Monday, November 7, 2011

Korban perasaan

بسم الله الرحمن الرحيم

Selamat menyambut Aidiladha kepada semua pembaca dan pengunjung Ziarah76 walau di manapun berada.
Kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s dan Nabi Ismail a.s yang didengari berulang kali, mudah-mudahan memberi keinsafan mendalam kepada kita semua.
Satu ketika semasa hampir-hampir menjelang aidiladha beberapa tahun-tahun dulu, saya berkesempatan menghadiri majlis penerangan untuk wanita (bayan masturat). Walaupun ia adalah untuk golongan ibu-ibu tetapi golongan suami turut boleh mengikutinya di tempat yang berasingan manakala si penceramah juga dipisahkan oleh dinding dan tabir ketika menyampaikan ceramah kepada golongan ibu-ibu.Ceramah diberikan oleh seorang ustaz. Dalam beberapa perkara yang disentuh ustaz itu, beliau turut bercerita mengenai ibadat korban yang mana ketika itu amat bersesuaian untuk disentuh.
Dalam salah satu ceritanya, beliau memberitahu tentang kisah seorang ulama di sebuah negara (sama ada di India atau di Pakistan - saya sudah tidak ingat negara mana).
Ulama ini membela seekor lembu sejak ia kecil hingga cukup umur untuk tujuan ibadat korban.
Sabar menunggu turn...
Ulama ini dengan sengaja membelanya dengan penuh kasih sayang dan menjaga dengan begitu berhati-hati, sakit sihat, makan minum dijaga oleh ulama sendiri ini seolah-olah seperti seorang ayah menjaga seorang anak, sehinggalah lembu itu besar. Lembu ini juga dikatakan mengenali tuannya kerana membesar di hadapan mata tuannya dan terdapat beberapa sifat yang menggambarkan betapa lembu itu amat rapat hubungannya dengan tuannya iaitu ulama ini.
Dan apabila lembu itu cukup umur dan 10 Zulhijjah sudah tiba, maka ulama tadi akan membawa lembu kesayangannya tadi untuk disembelih. Maka apabila semuanya sudah siap, maka ulama itu pun menyembelihlah lembu kesayangannya dan apabila beliau menyembelih lembu itu, beliau akan terasa satu mujahadah perasaan dalam dirinya iaitu menyembelih perasaan sayang itu.
Ulama itu sengaja cuba merasai rasa menyembelih perasaan kasih sayang itu berbanding hanya menyembelih haiwan ternakan yang tiada apa-apa kaitan dalam hidupnya.
Ulama itu mahu sekurang-kurangnya mahu mendapatkan satu perasaan menyembelih sesuatu yang disayanginya, walaupun ia hanya seekor lembu. Begitulah kelakukan seorang ulama yang mana saya tidak pernah mendengar kisah sebegitu sebelum ini.
Namun kisahnya itu begitu menyentuh pendengar. Lebih-lebih lagi, dari segi benda dunia, tentulah ada bezanya antara kita memberi sesuatu yang kita sayangi berbanding dengan sesuatu yang kita tak sayang.
Pengajaran kisah ini ialah menyeru pendengar membuat pengorbanan terutama apa yang kita sayang untuk agama Allah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails