Thursday, January 26, 2012

Keberkatan orang soleh

Rumusan tentang tabarruk KITA sering mendengar orang berkata: "Kami berada dalam keberkatan Rasulullah SAW" atau "Bersama kami keberkatan Rasulullah SAW". Ketika Ibnu Taimiyyah ditanya tentang perkara ini, beliau menjawab: "Adapun, orang yang berkata 'kami berada di bawah keberkatan si fulan' atau 'semenjak dia bersama kami, ada berkatnya pada kami' perkataan seperti ini daripada satu sudut adalah benar. Tetapi daripada satu sudut yang lain, ia adalah batil dan salah.""Ia dikatakan benar dan sahih jika orang yang mengungkapkannya bermaksud: "Si fulan telah membimbing dan mengajar kami serta menyuruh kami melakukan kebaikan dan melarang kami melakukan kemungkaran. Maka dengan berkat mengikut dan mentaatinya, terhasillah kepada kami kebaikan sebagaimana yang telah tercapai."Ungkapan seperti itu adalah betul sebagaimana yang berlaku kepada penduduk Madinah. Setelah Nabi Muhammad SAW datang ke Madinah, penduduknya mendapat keberkatan baginda kerana mereka beriman dengannya dan mentaatinya. Dengan keberkatan ini, mereka mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat.Bahkan, setiap Mukmin yang beriman dengan Rasulullah dan mentaatinya, menikmati daripada keberkatan Rasulullah disebabkan keimanan dan ketaatan mereka kepadanya kebahagiaan dunia dan akhirat yang tidak diketahui hakikatnya kecuali Allah.Begitu juga, jika yang dimaksudkan dengan perkataan tersebut adalah dengan berkat doa dan kesolehannya, lalu Allah menolak bencana dan memberikan rezeki serta kemenangan; maka ia juga adalah benar.Ia sebagaimana yang pernah disabdakan oleh Nabi: "Tidaklah kamu ditolong dan diberikan rezeki, kecuali dengan (keberkatan) orang-orang yang lemah di antara kamu dengan doa, solat, dan keikhlasan mereka."Kadangkala, suatu azab atau bala itu tidak jadi diturunkan kepada orang kafir dan pelaku kejahatan, supaya bala atau azab tersebut tidak turut mengenai atau menimpa kaum mukminin yang ada bersama mereka, kerana kaum mukminin itu tidak berhak untuk turut menerimanya. Rujuk ayat 25 surah al-Fath.Justeru, jika bukan kerana berkat kaum Mukminin yang lemah di sekitar Mekah, yang hidup bercampur dengan kaum kafir, sudah pasti Allah menurunkan azab kepada golongan kafir.Demikian juga sabda Rasulullah SAW: "Jika bukan kerana di dalam rumah itu, adanya kaum wanita dan anak-anak, sudah pasti aku akan memerintahkan untuk melakukan solat, sehingga solat itu didirikan. Kemudian, akan pergi bersama-samaku kaum lelaki dengan membawa seberkas kayu kepada kaum yang tidak menyaksikan solat bersama kami (solat berjemaah), lalu aku akan membakar rumah-rumah mereka."Begitu juga, Nabi SAW pernah menangguhkan hukuman rejam terhadap seorang wanita yang berzina kerana dia sedang hamil sehinggalah dia melahirkan anaknya.Keberkatan para wali Allah dan orang soleh yang dilihat dari sudut manfaat kepada makhluk diperolehi melalui seruan dan ajakan mereka kepada ketaatan kepada Allah, doa mereka untuk makhluk-Nya, rahmat yang diturunkan oleh Allah kepada mereka dan perkenan-Nya menolak bencana dengan sebab mereka. Itulah yang mesti diakui kebenarannya.Dengan demikian, barang siapa memahami berkat dengan pengertian seperti ini, maka dia adalah benar dan perkataannya juga adalah benar.Ungkapan seperti itu juga boleh dinilai sebagai batil atau salah. Misalnya ia bermaksud menyekutukan Allah dengan makhluk.Contohnya, orang yang telah dikuburkan (mati) di suatu tempat disangka bahawa Allah memberikan pertolongan kepada mereka kerana keberkatan orang yang telah mati tersebut, meskipun mereka (yang diberi berkat itu) tidak melakukan ketaatan kepada Allah dan rasul-Nya.Ini merupakan suatu kejahilan. Rasulullah SAW penghulu anak Adam, disemadikan di Madinah pada tahun berlakunya pertelingkahan antara penduduk Madinah dengan tentera Yazid ibn Muawiyah.Pada masa itu, penduduk Madinah ditimpa musibah. Ramai yang terbunuh, ditawan dan berada dalam ketakutan yang tidak diketahui puncanya melainkan Allah. Ini kerana, setelah berlalunya masa pemerintahan Khulafah al-Rasyidin, penduduk Madinah banyak melakukan perkara negatif yang mewajibkan mereka ditimpa musibah seperti itu.Sedangkan, pada zaman Khulafah al-Rasyidin, Allah menahan bencana terhadap penduduk Madinah dengan keimanan dan ketakwaan mereka kerana para khalifah tersebut mengajak dan mendorong mereka ke arah tersebut.Dengan berkat ketaatan mereka kepada para khalifah itu dan amalan para khalifah bersama mereka, maka Allah menolong dan menguatkan mereka.Begitu juga al-Khalil, Nabi Ibrahim a.s disemadikan di Syam. Namun, kaum Nasrani telah menguasai negeri itu hampir 100 tahun dan penduduknya pula melakukan kejahatan.Justeru, sesiapa yang meyakini bahawa mayat dapat menolak bencana daripada mengenai orang yang hidup, sedangkan orang yang hidup tersebut melakukan maksiat dan dosa maka ini juga kesalahan besar.Begitu juga adalah batil apabila seseorang menyangka bahawa keberkatan seseorang akan diturunkan kepada orang yang menyekutukan Allah dan terkeluar daripada mentaati Allah dan rasul-Nya.Misalnya, seseorang menyangka bahawa berkat sujud kepada selain Allah dan mengucup tanah yang berada dekat dengan kubur tersebut dan sebagainya menghasilkan kebahagiaan baginya sekalipun dia tidak melakukan ketaatan kepada Allah dan rasul-Nya.Demikian juga, apabila seseorang itu beriktikad bahawa orang seperti itu layak memberi syafaat baginya dan memasukkannya ke dalam syurga, hanya kerana mencintainya dan menisbahkan diri kepadanya.Kesemuanya ini dan yang seumpama dengannya, termasuk di antara perkara-perkara yang bertentangan dengan al-Quran dan sunnah.Ia merupakan keadaan atau ciri-ciri orang-orang yang mensyirikkan Allah dan ahli bidaah. Ia adalah batil, tidak boleh dipercayai dan tidak boleh dijadikan pegangan. (Ibnu Taimiyyah,Fatawa, 11:113). -Copy paste daripada PANEL PENYELIDIKAN YAYASAN SOFA, NEGERI SEMBILAN

Monday, January 16, 2012

Sudah berjalan...

video
Muhammad Talhah paling awal dapat berjalan iaitu sekitar tujuh bulan sudah boleh berjalan, alhamdulillah. kakak2 dan abangnya kalah dalam bab ni. 

Friday, January 13, 2012

Wednesday, January 11, 2012

Usaha atas student

Sejak kebelakangan ini isu membabitkan student boleh dianggap menyedihkan. Student Malaysia sekarang makin terkenal di mata dunia kerana sudah ada yang berbaring di jalan, melawan polis, menjerti-jerit, dipergunakan dan ada juga kes yang culture shock di luar negara dan ada juga yang sudah melangsungkan perkahwinan sejenis. Ini pernah dibincangkan oleh posting Al-Alorstari dalam Permata yang hancur berkecai...
Masalah ini semua adalah kerana asbab kelemahan kita buat usaha atas student dan kelemahan kita juga tak buat usaha bersungguh-sungguh kepada umat. Kesian umat menderita....salah siapa? salah kita juga. Masalah umat memang banyak, tetapi kita tidak cukup membantu menyelesaikannya, semoga Allah ampunkan kita. Saya sendiri tak buat usaha masa zaman student dulu-dulu.
Dulu, ada orang bagitau, ada satu universiti di Msia kuat berjalan usaha hingga namanya dikaitkan dengan jemaah kerana asbab student dan pensyarah 'bergotong-royong' buat usaha.
Cuba tengok list kat bawah, yang manakah agaknya yang dimaksudkan universiti itu?

UIA - Usaha Iman Amal
UM - Usaha Masjid
USM- Usaha Sampai Mati
UTHM - Usuli Tengah Hari Malam
UTM - Universiti Tabligh Malaysia
UKM - Universiti Karkun Malaysia
UiTM - Usaha Iman Terbaik Malaysia
UTP - Untuk Taskil Pakistan
UNIMAP - Untuk Nak Iman Mesti Ada Pengorbanan
UNIMAS - Usaha Naikkan Iman Mesti Amal Senang
UUM - Umat Usaha Masjid
UPSI - Usaha Pelajar Sempurnakan Iman
UPM - Universiti Pendakwah Malaysia
UMS - Usaha Masturat Sedunia

Ada lagi nak tambah?

Saturday, January 7, 2012

Iklan rumah sewa ditutup, penyewa baru sudah dipilih

بسم الله الرحمن الرحيم
sudah ada penyewa baru...
Iklan rumah sewa pada posting yang lalu terpaksa ditutup kerana kami telah memilih seorang untuk menjadi penyewa yang baru berkuat kuasa 1 Februari 2012.
Selepas diiklankan dalam blog, mudah.my dan poster ditampal depan rumah, maka jenuh kami hendak menjawab telefon dan SMS daripada orang yang berminat nak menyewa atau orang yang sekadar bertanya.
Jumlah ramai orang yang berminat terhadap rumah itu sungguh mengujakan hingga terasa macam hendak naikkan lagi kadar sewa sebab kalau ikut teori ekonomi bila demand meningkat, suply kurang maka harga boleh meningkat! Tapi apa nak buat, saya bukan orang ekonomi begitu jadi harga terus dikekalkan seperti dalam iklan, lagi pun rumah ni biasa-biasa sahaja, takde renovate atau apa-apa. Bagaimanapun besar lah harapan kami agar tidak salah pilih penyewa supaya tiada sebarang masalah pada masa depan.
Kadang kala susah hendak membuat pilihan, lebih-lebih lagi jika ramai yang merayu agar disewakan rumah itu kepadanya sambil membentangkan masalah kesusahannya mencari rumah dan betapa desprado nya mereka mencari rumah. Aduhhh. Istikharahkan, pilihan tetap perlu dibuat. Mudah-mudahan, Allah permudahkan.

Demikian lah jawapan standard kepada penyewa yang merayu hendak menyewa...

Dengan itu, iklan rumah sewa ditutup. Terima Kasih.

Monday, January 2, 2012

Tun Abdul Razak: Bapa pembangunan Malaysia

بسم الله الرحمن الرحيم
Karguzari: Baba Abdul Razak Kakrail

Karguzari "May Allah grant us hidayat from lives of these people" bersumber daripada seseorang yang bernama pena, Ibni Hatari. Penulis menceritakan pengalamannya semasa khuruj di Bangladesh sekitar Mac 2006 atau lebih tepatnya di Masjid Kakrail, Dhaka. Semoga beroleh manfaat hendaknya, Insya'Allah.

Ibni Hatari menukil karguzari:

Suatu pagi, setelah selesai sarapan roti dan chai (minuman teh susu) yang enak bersama ribuan ahli jemaah, maka pun aku merayau-rayau sorang-sorang dalam masjid Kakrail. Masjid ni sangatlah besar dan bertingkat-tingkat. Aku dah tak berapa ingatlah bilangan tingkatnya, tapi yang aku pasti masjid nih boleh memuatkan para jemaah sehingga melebihi 10ribu orang. Waktu tu pun jemaah arab dah ramai mulai membanjiri masjid tersebut. Tanda-tanda usaha agama semakin berkembang dan akan kembali ke tempat asalnya..


Masa tengah rayau sorang-sorang tu, aku telah termasuk ke dalam satu bilik yang mana terdapat satu jemaah Indonesia yang tengah berkumpul untuk mendengar bayan wapsi/tangguh daripada sorang lelaki tua. Kebetulan ketika itu juga mereka memerlukan penterjemah bayan, maka tanpa niat aku telah terpilih menjadi perantaraan untuk alih bahasa English ke bahasa Indonesia. Inilah pengalaman pertama aku sebagai murtajim/penterjemah bayan. Amal berakhir sekitar 1 jam lebih..


Jemaah Indonesia ini agak istimewa, telah diberitakan kepadaku oleh karkun-karkun yang lain ketika itu bahawa salah seorang ahli jemaahnya yang juga merupakan seorang ustaz dan juga amirsab telah meninggal dunia/syahid dalam dua hari lepas, babak-babak terakhir mereka sebelum tamat tempoh khuruj. Yang mengejutkan aku, route dimana tempat mereka dihantar untuk buat usaha agama sama juga dengan route jemaahku, cuma mereka telah selesai tangguh daripada keluar, akan tetapi jemaahku akan ke sana sekitar tengahari lepas zohor. Memang mulia keadaan orang yang meninggal dunia ketika keluar semasa buat usaha agama. Rupa macam orang tidur tersenyum.. cuma disini aku bukan mahu bercerita kisah orang syahid, tetapi pengalamanku bersama pembayan tua yang aku terserempak ini.


Selesai bayan, maka pembayan tua itu terus mencekup bahuku lalu berkata dalam bahasa inggeris " Where are you from? Jazakallah khairan for the khidmat of bayan for this particular jamat.. have somebit of time with me". Beliau tersenyum dan terus membawaku bersandar pada timbunan-timbunan bantal, di satu sudut dalam bilik tersebut. Rupa-rupanya bilik yang aku tersesat masuk tanpa niat menjadi penterjemah tadi adalah bilik khas beliau di dalam masjid Kakrail ini. Beliau memperkenalkan dirinya sebagai Abdul Razak, dan mahu aku panggilnya Baba. Rupa parasnya sederhana tinggi, matanya biru dan asyik terbeliak apabila ingin menyampaikan satu perkara yang penting, amat fasih berbahasa inggeris, penuh dengan jenaka tetapi tegas perwatakannya. Mukanya semacam ada nur... penampilannya serupa sedikit seperti Maulana Nazlur Rahman Raiwind damatbarakaatuhum... beliau memberitahu umurnya 89 kepadaku dengan penuh semangat. Aku pun dengan penuh rasa hormat sambil tersipu-sipu memperkenalkan diriku dan mengatakan diriku berasal daripada Malaysia.


Memang ada suatu jazbah yang berlainan dalam diri orang tua ini jika dibandingkan dengan orang-orang tua yang umum sebaya dengannya. Kebanyakan orang tua-tua dalam usaha agama biarpun umur yang lanjut, percakapan mereka ini sungguh hikmah dan menusuk hati. Tanda daie yang makbul.


"O from Malaysia? MASYAALLAH!" nadanya yang semangat. Maka disambung lagi Baba Abdul Razak kakrail "I KNOW your late prime minister Tun Abd Razak, not only we share the same name, but i know him VERY WELL". Aku pun berkata " Everyone knows about our prime ministers." Tetapi terus beliau menyahut "Oh you see this is different, everyone know Tun Razak and his son Najib but i want to tell you about something that not most of people knows about your late prime minister Tun Abd Razak". Maka berceritalah Baba Hj. Abd Razak kakrail dengan episod karkuzarinya mengenai Tun Abd. Razak. Kami bersembang-sembang sambil bersandarkan bantal pada dinding biliknya.


Beliau bertaaruf sambil bercerita kepadaku, "I was at your very age that time when doing dawat" ujar Baba. Aku pun zauk sangat ketika beliau berkata begitu(sampai sekarang masih lagi terngiang-ngiang).. beliau telah berbaiah di tangan Hadratji Maulana Yusuf Khandlalawi rah. Dan antara awwalun dalam usaha ini. Pada sekitar awal 60an, hazratji Maulana Yusuf Khandlavi telah bentuk satu jemaah India (waktu tu Pakistan dan Bangladesh belum wujud lagi, masih di sebut India) yang khusus ke Malaysia, yang mana beliau juga merupakan salah satu daripada ahli dalam jemaah tersebut.


Kata Baba lagi, ketika ke Malaysia, Baba Hj. Abd Razak kakrail dan jemaahnya menaiki kapal terbang. "In the plane, I sat next to your Tun Razak, and from there we became friend" ujar beliau. Beliau memuji sifat alharhum Tun Abd. Razak ketika itu kerana tidak seperti orang khawas yang lain, Tun Abd. Razak telah memilih untuk duduk bersama-sama dengan orang tempatan. "He sat down beside me and yet i noticed that he has the "ummati's sifat" " puji Baba mengenai Tun Abd. Razak.


"When we in Malaysia, our jamat'tasykil'ed him to spend sometime with us, but he was very busy.. somehow he did give nusrat by lending us his personal car and a driver. Only by night time if he is not busy, then he will perform salah maghrib and isya together with us.." kata beliau. ketika itu Tun Abd. Razak belum menjadi perdana menteri, tetapi menteri luar bandar ujarnya. Aku pun "impress" jugak dengan Baba ni akan ingatannya yang kuat dan juga masih mengetahui akan kedudukan Tun Abd. Razak ketika itu dalam bercerita.


" After months we have been in malaysia, so it was time to return back to India. before we leave your country, Tun Abd Razak wanted us to find one of his bestfriend during his studies in London, who resides in Dhaka. Tun Abd Razak was so concern about his friend, he did even write down the address and the contact number of his friend, and give it to us. He had a note for this fellow friend and want us to deliver it to him", cerita Baba.


Baba beritahu, selepas beberapa masa balik daripada tasykil Malaysia, maka datanglah satu jemaah Kuwait yang pertama kali dikatakan telah datang ke India untuk 4 bulan. Dalam jemaah Kuwait tersebut salah sorang daripada ahlinya merupakan ahli koperat. Maka dibawalah ahli koperat Kuwait tadi bersamanya untuk khususi kawan baik Tun Abd. Razak ini.


Baba bagitahu, "This Tun Abd Razak's fellow friend is extremely busy like Tun Razak too. And then we found out that this fellow was a very successful senior city planner, architect and also an engineer who works with the goverment at that time. With the given address, we managed to find his house. He lives in a very big house!"


Setelah susah payah dan memberitahu mengenai satu note daripada Tun Abd. Razak, maka Baba dan ahli koperat tadi berjaya mendapat satu "appointment" untuk perjumpaan pada waktu malam. Maka pada malam tu, lepas habis makan malam di rumah engineersab tersebut maka teruslah ahli koperat Kuwait tu bagi fikir pentingnya untuk usaha atas iman melalui perantaraan usaha agama Nabi s.a.w.


Baba pun bercerita; so the engineersab responed; "How can i spend time for this? I cannot even take a minute to relax for myself. Im very busy with the work". The kuwaiti sati said to the engineersab " Just make an intention, for you wont lose anything if you give and declare your intention to Allah."


Engineersab replied; "Ok, i put intention.. i will go in path of Allah for iman and amal before i die."


"So several years later he entered Kakrail performing zohor salah and then he sat down in a bayan. At the end of the bayan tasykil were made. He wanted to leave the gatherings.. until the person who gave the bayan said - if you think iman and amal is important before you die, please stand up and go out in the path of Allah.. so Allah gave him ilham, then he remembered back the intention he made pledge infront of me and the kuwaiti sati. So right away after that he went out for 4 months!"


Baba bagitahu sewaktu itu engineersab dilanda kemurungan jiwa.. kekayaan melimpah dalam hidupannya namun hatinya sedih dan kosong. Namun dengan qudrat Allah, engineersab telah masuk ke dalam masjid Kakrail. Sejak daripada bayan tersebut telah mengubah hidupannya 180 darjah.


Perbualan antara aku dengan Baba yang tidak dapat ku lupakan ketika Baba beritahu; "The development and extensions of Kakrail masjid was under his responsibilities. Allah accepted his struggles, Hadzratji rah appointed him as syura. Not only Bangladesh, he traveled more than 100s countries to spread islam and changed hundred thousands of them, spending whatever he has earned in his life just for dawat. He goes in the path of Allah for the rest of his life.. his whole family also changed into very devoted to islam and dawat ki mehnat. All of his children now hafizs and hafizahs, alims alimahs, zahids zahidahs. He made so much qurbani and now you see in annual Tonggi ijtima's the local old satis still remember his name untill now..."


Aku pun bertanya kepada Baba akan siapakah sebenarnya engineersab tersebut yang diceritakan oleh Baba?


"There are thousands of such examples, but they remain silent because they do it for Allah. So just let the name of engineersab remain unknown to you." senyum Baba.


"But above all, do you know why, what is the reason for me telling you all of this, and lessons can you get from this karkuzari?" Baba menyoal aku balik.


"Tell me baba" jawabku menyerah diri sambil mengerut kening..


Baba berkata (berbahasa inggeris); "Kalau kamu tahu hakikatnya, semua pahala pengorbanan yang dibuat oleh engineer sab itu, semuanya pulang kembali kepad Tun Abd. Razak kamu, kerana beliaulah asbab hidayah kepada engineersab itu. Ketika kami di Malaysia, Tun Abd. Razak telah buat pengorbanan dengan memberi nusrah kepada jemaah kami dan jelas Tun Abd. Razak telah risau ke atas engineersab. Tun Abd. Razak bukannya sahaja seorang yang kaya di dunia, bahkan di akhirat! Dalam usaha ini, kerisauan yang ada dalam hati kita dan pengorbanan dalam jalankan usaha agama adalah roh kepada jasad usaha Nabi s.a.w ini. Dengan kerisauan dan pengorbanan juga maka Allah turunkan hidayah."


Terbeliak mataku "SUBHANALLAH!, are you telling the truth? amazing! mean i cant believe that Tun Abd. Razak got a share in tablighi effort! such a beautiful struggles.."


Dan aku menyambung lagi dengan SOALAN "Engineersab, that you are telling me about, might it be the late bhai Hj. Muqib sab? am i right?"


Baba tersenyum dan hanya mampu berkata, "May Allah grant us hidayat from lives of these people."


MasyaAllah, pertemuan aku dengan Baba Hj. Abd Razak kakrail memang khas daripada Allah, ditentukanNya kepadaku. Entah mengapa, tetapi yang pasti inilah bayan hidayah dan jazbah kerja yang "special" untukku sebelum keluar tasykil di sekitar Bhola, perjalanan 2 hari 1 malam dengan menaiki feri.


Inilah kisah "behind closed door tabligh".. biarpun agak bizzare untuk dicernakan oleh sesetengah pemahaman orang awam, tetapi selepas karkuzari Baba tersebut sehingga kini pun masih lagi dapatku rasakan jazbah dan faiznya daripada Baba biarpun hampir 5 tahun berlalu. Dengan jazbah inilah aku nukilkan di dalam blog ini untuk perkongsian bersama.. lebih-lebih lagi dengan teman-teman seusaha. Kisah ini mengingatkan aku seorang waliAllah, Hazrat Ibrahim Adham Balkhi, yang sanggup korbankan kemewahan dunia, hidup berzuhud untuk sukakan Allah. Hazrat Hj. Muqib sab juga telah korban segala dunianya untuk usaha agama dan memilih jalan yang sama. Jika anda orang lama pasti anda tahu kisah Haji Muqib, Karnal Amiruddin, Prof. Sanaullah, Miaji Mehrab, Miaji Musa dan banyak lagi orang-orang lama dalam usaha agama ini.. kebanyakan mereka telah kembali menemui Allah. Semoga semua mereka diredhai Allah.. alangkah baiknya jika Allah kekalkan jazbah ini kepadaku dalam amalan 2 1/2 jam.. semoga Allah pilih kita untuk jadi seperti mereka.


Semoga Allah berkati usaha Baba Haji Abd. Razak kakrail dan juga asbab sebagai qabulliat beliau dalam usaha agama. Endingnya YANG aku benar-benar PAHAM, actually last-last semua pahala diorang masuk dalam buku amal Baba jugak.. pasal Baba sambut takaza dan buat kerja!..


Lessons learnt - "May Allah grant us hidayat from lives of these people."


Nota: 'Baiat' yang dimaksudkan di atas tidak lebih daripada berjanji setia kepada muslimin lainnya dalam mentaati Allah dan Rasul-Nya. Hanya dalam urusan infradi (orang perorangan secara khusus), berlaku dikalangan orang-orang yang rapat dengan eldest(0rang-orang lama) dalam usaha dakwah dan tidak dijadikan tertib umum dalam usaha agama.



Semua di atas copy Paste dari Karguzari: Baba Abdul Razak Kakrail?

Sunday, January 1, 2012

Iklan rumah sewa dibuka lagi 2012

بسم الله الرحمن الرحيم

Gambar terkini... siap ada pokok daun pandan kat halaman.

Masa berlalu pantas. Maka rumah teres setingkat kami yang disewakan di Taman Puncak Jalil, Seri Kembangan akan dikosongkan oleh penyewa pada akhir Januari ini. Penyewa yang budiman itu membuat keputusan untuk berpindah kerana membeli sebuah rumah teres dua tingkat di area yang sama. Drpd tiada rumah kpd ada rumah sendiri adalah satu pencapaian kepada pasangan suami isteri muda yg menyewa itu. Tahniah!
Justeru, rumah sewa kami ini sudah pernah didiami dua penyewa, tetapi tuan punya rumah masih belum pernah menetap di situ!. Itu lah dunia...senda gurau main-main, sungguh sementara sifatnya.
Iklan rumah ini pernah dipublish dlm blog ni di SINI , SINI , SINI dan SINI. (Boleh klik untuk tengok gambar lama).
Lokasi rumah ini amat strategik dan kawasannya amat mendamaikan untuk tinggal, sehinggakan penyewa sebelum ini pun membeli rumah di area yang sama. Lokasinya di Seri Kembangan tentulah dekat dengan Putrajaya, Cyberjaya, Puchong, Kuala Lumpur, Bandar Kinrara, Bukit Jalil, Masjid Jamek Sri Petaling, Stadium Bukit Jalil, Giants, Jusco, Pasar Borong, Carefour, TPM dan sebagainya. Kawasan ini juga mudah untuk ke KLIA, Sepang, Dengkil, Banting dan sebagainya dengan lingkaran jalan raya dan highway yang banyak.
Kemudahan di kawasan ini juga dah bertambah termasuk gerai, restoran, kedai-kedai, tadika, petrol station, sekolah...etc dan sebuah surau yang terletak berhampiran rumah sedang dalam proses pembinaan. Ketika ini, masyarakat Islam boleh meramaikan jemaah di surau di sebuah apartment yang juga terletak berdekatan taman.

gambar lama.. masa mula2 ambil kunci




Mengambil kira rate terkini di sekitar kawasan itu, maka kami bercadang mengenakan:
-Kadar sewa RM700 sebulan.
-Deposit 2+1 (deposit sebulan dan sewa rumah masuk 1 bulan)
-Deposit api air RM250
Sesiapa yang berminat boleh meletakkan nombor di ruang komen di bawah. Dan kami akan hubungi, insya-Allah
Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails