Friday, March 16, 2012

Sembang keselamatan, jenayah...

Izinkan saya meng'update' blog yg sudah sekian lama bersarang labah-labah.
Mari kita sembang pasal isu keselamatan yang masyarakat kita hadapi ketika ini dan semakin memuncak kegusaran kita gara-gara selepas kejadian seorang kanak-kanak perempuan dibunuh kejam di Seri Alam, Johor Bahru, baru-baru ni.
Memang lah sekarang ni orang bercakap tentang kejadian ini dari pelbagai sudut tapi dari satu segi, keadaan zaman sekarang tentulah amat berbeza dengan zaman budak-budak kita dulu.
Kalau zaman budak2 dulu, kita keluar rumah pagi balik petang pun takda hal. Kalau waktu cuti sekolah berjalan dgn kawan ke sana sini, balik rumah tengahari utk makan lepas tu keluar rumah balik. Macam2 benda adventure yg kita buat, panjat pokok, terjun sana sini, mandi lombong, mandi parit, sungai, keliling kampung ukur jalan, merambu sana berambu sini....entah apa2tah lagi.
Tapi itu dulu... Zaman sekarang nak biarkan anak2 main depan rumah pun risau. Mana tidaknya...kereta pun banyak lalu lalang, dulu benda2 camtu takdak, gate rumah pastikan ditutup, nak keluar rumah pastikan kita teman anak, org tak kenal kena waspada, macam2 kes berlaku, apa2pun kena lebih berjaga-jaga.
Zaman sekarang tak macam dulu, manusia dikatakan kononnya makin pandai hingga crime pun dah makin kompleks, cross border, tragedi luar biasa dan lebih menyayat hati. Situasi boleh bertukar sekelip mata menjadi sesuatu yang menakutkan.
Seperti juga manusia mendakwa semakin pandai dlm bidang perubatan rupa-rupanya semakin banyak penyakit pelik2 menyerang manusia hingga manusia sendiri gagal menemui ubatnya. Bagi golongan ibu bapa, tentulah isu-isu keselamatan menjadi perkara yg amat diberi perhatian.
Dari sudut dunia, isu keselamatan telah menyebabkan manusia zaman sekarang hidup dalam keadaan lebih tertekan, antaranya menyebabkan kos sara hidup meningkat akibat terpaksa membayar untuk mendapatkan kemudahan dan perkhidmatan berkaitan keselamatan.
Contohnya, pemaju perumahan mengenakan harga yang lebih tinggi bagi taman perumahan yang berpagar atau lengkap dgn pengawal keselamatan. Bagi taman perumahan yang tiada pegawal, maka penduduk terpaksa mewujudkan perkhidmatan itu dengan kadar bulanan yg ditentukan. Pondok guard perlu dibina di pintu masuk taman perumahan atau bagi yg berkemampuan pengawal di depan rumah. Alarm, CCTV dipasang bagi yg berkemampuan. Paling tidak pun, rondaan sukarela rukun tetangga digerakkan.
Itu semua meningkatkan kos, tenaga, kerunsingan dan tekanan kehidupan.
Menggunakan asbab tidak mengapa krn kemudahan yg ada wajar dimanfaatkan sebaiknya tapi yang merbahaya bila manusia yakin dgn asbab akibat terkesan dgn terlalu banyak bergantung kepada benda.
Di Msia ni, 3 tempat yg kadar jenayah dikatakan tinggi iaitu di KL wilayah persekutuan, Johor dan Penang. Disebabkan berpengalaman mengendalikan kes crime yang tinggi, maka bekas ketua polis Johor biasanya berpotensi menjadi ketua polis negara seperti Tan Sri Musa Hassan yang dulu-dulu ialah ketua polis johor.
Saya pernah menetap di ketiga-tiga tempat ini tetapi dalam waktu-waktu berbeza. Pada pandangan saya, persamaan tempat2 ni ialah berlaku pembangunan yg menyebabkan masyarakatnya secara umumnya (kecuali rakan seusaha) mempunyai tahap materialistik yang tinggi dan kos sara hidup yang juga tinggi. Tiada sapa menolak pembangunan, tetapi kesan negatifnya yang perlu dibendung.
Bagaimanapun, lebih kesian kpd Johor kerana walaupun tidak lah membangun semaju wilayah persekutuan dan negeri terkaya di msia ialah Selangor, tapi malangnya tempat2 seperti di JB mmpunyai kes jenayah tinggi. Dorongan materialistik juga tinggi disebabkan kesan bersempadan dengan Singapura.
Kenaikan harga barang dan kos sara hidup di JB juga antaranya disebabkan spillover effect pengguna Singapura yang berbelanja di JB. Akibat dorongan kehendak dan keperluan hidup, rata-rata suami isteri di JB terpaksa bekerja.
Semasa saya tinggal di JB, jiran2 berasa pelik bila mendapat tahu isteri saya tak bekerja, lebih2 lagi isteri saya mmpunyai ijazah dlm bidang surveyor di UM. Semasa awal2 tiba di JB, kami juga agak terkejut melihat ramai wanita Melayu yang tidak bertudung di JB berbanding tempat lain yg pesat mmbangun seperti KL, Selangor dan Penang sendiri.
Tidak dapat dipastikan adakah disebabkan dorongan materialistik? Walaupun, sekolah agama Johor dikatakan paling lama dan mmpunyai keistimewaan tersendiri, namun situasi hidup kita bukan setakat ilmu yg kita tahu tapi juga apa amal yg kita buat.
Bagaimanapun, mereka yang buat usaha agama begitu hebat orangnya, kerana dlm cabaran sebegitu, maka keluarga, wanita-wanita mereka masih teguh menjaga aurat termasuk berpurdah, sabar dan tahamul, menjaga ahli keluarga dgn baik mngikut sunnah dan sebagainya. Si suami korban habis-habisan.
Tidak hairan usaha agama di markaz JB begitu maju dan ramai rakan seusaha berbanding beberapa markaz negeri lain di msia yg pernah saya pergi. Kalau mlm mesyuarat JB sahaja sudah melebihi jumlah mlm sabguzari jitra atau sg petani atau selama atau penanti. Kawasan paling maju di JB ialah Kulai, Pasir Gudang dan Skudai. Makin kuat cabaran makin kuat ketahanan, counter productive, tak terkesan.
Ibarat contoh kalau jarak tempat markaz kita dekat dengan rumah maka kemungkinan besar kita kerap datang lewat, tapi kalau jaraknya jauh berjam-jam perjalanan maka kita akan sampai awal kerana bertolak awal dgn siap bekalan dua bungkusan. Kita lebih berdisiplin dan dgn kerisauan kita, jadi asbab Allah berikan taufik utk bantu kita. Jika tiada risau, tiada fikir maka kita ambil mudah, complacent.
Berbalik soal keselamatan, begitupun, kita jgn salah faham dgn mnganggap posting ini mmandang negatif kpd org johor, KL/sel atau penang sebab ada satu persamaan di kawasan mmbangun iaitu berkait rapat dgn kehadiran org luar dari negeri terbabit termasuk warga asing yg bekerja sebab pmbangunn mmbuka peluang pkerjaan. Org luar berbondong2 dtg cari makan.
Maka jenayah terjadi juga akibat perbuatan org tempatan dari negeri lain atau negara lain spt indon, bangla, mynmar, vietnam etc...
Msia ada Melayu, Cina dan India yg mana kita tak perlu ada sikap rasis dlm melihat jenayah kerana semua kaum itu ada segelintir kecil yg melakukan jenayah dan setiap kaum itu membenci jenayah dan mahukan hidup dgn tenteram.
Namun crime pattern yg sering berlaku ialah sesuatu kaum sering terlibat dgn jenis jenayah yg sama. Contohnya, melayu kes curi motor, jenayah seks, sumbang mahram, pecah amanah, dadah; Cina (kes rompak kedai emas, kongsi gelap, vcd/dvd haram, gores dan menang, perjudian, pusat hiburan); india (mabuk samsu lalu bergaduh, bunuh diri, bunuh, highway robbery). Again, perlu diingatkan bahawa jenayah tak mengenal warna kulit.
Apapun, kita sendiri tahu pelbagai rancangan dan penguatkuasaan undang2 termasuk memasukkan indeks mengurangkan kadar jenayah dalam NKRA diperkenalkan utk menangani jenayah. Bagi saya ini amat baik sebagai jalan ikhtiar dan perlu disokong oleh masyarakat.
Namun kita semua boleh bersetuju bahawa langkah penguatkuasaan undang2 semata-mata tidak mampu mencegah jenayah sepenuhnya. Sewajarnya, masyarakat diusahakan kpd sahsiah dan jati diri yg utuh.
Bagi umat Islam perlu diusahakan keimanan agar teguh mentaati perintah agama agar punca akar umbi kepada perlakuan jenayah dicegah dgn berkesan. Semua pihak patutnya bersama-sama bantu mmbantu, bergotong royong dlm usaha agama atau sekurang-kurang tidak mnghalang usaha agama, mengimarahkan masjid, meningkatkan iman, berkorban utk agama dijalankan utk mendapatkan keredhoan-Nya.
Keselamatan di tangan Allah, semoga Allah memberi kita keselamatan di dunia dan akhirat.
Wallahu a'lam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails