Saturday, June 19, 2010

Dijemput hadir ke Ijtimak Zon Selatan

Alhamdulillah, dengan limpah kerahiman Allah s.w.t maka satu perhimpunan umat Islam bagi Zon Selatan semenanjung Malaysia dijadual diadakan, iaitu:

Lokasi : Masjid Merlimau Utara, Melaka.
Tarikh: 20, 21, 22 Jun 2010 (Untuk umum)
Tarikh: 23 Jun 2010 (Untuk rakan seusaha 4 bulan)

Perhimpunan yang diadakan semata-mata kerana Allah, mudah-mudahan menjadi sumber hidayat menarik rahmat Allah kepada seluruh umat seluruh alam.
Pengisian antara lain mendengar kata-kata nasihat dari para ulama untuk mendapat manfaat rohani, menambah kecintaan kepada agama dan akhirat, menjernihkan hati, mendapat ketenangan hakiki, penyucian jiwa, pembersih dosa disamping mengeluarkan sebanyak mungkin jemaah yang bergerak atas maksud agama ke seluruh alam.

Ayuhh!! ...  Jangan lepaskan peluang, jumpa di sana..


Pesan Maulana Syamin : Ijtimak asbab hidayat
"Amalan haji adalah ijtima umat islam terbesar dan kewajiban hanya sekali saja. Jika berhaji dengan betul, akan jadi wali Allah. Jika niat berhaji tak betul, haji tanpa kesan, akan dilempar balik seperti kain kotor yang dilemparkan. Begitupun ijtima, jika datang dengan niat baik, maka satu ijtima cukup membuat cinta kepada Allah SWT. Satu ijtima yang betul cukup bagi Allah SWT untuk membuat keputusan memberi hidayah untuk seluruh alam."
"Ijitima bukan untuk menghimpun manusia sebanyak-banyaknya, tapi untuk mengumpulkan dua usaha, sebelum ijtima (ruh ijtima), setelah ijtima (perhiasan ijtima)."

"Usaha sebelum ijtima adalah menjumpai setiap orang Islam agar hatinya berpaling dari selain Allah kepada Allah SWT sehingga ada kemanisan untuk ta’at. Dikarenakan adanya pengorbanan orang-orang sebelum ijtima, maka yang hadir di ijtima mendapat hidayah, dan hidayah juga akan tersebar ke seluruh alam. Usaha dalam ijtima adalah agar setiap orang terlibat dalam amal ijtimai dan infirodi. Semakin terjaga amalan, maka semakin cepat turunnya hidayah. Hidayah ada 2 tahap : untuk diri sendiri dan asbab hidayah untuk orang lain. Untuk menjadi asbab hidayah maka niatkan untuk bergaul dengan semua orang dari semua negara, kita merasa sebagai satu umat, hilangkan ashabiyah. Ashabiyah ini sangat dibenci Allah dan menyebabkan tertolaknya amal seseorang."

"Untuk menghilangkan ashobiyah : Allah SWT perintahkan ibadah haji, shalat dan shaum. Dalam haji diperintahkan untuk menyebarkan salam (untuk menghilangkan sifat sombong, merasa sebagai penanggung jawab. Sehingga Nabi SAW selalu mendahului dalam memberi salam, tidak pernah didahului oleh sahabat), bersikap lemah lembut, dan suka memberi makanan (jangan menunggu untuk diikrom, tapi beri ikrom untuk satukan hati)."

"Di negara-negara anda akan diadakan ijtima dan jika anda bersungguh-sungguh usaha atas ijtima ini, maka ijtima anda akan menjadi asbab hidayah ke seluruh alam. Tanggal ijtima bukan awal ijtima, tapi itu tanggal berakhirnya ijtima. Ijtima bermula sejak tanggal ijtima ditetapkan."

4 comments:

ibnu dinar said...

kerugian melanda diriku... masih berada di tengah lautan, xdpt blk lg ni..

ziarah76 said...

ibnu dinar,
di tengah lautan dengan fikir agama, masya-Allah.

Nadri said...

pastinya ramai yang hadir kan pada majlis ijtimak tersebut..

ziarah76 said...

Nadri,
alhamdulillah, ramai jugak la.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails