Saturday, January 2, 2010

Isu kalimah Allah

Kecoh, terguris bila aku dengar keputusan mahkamah - kesemua hakimnya adalah bukan Islam - yang membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh penerbitan Kristian.
Semua orang sekarang tengah sibuk list down kan punca dan cara penyelesaian masalah itu.  
Ada yang berpendapat:
1-politik melayu lemah, melayu pecah belah
2-mana peranan raja?
3-mahkamah tak adil
4-politikus mula menikus
5-..... etc

Pendapat aku, nombor 1 - 4 ialah akibat manakala punca masalah ini adalah kerana rata-rata umat Islam sudah tinggalkan kerja dakwah dan tidak jadikan dakwah sebagai maksud hidup.
Antara contoh mudah, bagaimana umat Islam hendak mempertahankan kalimah Allah, sedangkan bila azan yang melaungkan kalimah Allah Maha Besar, umat Islam sendiri buat tak dengar, tak dituruti, tak hormati, kalau faham tentu lah masjid penuh solat berjemaah.
Dalam perintah Allah yang lain atau amalan sunah Nabi SAW, kita boleh lihat bagaimana sikap umat Islam.
Umat Islam menjadi lemah kerana lemah mengamalkan agama. Lemah mengamalkan agama kerana lemah iman.
Kerja kita usaha tingkatkan iman, untuk tingkatkan amal, tingkatkan agama.
Salah siapa? salah saya... belum jadikan dakwah maksud hidup. Istighfar.

Di bawah adalah Copy paste daripada the muslim bloggersalliance.
********************************************************************
Keputusan Hakim Datuk Lau Bee Lan 31 Disember 2009 lepas yang membenarkan Titular Roman Catholic Archbishop of Kuala Lumpur menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan mingguannya, Herald –The Catholic Weekly merupakan suatu tamparan yang hebat kepada usaha memartabatkan agama Islam sebagai “ Agama Negara”.
Masyarakat Islam arus perdana .melihat penghakiman ini sebagai suatu perkara yang akan menimbulkan kekeliruan dan kegusaran di kalangan umat Islam.
Penghakiman ini juga dilihat menghakis keistimewaan agama Islam sebagai agama Persekutuan.
Saya sendiri mendapat banyak panggilan telefon , emel dan surat bertanyakan kesan penghakiman tersebut terhadap kedudukan agama Islam di Malaysia khususnya.
Dalam beberapa hari sahaja penghakiman tersebut dikeluarkan keluhan dan ketidakpuasan hati umat Islam ini telah dizahirkan di dalam media-media arus perdana dan media alternatif.
Sebenarnya pendirian umat Islam bukanlah hendak memadam kalimah Allah di dalam kitab-kitab suci agama lain tetapi hanyalah berkisar di sebalik undang-undang yang berkuatkuasa di dalam negara dan keluhuran Perlembagaan Persekutuan.
Perkara ini jelas kerana agama Sikh umpamanya yang menggunakan kalimah Allah di dalam bahasa asal kitab suci mereka tidak pernah dihalang daripada membaca ataupun mengamalkan ajaran di dalam kitab asal mereka.
Malah pendirian yang diambil oleh umat Islam bukanlah “peperangan antara kitab suci” tetapi lebih kepada memberi makna dan tafsiran yang jelas kepada peruntukan yang ada di dalam Perlembagaan Persekutuan yang disanjung oleh segenap warganegara Malaysia.
Permasalahan yang timbul ialah penerbitan Herald- The Catholic Weekly ini boleh digapai oleh orang ramai termasuklah orang Islam. Ia sudah tentu diedarkan dan tiada jaminan ia tidak akan sampai kepada orang Islam.
Walaupun usaha beberapa Majlis Islam negeri-negeri seperti Selangor, Wilayah Persekutuan, Trengganu, Johor, Melaka, Pulau Pinang, Perak dan Kedah serta Malaysian Chinese Muslim Association (MACMA) gagal mencelah di dalam kes ini, namun usaha ini haruslah diberi penghargaan yang tinggi kerana khususnya Majlis Agama telah menjalankan tanggungjawab statutori mereka di dalam mempertahankan agama Islam dan MACMA yang merupakan NGO tunggal berbuat demikian. Namun persoalan lain pula, di manakah Majlis-Majlis Agama Islam negeri lain?
Adakah mereka juga bersekongkol dan bersetuju kalimah Allah ini boleh digunakan oleh pihak Gereja di dalam penerbitan mereka?
Majlis-Majlis Agama mempunyai tanggungjawab statutori menasihati Sultan di dalam hal ehwal agama malah menjaga agama juga diletakkan di bawah tanggungjawab Majlis Agama.
Hanya Islam sahaja satu-satunya agama yang disebut di dalam Perlembagaan Persekutuan.
Tiada agama lain disebut secara spesifik di dalam Perlembagaan Persekutuan melainkan hanya disebut sebagai boleh diamalkan dalam keadaan aman dan harmoni dalam negara sahaja.
Ini adalah jaminan Perlembagaan bahawa pengamalan agama lain oleh orang bukan Islam dibenarkan tertakluk kepada Perkara 11(4) iaitu berkaitan sekatan penyebaran agama bukan Islam kepada orang Islam.
Umat Islam adalah umat majoriti di negara kita. Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan Agama Islam ialah agama bagi Persekutuan; tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan.
Makna ‘boleh diamalkan dengan aman dan damai’ ialah agama lain selain agama Islam boleh diamalkan di mana-mana bahagian Persekutuan selagi ia tidak menghakis kedamaian dan keamanan agama bagi Persekutuan iaitu Islam. Inilah kedudukan istimewa Islam.
Kedudukan istimewa Islam ini bolehlah di fahami kerana terdapat peruntukan-peruntukan yang lain yang memberi kelebihan kepada Islam sebagai agama Persekutuan sebagaimana yang termaktub di dalam Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan, antaranya:
a) Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan bahawa negeri-negeri boleh mewartakan undang-undang menghalang orang-orang bukan Islam menyebarkan dakyah agama mereka kepada orang Islam Undang-undang Negeri dan mengenai Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan, undang-undang persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa iktikad atau kepercayaan ugama antara orang-orang yang menganuti ugama Islam.;
b) Perkara 12(2) Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan Kerajaan Persekutuan diberikuasa untuk mengurus dan menghulur bantuan kepada institusi Islam seperti masjid, sekolah agama dan juga bagi tujuan pembagunan syiar Islam;
c) Perkara 74(2) Perlembagaan Persekutuan pula memperuntukkan Kerajaan Negeri berkuasa membuat undang-undang bagi mentadbir urusan agama Islam.
d) Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan juga telah memberi pengiktirafan kepada Mahkamah Syariah untuk mendengar kes-kes dan persoalan mengenai agama Islam dan Mahkamah Sivil tidak boleh campurtangan, membatalkan ataupun tidak menghiraukan keputusan Mahkamah Syariah.
Penghakiman Hakim Datuk Lau Bee Lan itu memberi kesan yang amat ketara terhadap orang Islam.
Ini bermakna orang bukan Islam bebas menggunakan kalimah Allah di dalam penerbitan mereka tersebut selagi ianya adalah di edarkan di kalangan orang bukan Islam.
Persoalan yang timbul pula apakah jaminan ianya tidak akan diedarkan kepada orang Islam?
Penerbitan tersebut tidak hanya diedarkan di gereja sahaja. Kenapakah pihak gereja begitu beria-ia mahu menggunakan kalimah Allah ini?
Tidakkah dengan menggunakan kalimah Allah ini ia akan menggugat kedamaian dan keamanan agama bagi Persekutuan?
Malah keujudan Enakmen Kawalan Pengembangan Agama Bukan Islam Di Kalangan Orang Islam yang digubal berdasarkan Perkara 11(4) juga tidak mempunyai signifikan secara realitinya.
Enakmen yang telah ujud di beberapa negeri sejak berpuluh tahun masih tidak dilaksanakan. Malah ada negeri yang telah meluluskan enakmen ni masih tidak mewartakan dan memberi tarikh pelaksanaannya.
Empat buah negeri pula iaitu Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak masih belum menggubal undang-undang yang sama walaupun mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi sendiri semasa menjadi Perdana Menteri telah berjanji dan mengarahkan negeri-negeri ini menggubal undang-undang tersebut.
Sememangnya kepentingan agama Islam seringkali dipinggirkan semasa membuat sebarang tindakan oleh pelbagai pihak. Kenapa kita terlalu abai dalam perkara ini?
Dalam keadaan yang agak tegang ini saya menyeru kepada pihak kerajaan supaya dengan kadar yang segera memfailkan rayuan terhadap keputusan Hakim Lau Bee Lan ini serta memohon menggantung perintah yang dikeluarkan itu.
Saya juga menyeru supaya pihak Kerajaan melaksanakan segera Enakmen Kawalan Pengembangan Agama Bukan Islam di Kalangan Orang Islam dan bagi negeri-negeri yang belum menggubal undang-undang tersebut hendaklah berbuat demikian dengan kadar segera.
Majlis Raja –Raja Melayu sebagai ketua agama negeri-negeri juga perlu membuat ketetapan yang tegas berkaitan dengan perkara ini selaras dengan sumpah jawatan baginda mempertahankan Islam pada setiap masa.
Malah Yang Di Pertuan Agong menurut Perkara 130 Perlembagaan Persekutuan juga boleh merujuk ke Mahkamah Persekutuan bagi pentafsiran Perkara 3 tersebut.
Perkara 130 tersebut menyebut Yang di-Pertuan Agong boleh merujukkan kepada Mahkamah Persekutuan untuk pendapatnya apa-apa soal tentang kesan mana-mana peruntukan Perlembagaan ini yang telah berbangkit atau yang tampak padanya mungkin berbangkit, dan Mahkamah Persekutuan hendaklah mengumumkan pendapatnya tentang apa-apa soal yang dirujukkan sedemikian kepadanya itu di dalam mahkamah terbuka.
Oleh yang demikian jika Yang di Pertuan Agong merujuk kepada Mahkamah Persekutuan berkaitan isu ini mungkin akan meredakan ketegangan yang dihadapi oleh umat Islam sekarang.
Tindakan Kementerian Dalam Negeri melarang pihak Gereja menggunakan kalimah Allah adalah kerana KDN sebagai salah sebuah organ kerajaan perlu mempertahankan ikrar Yang Di Pertuan Agong semasa menaiki tahkta iaitu mempertahankan Islam pada setiap masa. Oleh itu segala tindakan yang dibuat oleh pihak kerajaan perlulah sejajar dengan ikrar mempertahankan Islam ini. Secara mudahnya, setiap urusan kerajaan adalah disifatkan sebagai Urusan Seri Paduka Baginda (sebagaimana tertera di dalam sampul surat jabatan kerajaan). Oleh yang demikian adalah tidak masuk akal, urusan tersebut mencabul ikrar yang dibuat oleh Seri Paduka Baginda itu.
Kementerian Dalam Negeri perlu segera merayu keputusan kes ini kerana ia melibatkan kedudukan agama Islam di Malaysia apatah lagi keputusan mahkamah tertinggi di dalam negara perlu bagi menyelesaikan kedudukan ini secara muktamad.

Penulis adalah Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia dan boleh dihubungi di zainul.rijal@abubakar.my.

8 comments:

Ahmad Al-Hadi said...

Tuan, silap saya la sebab byk slack n lemah....

Tapi geram jugak.....hati saya terguris....

Oh Allah, hanya Kamu kami sembah & berserah....

ابن زين الرمباوي said...

silap dan leka pada perkara yang tak sepatutnya..smoga Allah pelihara...

ziarah76 said...

ahmad,
saya geram jugak la brader, hati aku terguris, remuk.

ibnu zain,
semoga Allah pelihara kita.

seorangnenektua said...

Tingkatkan usaha dan kerja insyaallah. Allah pandang

Umma-ali said...

Aslm,terpanggil nak komen, dah 2h tak bk tenet...
InsyaALLAH DIA Maha Mengetahui apa yg sedang brlaku, semua di dalam pengetahuanNya...Kalau mereka boleh buat makar, ketahuilah Makar ALLAH lebih hebat...Apakita nak risaukan...kita patut risaukan yg umat Islam tak solat, seorg yg tinggalkan solat dia meruntuhkan agama, bukan org kristian yg boleh runtuhkan agama kita, org Islam sendiri...bayangkan kalau ada 10 org tak solat, 10 org meruntuhkan agama, kalu 100, 100 org yg meruntuhkan agama...ALLAH...dlm kampung kita je brp org yg dah meruntuhkan agama?Rata2 yg tegakkan agama(solat) ada berapa kerat je...fikir dan risaulah nak buat 5 amal masjid agar semua org di tempat kita dapat menegakkan agama...
Saya pernah dgr bayan, seorg penyembah berhala yg di beri nama saman-nama berhala tu...dia dok sebut saman, saman berkali2 tapi sekali dia tersasul tersebut samad, maka ALLAH lantas menjawab AKU disini wahai hambaku...Malaikat berkata wahai ALLAH, sipolan tu tersasul, bkn dia sebut namaMu...ALLAH jawab, wahai malaikat sudah sekian lama AKU menunggu dia panggil namaKu...
MasyaALLAH...kita tak tahu mungkin ada khoir di sebalik apa yg sedang berlaku...ayuh tingkatkan usaha kita...

Munir Kangsari said...

Saya ada mintak clarification dengan Ulama dan ada update dalam Blog saya. Please take a look.

TaminDhari said...

Hebat Allah SWT,
Hari ini 1 Malaysia fikir tentang ALLAH.

ziarah76 said...

nenektua,
insya-Allah, semoga Allah terima


umma-ali,
masya-Allah, ada khair

munir,
dah tengok dah, thanks.


tamandhari,
Allah Maha Kuasa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails