Saturday, September 22, 2012

Soalan yang belum terjawab...

بسم الله الرحمن الرحيم

Sudah lama tidak berpeluang menulis entry, walaupun penulisan bukan sesuatu yang asing dalam rutin hidup. Blog ini pun hampir-hampir mati dibiarkan begitu sahaja, tak dipedulikan.
Saya teringat, suatu ketika saya menghadiri persidangan antarabangsa NAM (Non Aligned Movement) di Kuala Lumpur. Ia dihadiri para pemimpin dunia antaranya F.Castro dari Cuba, Pervez Musharaf (Presiden Pakistan) dan beberapa pemimpin utama dunia lain. Malaysia ketika itu masih ditadbir oleh Dr. Mahathir Mohamad.
Sebagai rakyat Malaysia, kita sepatutnya amat berbangga kerana pemimpin negara lain amat mengkagumi  kecerdikan Perdana Menteri kita. Dan ketika itu, saya pun berasa bangga begitu.
Saya berpeluang mengikuti beberapa ucapan dan kenyataan pemimpin-pemimpin dunia yang hadir pada persidangan itu. Ucapan Dr. Mahathir cukup menarik. Pengucapan Castro penuh karismatik dengan wajah bersungguh-sungguh memperlecehkan negara-negara Barat dan hipokrasinya.
Dalam satu kesempatan, saya dan beberapa rakan (dari luar negara) berpeluang bertanya soalan kepada Musharaf mengenai Osama Laden yang ketika itu sedang diburu hebat oleh Amerika Syarikat. Dan Pakistan adalah sekutu kuat Amerika bagi mewajarkan serta memastikan pemburuan itu berhasil di bumi Afghanitan hingga di North-West frontier Province (NWFP) - daerah tandus yang tidak berundang-undang.
Musharaf berkata, dia tak tahu di mana Osama berada dan kemungkinan Osama sudah meninggal dunia kerana dia mempunyai banyak penyakit. Bagi Musharaff, secara lojiknya bagaimana Osama yang mempunyai sakit itu dan ini boleh hidup dalam gua tanpa rawatan perubatan sempurna.
Musharaf berkata, mereka tidak boleh sewenang-wenangnya mengejar dan menangkap orang berjanggut atau berjambang di Pakistan. Kemudian Musharaf bertanya kami: "Do you know how many bearded men in Pakistan?" 
Kami yang ditanya terkedu mendengar soalan yang sebenarnya bukan soalan.
Soalan itu, sebenarnya tak perlu kepada jawapan. Tetapi sampai sekarang saya teringat soalan itu yang kadang kala lucu juga kerana di Pakistan sudah tentu terlalu ramai berjanggut dan berjambang. Bila Osama ditembak mati oleh Amerika pada May 2011, maka saya teringat kembali soalan Musharaf itu yang diajukan kira-kira lapan tahun sebelum Osama dibunuh.
Jadi, sekarang adakah anda boleh menjawab soalan Musharaf itu iaitu berapa ramai lelaki berjanggut di Pakistan? Sebenarnya, janggut tiada kena mengena dengan keganasan atau terroris, ia adalah sunnah Nabi s.a.w. Dan sepatutnya kita semua perlu menyimpan janggut bagi mengikuti sunah Baginda s.a.w.
Namun masalah timbul ialah bila orang menggunakan agama untuk tujuan kerosakan dan kepentingan dunia. Lalu Islam telah disalahertikan. Sedangkan agama yang dibawa oleh Baginda Nabi Muhammad s.a.w itu sendiri adalah untuk keselamatan dan kesejahteraan dunia dan akhirat.

Sekian dulu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails