Wednesday, January 11, 2012

Usaha atas student

Sejak kebelakangan ini isu membabitkan student boleh dianggap menyedihkan. Student Malaysia sekarang makin terkenal di mata dunia kerana sudah ada yang berbaring di jalan, melawan polis, menjerti-jerit, dipergunakan dan ada juga kes yang culture shock di luar negara dan ada juga yang sudah melangsungkan perkahwinan sejenis. Ini pernah dibincangkan oleh posting Al-Alorstari dalam Permata yang hancur berkecai...
Masalah ini semua adalah kerana asbab kelemahan kita buat usaha atas student dan kelemahan kita juga tak buat usaha bersungguh-sungguh kepada umat. Kesian umat menderita....salah siapa? salah kita juga. Masalah umat memang banyak, tetapi kita tidak cukup membantu menyelesaikannya, semoga Allah ampunkan kita. Saya sendiri tak buat usaha masa zaman student dulu-dulu.
Dulu, ada orang bagitau, ada satu universiti di Msia kuat berjalan usaha hingga namanya dikaitkan dengan jemaah kerana asbab student dan pensyarah 'bergotong-royong' buat usaha.
Cuba tengok list kat bawah, yang manakah agaknya yang dimaksudkan universiti itu?

UIA - Usaha Iman Amal
UM - Usaha Masjid
USM- Usaha Sampai Mati
UTHM - Usuli Tengah Hari Malam
UTM - Universiti Tabligh Malaysia
UKM - Universiti Karkun Malaysia
UiTM - Usaha Iman Terbaik Malaysia
UTP - Untuk Taskil Pakistan
UNIMAP - Untuk Nak Iman Mesti Ada Pengorbanan
UNIMAS - Usaha Naikkan Iman Mesti Amal Senang
UUM - Umat Usaha Masjid
UPSI - Usaha Pelajar Sempurnakan Iman
UPM - Universiti Pendakwah Malaysia
UMS - Usaha Masturat Sedunia

Ada lagi nak tambah?

15 comments:

Anak Pendang Sekeluarga said...

wah,UTHM - Usuli Tengah Hari Malam...
hat tu saya touching...doakan kami,dok hadapi final exam..
lepas akan khuruj 15 hari utk takaza student POLiteknik Port Dickson...

p/s:UPM ,lagi satu maksud ialah Universiti pendakwah malaysia..

UMT:Universiti Malaysia Tabligh

fuad ansari said...

pernah dengar utk yg utm dan ukm je.. rupa2nya yang lain pun ada gelaran jugak.. (",)

kreatif betul karkun2 ni..

kadang2, jenis yg lebih kreatif, no plate pun diterjemahkan kepada perkataan2 yg macam ni..

contoh:
JAA 1234: jom amal agama
WKM 1234: wanita keluar masturat
CCK 1234: cepat cepat keluar
MAS 1234: mari amal sunnah
NBT 1234: nak buat taklim

AHLIA NAIEM said...

salam tuan..
jangan lupa upnm..bg sikit, saya tak pandai..alhamdulillah, apa yg saya dengar usaha atas student upnm pn makin meningkat..dh ramai student yg keluar buat usaha ni..

karkuzari yg saya terima, punyalah berdisiplin mereka ni(uni tentera la katakan), mesyuarat harian pn pakai tai..semangat student upnm ni..alhamdulillah..

penchacaiz said...

hehe. tersenyum.

benda ni jadi gurauan time kuar 20 hari dpd uitm segamat.

UiTM = universiti international tabligh malaysia.

eheh

Umma-ali said...

aslm, baru2 ni kami bwt talk, ekceli bc tklim n muzakarah imanyaqin dakwah dll...suami kpd pljr llki, saya kpd pljr pompuan, utk usaha hidupkan taklim lps maghrib tiap2 hari, so leh lah jadi SMTJ = sek men teknik jasin = sepuluh minit taklim jom!

Ziarah76 said...

anakpendang,
smoga dipermudahkan exam. UPM itu saya tukar yg hang bagi.

fuad,
no. plate camni ada tak?
JBS - Jemaah Baru Sampai
MKN - Mari Kita Nusrah
JAH - Jadi Asbab Hidayat

AhliahNaiem,
UPNM - Usaha Pelajar Naikkan Mahalah.
Untuk Pelajar Nizamuddin Msia.
boleh camtu?

Penchahaiz,
hehe...tersengih baca

Kak umma-ali
mantap gitu!

asy_syakirin said...

UMS = Usaha Masturat Sedunia

abah said...

Kat sri lanka ari tu pelajar O level yg baru hbis exam klr 40h tau brapa gamai, mulai 25 dis - 27 dis je dah klr 5000 org. Nak smpai 31dis mau 15,000 org. Dpn mata den tgok!
Smpaikan xcukup org awam nak bwk tpaksa 2org awam bwk 25-30 org stdnt.
Depa kata thn lps je 12,000 stdnt O level klr.

Ziarah76 said...

Abah,
maju sungguh usaha di sana, meningkat jazbah bila dengar karkuzari macam ni.

Ziarah76 said...

asy_syakirin,
ok saya masukkan dlm list.

AHLIA NAIEM said...

subhanallah..cantiknya nama tu upnm-usaha pelajar naikkan marhalah..terbaik..

Zaujah Shamsul Baharin said...

assalamualaikum. Memang kreatif. Subhanallah. Tapi sy lihat students masa kat ipt memang buat usaha namun bila sudah graduate mereka tidak lgi buat usaha. Ini mungkin kerana faktor kwan. Tempat kerja pulak tak ada kwn2 karkun.

Egg Head said...

UMP=USAHA MELAHIRKAN PENDAKWAH

Ziarah76 said...

Zaujah shamsul,
Bole baca posting terbaru blog ni bertajuk cotetan mingguan dlm bab ujian.

Egghead,
Ok gak tu. Usuli Masa Petang (UMP).

hariz chacho said...

Lagi nak tambah

GMI=Gasht Mantapkan Iman

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails