Thursday, January 14, 2010

Kaedah profesional

Semalam diadakan Jord Halqah kami. Ramai yang datang dan bagi azam untuk keluar di jalan Allah. Aku azam 1 Mei 2010. Tuan-tuan, saudara saudari tolong doa untuk diriku ini.
----------------------------------------------------------------------------------
Baru-baru ni, ada pulak yang bagitau satu kaedah profesional untuk mengenal sama ada seseorang tu karkun lama atau karkun baru.
Katanya mudah je. Bawak dia ke majlis taklim, kalau awal-awal dia dah tertunduk lalu tertido maknanya dia karkun lama. Baru start baca... Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan......dia dah tertido.
Kalau dlm taklim dia duduk tegak je... maknanya dia karkun baru.
Ataupun karkun lama biasanya kalau start taklim je, dia mula la nak khususi sana sini... alasan dia ialah karkun baru kena duduk taklim, tapi sebenarnya dia yang dah lama mujahadah nak duduk.
Kah kah kah....
Entah lah... aku check diri aku sendiri. Orang baru macam aku ni, time taklim, bayan asyik tertido je. Hidayat.
Baru ka, lama ka, yang penting buat kerja.

10 comments:

azharjaafar said...

Tidur dalam taklim dan bayan bukan sakinah.. tapi kelalaian. (aku pun selalu cam tu..)

ziarah76 said...

sakinah tu sekadar dakwaan yg biasa dijadikan alasan je, mmg tak betol. huhuhu
jadi aku edit aaa.

ibnu dinar said...

gua kat pasir gudang la... tp skrg kt laut iran... gua tgh lemah iman ni syeikh, dah lama xnmpk masjid... sedih hati gua ni..

ziarah76 said...

ibnu dinar,
lu atas laut pun dpt ingat masjid,
hati lu dah terpaut pd masjid. Beruntung lah tuan.
Ada orang kat darat depan masjid pun tak ingat masjid.
ish ish ish...salah saya

ابن زين الرمباوي said...

roh talim dan dakwah telah dicuri syaitan...

Yard said...

beratnya kalau dgn taklim 3 jam..hu2

Munir Kangsari said...

tertunduk time khatib baca khutbah tidak mengenal Karkun...

ziarah76 said...

ibnu zain,
tu blum roh ditarik malaikat maut.

Yard,
mmg berat. Majlis keampunan, majlis para malaikat mmg tinggiii.

munir,
tunduk tawajuhhh kot.

Ahmad Al-Hadi said...

Amboi....dah coklat la suasana blog ni....

Masa IPB diarg dok press taklim kena 4jam....pagi taklim....petang pun sambung taklim....infradi pun taklim...nak cukupkan 4 jam....

benda ugama ni kena ada latihtubi juga sebenarnya.....

ziarah76 said...

AhmadHadi,
jgn terkesan dgn suasana..huhu, isi blog sama je.
-teringat masa ijtimak, maulana saad, kalau tak silap, ada bagitau pasal taklim infradi iaitu baca muntakhab hadith secara infradi sebagai tambahan drpd taklim yg sedia ada.
-ohhh... aku belum buat lagi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails