Tuesday, November 10, 2009

Paka lempaq batu (versi Utara)

DOK BUAT APA TU? ... La ni mai kita pi tengok sat apa saudara2 kita dok buat di Palestin dgn layan gambaq2 terbaru bertaraf profesional kat bawah nuu. Cerita depa bukan baru... dah dok ada lama dah, sampai cemuih telinga dengaq, segan mata nak tengok, berbuih mulut nak habaq tapi masalah problem dok ada lagu tu jugak pasai tentera yg ketegaq betui!
Kalau kita teliti 'tang mana kepala, ekoq' cerita ni, kita pun boleh teriak, sedihhh, awat? hangpa tak sedih ka? Depa la ni dah jadi paka lempaq batu, bukan buat2 lakon tapi lagu tu lah yg depa dok buat dari dulu sampai la ni.
Yg dok berunding di meja perundingan tok sah kata lah, yg sedih lagi, yg orang Islam terus takdak perpaduan. Tak tau nak kata apa. Pikiaq la sendiri...

Bersiap sedia untuk melempaq ke arah musuh yg tengah tersengih memegang senjata bertaraf WMD (Weapon of Mass Destruction Menipu Dunia)


 Lempaq sekuat2 hati dgn harapan terkena helmet tentera penceroboh kampung halaman mereka.


Musuh-musuh yg jadi sasaran lempaq batu...depa tengah dok usap2 muncung senjata.. al maklum lah, nak lawan dgn batu yg dilempaq tu.


Tu diaa...finishing dia besa nya lagu tu lah...innalillah, semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.

Lagu tu lah episod2 yg besa berlaku yg kita besa dengaq.
(entah betol, entah tidak bahasa utara tu, lama dah tak cakap utara, rasa rindu pulak, kalau salah minta maaf byk2 noo. Semoga usaha dakwah terus maju di seluruh alam termasuk di Palestin).

14 comments:

umma-ali said...

Aslm, siap geleng2 kepala nak baca posting ni!!!Betullah tu, jadi pakar baling batu je depa ni...
Tp ada yg mesti kita ingat bahwa ALLAH uji depa macam tu...
Satu jmh dr palestine dtg melaka, bila bwt gasyt, kena marah dgn org kampung/pembangkang katanya kami sumbang duit ke sana ie palestin korang dtg sini melancung pulak...astaghfirullah...dia tak tau ke ni jmh bkn melancong. Org palestin tu tak faham, bila balik masjid tanya karkun apa depa cakap. Diorg jawab balik btau kat org2 msia, kami masa nk dtg sini dgr msia negara Islam kami dah bayangkan baguslah msia ni, tapi bila smpi airport, terkejut, sbb pompuan tak tutup aurat sempurna merata2 langsung tak mencerminkan negara Islam...
Kami wpun mcm ni, tapi anak2 isteri kami tutup aurat sempurna, tapi mgkin ada kesilapan kami yg buat ALLAH rotan kami macam ni... tapi jgn bangga ALLAH tak rotan org msia...ALLAH biarkan sampai lemak2 betul, nanti takut bukan rotan, tp ALLAH hempas saja...
ALLAH...takut kita dgr, mmg betul bila kita tgok kemunduran umat Islam di negara kita mmg teruk, mgkin asbab doa2 para mukhlisin kita masih selamat...tapi jgn byk lemak sgt...sama2 kita fikir dan tgkat usaha, insyaALLAH...

merah_s said...

Salam,

tidak mengapa dengan hanya bersenjatakan batu, asalkan jiwa penuh dengan kekuatan perjuangan dan yakin dengan janji2 Allah SWT.. Allah tidak menjanjikan kemenangan dengan memiliki kekuatan senjata canggih apatah lagi ianya ciptaan orang2 yang tidak beriman. Biarkan mereka membela diri dengan apa saja yang termampu.. Tidak mustahil seorang yang beriman itu akan menemui kejayaannya saat tubuh hancur dalam letupan dasyat dari senjata2 pihak musuh... Wallahu a'lam..

FakirFikir said...

Patutnya hang tulih paka lempaq batu. bukan baling! Itu baru betui versi utara.

Ladyship Atie said...

haha.

bukan pakaq lempaq batu eh?.

=p

ابن زين الرمباوي said...

rib'i bin amir sebut nama Allah je begegar tiang istana Rom..

ziarah76 said...

umma-ali,
lemak memang tak bagus!
Ya Allah jangan lah rotan kami, jauhkan lah segala musibah.

merah_s
meninggal dunia sebagai seorang Islam, beriman adalah satu kejayaan besar walau di mana atau macam mana keadaannya.

Fakirfikir,
Laaa.. sorry bro, dah diperbetulkan he he, hishh... nasib baik hang bagitau.

Ladyship,
Tersalah pulak vocab...hehe. Dok pi mana..lama x mengomen?

Ibnuzain,
begitulah bila kebesaran dan keyakinan Allah yang tinggi ada dalam hati.
Waallahualam

abu amar said...

Kita yang Allah beri ruang untuk fikir iman dan amal perlu hidayah takut masuk kubur nanti kena lebih teruk dari orang Palestin di dunia ni..

Orang palestin kena tembak mati. Kita dalam kubur mcm mana nak mati sebab dah matipun..

ziarah76 said...

abu amar,
semoga azab kubur diangkat untuk kita. amin

Ladyship Atie said...

busy exam la encik ziarah76
khamis ni inshaAllah habis..hehe

tu update baru kt my blog pun sebab dah stress study haha.

nanti inshaAllah lepas exam ade cuti 3 bulan akan ade baaaaaaannnnnyyyyyaaaakkkkk komen from ladyship atie kt blog ni haha=p

zarzh said...

"Sheikh" Muhammed Nasir ad-Din al-Albani, considered by most "Salafis" to be the biggest scholars of their sect (after the death of their Mufti), has issued a Fatwa few years ago saying that ALL Muslims in Palestine, Southern Lebanon, and the Golan Heights should leave their land in mass and go somewhere else. His proof was (and he is still clinging to it) that any Muslim land occupied by non-Muslims becomes a non-Muslim land. Thus, it is prohibited for any Muslims to keep living there.

When some people asked him, in mockery, that no country in the world would admit the whole Palestinian nation, even "Saudi Arabia," he said, "They might try to go to Sudan; it might admit them!!!"

http://www.ummah.net/Al_adaab/absurd_albani_fatwa.html

zarzh said...

"Sheikh" Nasir ad-Din al-Albani shocked the people, before several months, with a bizarre fatwa, at an extreme distance from the dictates of the Islamic Shari’ah, and in the most extreme contradiction with the principles and rules of religion.

He decided publicly, and in front of all witnesses, that the all Muslims in the Occupied Land and the remaining Palestinians in it are obligated to leave wholly from the Land and leave it to the Jews, who transformed it, after their colonization of it, to a Dar-ul-Kufr (as he alleged)!

Nasib baik dia tak buat fatwa untuk orang Albani keluar dan tinggalkan tanah-air Kosovo untuk orang Serbia, kalau tak....habis orang Albani tak mengaku dia keturunan Albani.
Apa-apa pun, Fatihah untuknya, semoga Allah merahmatinya dan memberi kita semua hidayat. Dan bukanlah tulisan ini untuk merandahkan sesiapa, hanya ingatan untuk mereka yang berfatwa, kerana segalanya akan dipersoalkan....

Munir Kangsari said...

People should be careful with AlBani writings, he had commit 1200 mistake as revealed in Al-Bani Unveiled a book written by a Shaikh from Jordan (if i'm not mistaken).

Munir Kangsari said...

Al-Bani unveiled link

http://www.masud.co.uk/ISLAM/misc/albintro.htm

ziarah76 said...

atie,
gud luck in the exam la ye..

zarzh,
pelik betul fatwa gitu..
betul/sahih zarzh, semuanya akan disoal di akhirat nanti.

munir,
thanks 4 sharing, i think, now the best is to avoid whatever Syaikh Al-bani's work.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails