tanah utk manfaat manusia, rezeki yg melimpah ruah, orang bukan Islam jadi respect/takut kpd orang Islam, akan datang pemerintah/khalifah yg adil dan sebagainya.
Jika tidak....sebaliknya akan berlaku dgn izin Allah asbab perantaraan amalan2 buruk manusia. wallahualam.

Husaini said...

salam..
haha..menarek gk kot menda nih..
bkn pe..saje nak criter..
kalo saudara ada kat tempat saya nih..lg teruk tau..
sblom diwali..hari diwali..
n even lepas diwali pon..masih berdentum2 bunyi mecun..
kalo duk dalam bilik tuh..bley imagine..camni la keadaan nyer kat palestin..x henti2 bunyi..cam bom..tempe2 kat sini lnsg x hiraukan org...tgh malam ke..tgh hari ke..maen menrcun tt p maen..
kalo pg diwali arituh, bkk jerk pintu bilik, bersepah dgn sisa mercun yg diorang ni bkr..sabo je la..hehe...
kat sini gak, yg plg best, ada satu pdang besar..mlm raye arituh, sume kumpul maen mercun situ..mmg agak meriah la..camni takpela..
at least ada la jugak tmpt khas nk maen mercun..polis2 sini pon join skali..mercun tuh tepi2 jalan bersepah bley dapat..hahah
tp..yg pelik nyer..kalo pikir2 blk..sume yg maen tuh bdk2 medic...herm...tu la..manusia..pelik2...

ziarah76 said...

husiani,
yg main budak medic? student medic ke? huhu...ok la tu kalau tercedera diorang boleh terus rawat, dgn izin Allah.
ok, kronik jugak kat situ ye.. kita kena byk2 doa nampaknya

Husaini said...

yer..sume bdk2 medic..dahle padang tuh tepi hospital..
mmg kesian la patients yg duk sakit tuh..dahle sakit pysical..mental pon kena toucher jugak..haha..tp menda tuh dah lepas la..skang ni sume dh normal blk..kalo nk compare ngan m'sia..mmg jauh sgt2 la keadaan nyer..kena terima je la..sape suh blaja negara orang kan???hehe
byk2 la doa hidayah untuk org2 sini..
sume baek2...tp tu la..hidayah kat tgn Allah kan..

ziarah76 said...

husaini,
belaja medic kat univ. mana tu?
ye la kan... di negara org kena pandai2 la bawak diri...
Insya-Allah, hidayat seluruh alam.

Husaini said...

alhamdulillah..blaja kat manipal medical uni kat india..dah sebulan duk sini..Allah antar suh wat dakwah sini kot..tp tuh la..iman lemah..
masalah rumet sndri pon xleh handle lagi..sedey biler dgr citer dier..muslim..tp die tak rase dier tuh muslim..ada trauma lame dgn kawan2 ngan cikgu kat skolah dulu..5 thn trauma..sampai last2 ckp dier tuh atheis walaupun dier tuh muslim...ssh la..sini karkun xda..sy pon dah tak tau nk wat camne..nk mesyuarat, mmg xda mesyuarat sini..mintak saudara doa la kat dier..nama dia aswan zulfian...

umma-ali said...

Salam,mntk maaf sy menyibuk.Nak btau husaini masa km kuar masturat 40h ke bangalore, india ada jhor utk students manipal...salah seorg yg pegi jhor tu ialah Dr Altaf.Klu saudara bljr di kawasan bangalore jgn risau, usaha di sana sgt bagus.Doalah byk2, hindu di bangalore pun respek muslim kerana usaha agama...

Husaini said...

ummu-ali:
oh..yeke..ada jgk eh johr pelajar kat sini...bagus la tuh..arap2 dpt la join lps nih..herm...manipal ngan bangalore agak jauh la..cam KL ke TRG..takpe la..ada rezeki bley sampai..sama2 kita doa...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails