Monday, October 27, 2008

The time has come for Ijtimak...

IT was early 1980's when Malaysia held its first ijtimak (congregation) in Kubang Bujuk, Terengganu and then followed by several ijtimak before ended with the last ijtimak in Dengkil somewhere in 1990's. But in a musyuarah recently, Nizammuddin, Delhi gave a green light for Malaysia to host a another ijtimak in Julai, 2009. [Read More...]

The ijtimak-- a non-political congregation of dakwah movement -- will be held in several days, most probably 3 days program in which, among others to focuses on prayers, ceramah, kakuzahri, advices from the ulama to increase, strenghten and to rectify effort and the works of dakwah. The mass prayers are to seek guidance, rahmah and peace from Allah for mankind in this world and the hereafter. The program concludes with the Akheri Munajat or final doa congregationally before the thousands of jemaah formed and start their route after the mussoffah. The victory of ijtimak, among others, depend on the number of jemaah for khuruj fisabilillah for 40 days and 4 months.
The attendees -- the seas of devotees come from all over the world, various races, all walks of life, cross borders -- unite for Islam.
Normally, world ijtimak called Bishwa Ijtimak held anually in Tongi, Bangladesh since 1946 . It lasts three days and attended by over two million Muslims, making it the second largest congregation after the Hajj to Mecca. [Find out more about Bishwa Ijtimak please click here and here ]. Other than that, the same ijtimak also take place every year in Raiwind, Pakistan and Bhopal, India.
Early this year, Thailand host a big scale of ijtimak - 'Bangkok Ijtimak' where all the ulama from Nizammuddin attended dan thousand of jemaah were formed for khuruj fisabilillah for 4 months and 40 days. On top of that, Indonesia and Singapore were also at one time host the same peaceful and law-abiding congregational activitities.
Now the time has come for Malaysia to host the ijtimak and all the muslim especially daie are now must be all out to do all the preparation (of amal) to ensure the program gain success and the pleasure of Allah s.w.t.
Apa lagi tasykil... jangan kira apa... 4 bulan, 40 hari siapa sedia? seluruh hidup...

11 comments:

Abang Ben said...

ijtimak? Last sekali kat Terengganu dulu kan?

Kalau ada pun yang buat tahun-tahun lepas tu consider ijtimak juga ke camana?

mutakalim said...

Ye, last memang kat terengganu.Antara yang hadir hadratji terakhir Maulana Inaamul Hassan. Maulana abul hassan an-nadwi pun hadir. (baca posting aku 'tenggelam dalam isu' bila mufti perlis quote kata2 maulana tu).
Yang kecil sikit daripada ijtimak ialah JORD, yg tu Malaysia selalu buat, jord malaysia, even markaz by markaz to halqah and mahallah. Minggu lepas je halqah aku pun buat jord. Aku pun tak la sure sangat jadi untuk keterangan lanjut kira boleh tanya azhar jaafar yg buzruk tu... he he

Abang Ben said...

apsal ada ijtima lak eh? setahu aku kalau ijtima ni bila usaha sangat kurang... Adakah usaha agama di malaysia makin berkurangan?

mutakalim said...

Ben, tak sure pulak exactly. Yang aku dengar (masa aku attend bayan masturat di markaz), masa mesyuarat Malaysia di Nizammuddin, Maulana Saad tanya syura2 Malaysia, bila last Malaysia adakan ijtimak? Maka mereka kata dah lama dah iaitu pada tahun sekian-sekian. Maka Mualana Saad kata, dah sampai masanya untuk Malaysia anjurkan ijtimak.
Dari segi turun naik usaha, aku tak sure sangat sebab jarang datang mesyuarat markaz dan halqah. Tapi daripada yg aku dengar usaha Malaysia memang turun sedikit. Malaysia lebih 'abang' daripada Indonesia dan Thailand tapi usaha di Indon dan Thai lebih meningkatkan maju dgn cepat jika dihitung dari segi pengeluaran jemaah. Malaysia diberi tanggungjawab untuk hantar beribu jemaah ke Indon, tetapi target tak sampai2 lagi. Ini kelemahan saya la yg asyik sibuk dunia je nih. Wa'Allahu alam..

Abang Ben said...

Lupa nak bagitau, anak pompuan aku pun nama Sumaiyyah. Dah nak masuk 4 tahun sekarang ni.

mutakalim said...

Ben,
Sumaiyah aku baru umur 3 bulan, satu fikir kita nampaknya... he he

eksp said...

salam ziarah

sama2 bersedia untuk ijtima' yang tak lama lagi tuh ^^

doa seluruh umat tuan... insya Allah...

mutakalim said...

tuan eksp,
Semoga ijtimak berjaya dan mencapai target keluarkan jemaah, InsyAllah.

nummerzwei said...

askum tuan...saya rasa ijitmak first ialah pada sekitar tahun 1982-1985 di ganung...sebab saya pernah lihat sekeping bantal plastik kt umah tok wan saya mencatatkan tarikh dan ijtimak berkenaan

then sekali lagi di ganu pada tahun 1987

1989 : chenderong balai

1990 : sungai abong muar

1991 : dengkil

correct me if i am wrong

NaqHuHiNes said...

askm, sy nak tanye..,, markas kat malaysia ni satu je ke kat sri petaling atau pun ada lg...???

Anonymous said...

he style has lived much longer than its Abercrombie clothing counterparts from the 1980s; it may be because of its relatively abercrombie Jeans inoffensive style or because people just love Abercrombie Pants animals, but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet Abercrombie Tees sets in a cheetah print. These are common enough that you could even go to a department store and find them, Abercrombie Shorts so you should have no problem finding cheetah printed sheets and blankets if they are what you are looking for. These can be a great accent to a more contemporary home theme Abercrombie Sweaters , though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails