Thursday, April 21, 2011

Menu toam hari ini...

Ok, nak makan apa hari ini? Kalau tak tahu, sini ada satu cadangan yg jadi menu kami hari ini.  Sup tulang!!!

Semua rencah/bahan2 dah ready .....

Terliur ke? meh jemput makan...

Friday, April 15, 2011

Bertemu rakan bloggers

PEJAM celik, pejam celik rupa-rupanya hari ini genap sebulan Z76 tiada posting baru sblm ni. 
Sibuk sekarang ni dengan macam-macam perkara termasuk lah masa, suasana, persekitaran dan keadaan yang tak memahami, mencemburui dan tak mengizinkan meng update blog, bahkan kadang kala nak jenguk blog pun tak berkesempatan.
Apapun, berada di utara ni sungguh menarik. Baru duduk brapa bulan dah dapat berjumpa bbrp bloggers seperti Hj Musa Kola Kedah , Anak Pendang dan Tarmizi Anak Bukit
Di Johor dulu, blogger lelaki tak dapat jumpa, tetapi ahliah saya yang dapat jumpa kawan2 bloggersnya. Jadi dapat lah saya jumpa suami-suami depa semua. Antaranya Kak Nurul, Ana aliah Najib, dan di Melaka, Kak Umma Ali bersama pasangannya, Cikgu Raof dan Ustaz Ishak al-Muhajier al-Qurbani (masa tu dia masih bujang). 

Hj Musa, adalah orang lama dalam usaha yang penuh fikir agama. Wajahnya tergambar simpati dan kerisauan terhadap umat yang membuak-buak dan apabila bersembang dengannya maka cukup terserlah sikapnya yang amat ramah tamah, mesra dan merendah diri.
"Kalau sebut Hj Musa, semua orang kenal kat sini, sebab kat sini ada sorang je nama Musa," kata fikirmen itu.
Semasa nampak Hj Musa duduk memberi targhib student di markaz, saya masih belum mengenalinya yang mana student foreign pun duduk mengadapnya di depan tetapi di sisi tepi. Saya memberi terjemahan serba sedikit. (seperti diceritakan beliau di sini.)
Selesai memberi targrib, beliau datang ke arah kami lalu baru saya kenal rupa-rupanya beliau lah bloggers yang tidak asing lagi di kalangan rakan seusaha. 
Orang lama dlm usaha dan yang terbaru disambutnya takaza masturat dan student yang dibentangkan juga kepada saya.
Tapi apa nak buat Tn Hj, saya di sini memang lemah, dulu pun lemah juga, doakan lah saya agar dapat guna diri masa dan harta lebih banyak di jalan Allah.
Anak pendang, saya jumpa semasa satu jemaah ulama dari Patani datang ke sini. Anak pendang mudah nak bersembang dengannya. Apapun boleh dibincangkan...fb, blog..etc. Orang muda la katakan, tapi bukan pemuda biasa kerana dia adalah pemuda yang bercita-cita untuk menjadikan dakwah maksud hidup. 
Beliau kenal ramai rakan seusaha di Penanti, termasuk lah sorang member bernama, Munir
Tarmizi pula saya jumpa semasa sama-sama nusrah jemaah pedal di Mergong. 
Semoga Allah terima pengorbanan tuan semua. Dan insya-Allah nanti ada rezeki kita jumpa lagi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails