Friday, March 20, 2009

Makan-makan balik kampung

By Ahliah Mutakalim,
BARU2 ni balik kampung ada urusan keluarga mentua, adik ipar nak nikah. Jadi ambil peluang la cuti panjang, lagipun cuti sekolah... kann. Ni nak cerita pasal makanan ni sepanjang cuti. Mula2 balik Banting, rumah mak abah. Kat situ takde la makan beriya2 sangat, maklum lah baru sampai rumah, orang tua pun tak sihat... tapi tu la kan orang tua namanye, anaknye balik nak jugak masak mi kari ..jadi lunch tu makan la mi kari..dah lama tak makan mi kari mak. sedapppp.. tekak saya la.
Pastu terus balik Meru, Klang, lagi macam2 makanan. Mlm tu kenduri sikit, yg paling byk makan sapa lagi suamiku la... Antara menunye ayam masak kicap, sotong masak kunyit, ikan masak berlada, kangkung goreng belacan dan macam2 lagi la. Tu memang favorite suami la tu.
Esok pegi kenduri nikah di Sg Besar pulak, tengok2 menu tu ada satu menu yg mmg nostalgia betul la. Lauk tu dulu memang selalu masak pasal sedap dan simple. Ikan duri masak cuka...emmm. Seingat saya, mula2 makan lauk ni masa bersalin anak kedua di Klinik Bersalin Penawar Muslimah Permatang Pauh. Terus tanya kat nurse macam mana nak buat. Pastu boleh katakan tiap2 bulan mesti ada masak tu. Apa jenis ikan pun boleh guna, pastu kami tak guna cuka tapi pakai asam jawa, sedap gak.
Byk juadah kat kenduri tu, antara yg special gak kat kenduri tu kerabu silom campur tauge, ayam masak merah, kacang panjang hati, gulai nanas ikan masin dan macam2 lagi la... kann. Apa lagi belasah la cukup2 (suami saya la jugak).

Adik suami tu tengah berdebar-debar nak akad nikah.


Balik dari kenduri di Klang, ingat nak terus tidur nak rehat rupa-rupanya ada lagi destinasi nak dituju. Ke rumah abang ipar la pulak yg beriya2 mjemput dtg bertandang di Jalan Kebun, Klang. Aduhh penatnye.. Kat situ pulak, sate kajang menunggu. Suka la budak2 termasuk mak bapa diorang. Menu lain pulak kailan ikan masin, mi goreng mamak (sedap betul), udang goreng, byk lagi lah. Alhamdulillah, syukur nikmat.
Mlm tu tidur sedap betul walaupun si sulung buat perangai, penat la katakan.

Penat la.. sumaiyah ke sana sini...

Esok sarapan roti canai melayu, pun sedap jugak. Pastu rehat-rehat sekejap dan terus ke rumah kak ipar pulak di Meru utk lunch. Menunye... jeng2... ikan siakap masak masam manis, sedap betul la, rupa-rupanya suami dia (biras la tu) baru jadi tauke ikan siakap sebab ada kolam ternakan ikan siakap dlm sangkar kat Sungai Muda, Kepala Batas, P.Pinang (kat kampung dia la tu, Penaga). Minggu sebelum tu dia baru balik ambik ikan jadi merasa la kami ikan siakap baru. Tak sangka pulak sedap sebab sebelum ni ada beli ikan siakap tapi bila masak ada bau tanah. Abg ipar bagitau, ikan siakap dia tak berbau kerana sangkarnye di sungai, air mengalir dan bagi makan ikan kecil dan selang seli dgn dedak dan lain2 makanan (itu la rahsianya dagingnye sedap). Katanya, ikan siakap yang berbau tu sebab bagi makan dedak aje dan bela dlm kolam yg air tak lalu (bukan sungai).
Kak Ipar suruh tidur rumah dia, tp kami ada urusan lg.. he he nak tgk umah kami tuh yg sekang ni org lain duduk (org sewa lah tuh)..sambil2 tuh nak tgk jugak penyewanya, nak berkenalan dgn istri dia.. Bila kami sampai kat situ rupa2nya ada 2 rumah je yg tlh diduduki.. umah kami ngan jiran, yg lain dgr cita bulan depan.. emm takpalah skurang2nya penyewa ada gak teman kan. Balik Meru dah nak Maghrib, ada lagi menu menarik, pau goreng inti kacang..ermm sedapnya.. berketul2 kami suma makan. Rupa2nya kuih nih kakak ipar dah buat untuk yg lain (ipar & biras) dan antara kuih favorite buat masa nih.. biras pun dah blajar camna nak buat. Tu maknanya diriku ini juga kena blajar.
Bangun pagi esoknya bermulalah pelajaran membuat pau goreng berinti kacang mengikut resepi campak2 je. Tu pasal nak kena tgk betul2 tuh pasal sukatan takde...Bila tgk mudah je tapi nak buat sendr taktau jadi ke tak. Selama 2 hari kat umah kakak ipar macam2 makanan lah yg kami makan antaranya nasi goreng sos tiram berkari (special tuh pedas punya), siakap masak asam pedas, kacang buncis berkentang, sedap2 belakalah..Lepas tu ada satu lagi ilmu masak kuih favorite suami yg kena blaja..apam kukus.. Pagi nak balik umah kami, mak (mentua ) pulak tunjuk skill buat apam kukus.. pun sukatan campak2, ermm memang kena tgk betul2. Jadi pagi tuh kami breakfast apam kukus ngan koey teow goreng..Alhamdullillah.. sepanjang kami bercuti ni (5 hari tuh) Allah murahkan rezeki kami.. semoga apa yg kami perolehi berkat di sisi Allah s.w.t. Cuma dua makanan je tak sempat nak makan rojak cicah Kelang (bawah Gama lama) ngan soto special tepi umah kakak ipar tu je.. ermm Alhamdullillah.
Semalam kami dah sampai rumah kami , petang tuh apa lagi cuba2 buat pau goreng tuh... suami kata tak jadi sangat tapi habis gak yg tinggal pau kosong je(farhah nak cicah gula)... Doa2 lah ye Allah izin untuk try resepi kedua (apam kukus) esok nya...

Ni pau tanpa inti yang di rekues farhah, saiznya kecil sikit, pau kacang yg sebenar berinti kacang tak sempat nak ambik gambar sebab dah kena ngapp semuanya.

5 comments:

eksp said...

sebut2 pasal makan nih, terus terasa lapa... hehehe..

hebat Allah!

xxxl said...

tahniah Jai. Bang, ana amik gambar tu tempek kat FB na. Credit will be given to you.

mutakalim said...

eksp,
makan ketika lapar, berenti sblm kenyang...

Munir,
ok thanks

Anonymous said...

Alhamdulillah byknye rezeki Allah bg.
Hubby skrg klr 4bln x berselere sgt
saya nk mkn.(rindu + fikir umat).
Doa utk saya.

(Ahlia Azhar)

Anonymous said...

he style has lived much longer than its Abercrombie clothing counterparts from the 1980s; it may be because of its relatively abercrombie Jeans inoffensive style or because people just love Abercrombie Pants animals, but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet Abercrombie Tees sets in a cheetah print. These are common enough that you could even go to a department store and find them, Abercrombie Shorts so you should have no problem finding cheetah printed sheets and blankets if they are what you are looking for. These can be a great accent to a more contemporary home theme Abercrombie Sweaters , though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails