Thursday, November 26, 2009

Test drive ALZA

ALZA, MPV baru keluaran Produa kini paling hot dalam pasaran tempatan (betul ke?). Tapi jika anda ternampak seseorang yang memandunya buat masa ini, pastinya dia bukan pemilik kereta itu - walaupun dia berlagak macam dia punya - sebab kesemua yg di atas jalan setakat ini cuma untuk test drive saja.
Manakala sesiapa yang berkenan lepas test drive boleh buat tempahan dan dijangka seminggu dua atau lebih dari tempoh tu dapat lah kereta baru keluar dari kilang, Insya-Allah.
Kat kampung ada sebuah cawangan produa yang dikerumuni orang ramai sejak Selasa lepas (24 Nov.) dek gara-gara ALZA. SA kata setakat ni dah 40 tempahan diterima di cawangan tu saja.
Tukar gear tepi stering je bro...best.. macam honda stream...dll

Kebetulan ada lapang sikit on the ways nak beli barang lepas zohor semalam (25 Nov., Rabu), jadi kami sekeluarga tak melepaskan peluang menengok dan test drive sekali keliling pekan.
Overall kira ok, drive pun sedap. Untuk mereka yang tak berkesempatan tengok ALZA depan mata, ia lebih kurang kecik sikit dari Avanza, tapi lebih besar dan panjang daripada Myvi. (Kalau nak gambar2, spec, harga dia boleh check sendiri dlm google atau browse mana-mana patut). Disebabkan kereta aku Avanza 1.5 (Auto) jadi, banyak yg aku compare dgn Avanza lah waktu ni (nak compare dgn lain tak reti). Dulu aku ingat, Avanza adalah MPV paling kecik tapi sekarang ni ALZA jadi MPV paling comel dan kompak!
Ruang dalaman selesa walaupun kecik sikit dari Avanza, setakat ni, seat fabric, keluaran akan datang akan ada kulit semuanya.(takde gambar lain, sori, ek!)

Aku nak test naik bukit, tapi kawasan tu takde bukit, sudahnya, SA suggest naik satu jambatan yg agak tinggi.
Mengikut customer lain, jenis MPV nasional yg lagi satu meraung bila naik jambatan tu dek bodynya yg berat jika penumpang penuh.
Ok, aku terima cadangan tu... lalu..... aahhh memang steady je, membelok pun best, bawak pun sedap.
Avanza pun rata2 ada la ciri2 tu sikit2, cuma Avanza ni tinggi sikit, Alza rendah macam naik kereta.
Diakui lah kan, suspension AZLA memang ok, takde la macam Avanza yg lembut.
Ok cerita banyak pun tak guna, kalau nak tau boleh cuba, try, test sendiri. Atau boleh baca review pasal permotoran yg berlambak2 boleh dijumpa bila digooglekan dan sebagainya.
Family kecil memang sesuai utk 6 org termasuk driver, kalau penumpang saiz warga ghana atau africa maka sempit la nampaknya. Kalau 2nd car pun kira ok lebih2 lagi kalau wanita yg bawak. Aircond ada kat depan je tapi bila pasang sampai ke hujung boleh rasa aircond. Kata SA, sebab blower dia besar.
Nak bawak jemaah pun boleh, cuma kalau ruang belakang bubuh set taam kena lipat la 2 seat blakang, kalau tidak, tong gas tak boleh masuk, ahli jemaah kena pangku sendiri beg.
Conclusionnya, kami sekadar syok test drive je la beb!... nak beli? tak terasa pula macam nak menukarnya buat masa ni.... azam nak pakai sampai reput je apa yg ada.
Hahhh macam mana geng?

4 comments:

azharjaafar said...

Ada masuk hati ka??

Silverian said...

Mengikut maklumat dari sumber yg dipercayai, Perodua Alza & Toyota Avanza menggunakan enjin yg sama. Cuma bezanya kalau auto Avanza ada 'handbrake' tapi Alza cuma ada 'footbrake'

ziarah76 said...

azhar,
keluarkan makhluk, masukkan kebesaran Allah ke dlm hati.

silverian,
bagi saya, Avanza (1.5) better.

Nadri @ Cool Daddy said...

Selagi yg lama blh pakai, pakai ajer lah...skrg klu nak trade in kereta harga pn tak memberangsangkan...klu nak beli jgk, blh consider EXORA Premium..harga sekitar Rm79,999...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails