Tuesday, March 2, 2010

Sejuk beku di Shah Alam

CUTI raya Cina baru-baru ni melayan anak-anak. Bukan apa, naufal dan farhah dah lama nak main salji mungkin sebab terpengaruh dengan cerita TV tengok orang main salji, dia pun nak cuba.
Jadi cara paling mudah ialah berkunjung ke Taman Empat Musim di Taman Pertanian Shah Alam. Lagipun dah lama nak bawak diorang jenjalan situ dan sekitar Shah Alam - yg pernah menjadi tempat permainan bapak diorang suatu masa dahulu!

Mula-mula meronda sekitar bandaraya tu, pergi masjid negeri etc. Jadi melompat-lompat la anak-anak.
Tercenggang jugak tengok poster seperti di atas dipasang merata-rata termasuk di masjid negeri sendiri. Sudah tentulah statement poster tu tak selari dengan pandangan Ahli Parlimen Shah Alam dan juga parti pembangkang yang memerintah kerajaan negeri. Kalau begitu bolehkah dibuat kesimpulan bahawa Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) yg mentadbir isu agama dan hal ehwal masjid terus bebas daripada pengaruh politik!. Yang sudah disedari umum ialah hubungan erat antara MAIS dengan Istana.Terpulang kepada saudara-saudari untuk menilai senario ini.
Separuh daripada zaman sekolah menengah dulu, masjid ni tempat wajib bertandang terutama untuk solat Jumaat dgn berjalan kaki saja merentas tasek dari sekolah. 
Apapun, walaupun berlaku perubahan pembangunan ketara namun Shah Alam memang perbandaran yang indah dan terancang dari dahulu lagi.
Selepas tu, kami menghalakan kenderaan kami ke Uhud Taman Pertanian.
Dlm Taman Pertanian tak boleh bawak keta, keta parking luar, kena naik bas disediakan, masa ni orang masih kurang, bas kosong.

Dah masuk... sejuk yg artificial... kalau tak silap -2 darjah celsius. 

 Sejukkkkk beb!!!... kami pakai baju nipis pulak tu...emmm.

 Kreatif jugak diorang ni...

Walaupun kesejukkan budak2 tu, tapi hasrat diorang nak main salji tak dilupakan. Bayaran masuk dikenakan tapi berbaloi la. Lain kali kena prepare baju sejuk kalau duduk lama, tapi kami tak duk lama2 sangat. Takut pulak jadi asbab budak2 ni demam.
 



 
Meninkmati kesejukkan la kononnya...

13 comments:

FakirFikir said...

Beli Air Asia turun Melbourne bro. Bulan 7,8 mcm tu ada la salji.

ابن زين الرمباوي said...

macamana agaknya sahabat dulu yg sejuk takde baju sampai masuk dalam tanah....

ahliacikgukhairul said...

SERONOKNYA.. RINDU KT UOL LA BILER TGK GAMBAR NI.. TAK DPT LG JUMPA SUMAYYAH SECARA LIVE..

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam...masyaAllah,,,ikram famili...

2a said...

kt oversea, klu kuar khuruj kt tmpt xde masjid, so bermalam lah kt church, siap buat amal lg.

sbb pe..
sbb Tuhan kita sama tp fahaman berbeza.

klu fahaman diorg sama dgn kita, jd Islam laa plk..

kt malaysia, no coment... tp Islam tu agama universal kan.

Wallahua'lam.

Abang Ben said...

sibuknya sekarang ni tak sempat nak pi mana2 lagi...

ziarah76 said...

fakirfikir,
boleh ditimbangkan cadangan tu...

ibnuzain,
subhanallah...Allah redha kpd mereka waktu mrk masih lagi di dunia.

kak nurul,
kami pun rindu sungguh Penanti!

anakpendang,
ikram jgn sampai karam.

2a,
Doakan hidayat utk seluruh umat Nabi Muhammad SAW.

ben,
biasa la, byk takaza nak disempurnakan di tronoh ye.

Mardiati Mohd Jamili said...

tak pernah taw ade tempat ni kt shah alam huuhu

Nadri said...

mcm best je tempat tu tuan..dulu saya & anak2 pergi Snow House yg dkt Genting..tp masuk punyalah mahal tiket dia..

p/s: jemput ke blog baru saya..

Ahmad Al-Hadi said...

hohohohoho.....
bia beku dlm tmn 4musim...
jgn beku buat usaha....
nasib baik ko tak bayan dlm tu....
mesti habis cair....hahahhaa

tapi cmne korang dpt msuk xpakai jaket.....kitaorang masuk kena pakai...korang memang kebal la....

KiLaT said...

beku jugak... bekuap!!

~KiLaT~ 35C Allah tak bagi angin.

ziarah76 said...

Mardiati,
sekarang dah tau, Msia kan mcm2 ada...

Nadri,
kira ok la, bajet kami ciput je. Blog baru tuan mmg ada style!

AAH,
bayan mende... tu la silap tak prepare jaket, tapi kami stay tak lama pun.

kilat,
takde angin takpe, jangan naik angin.

Umma-ali said...

Haa...izat, chak! Wey, seronoknya kome...
Teringat kat u.s. dulu...jalan atas ais(snow dah jadi ais)...turun tangga zruup terus jatuh terduduk!toleh kiri kanan... baik takde org nampak!!! Bestnya bdk2 tu tentu seronok kaaannn...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails