Thursday, October 28, 2010

Peribahasa karkun Part 2

@ mymahallah
Bertemu lagi kita dalam entry peribahasa sebagai lanjutan daripada entry peribahasa part 1 yang pernah muncul dalam entry lepas iaitu di DI SINI. Disebabkan entry lepas tidak kurang hebatnya mendapat sambutan (ni exaggerate) maka dilanjutkan entry kedua mengenai peribahasa kali ini.
Namun kali ini ada sedikit kelainan kerana entry yang dahulu menyatakan peribahasa yang telah diubah suai sedikit perkataan daripada peribahasa asal untuk digunakan oleh kebanyakan rakan seusaha.
TETAPI entry kali ini mengekalkan keseluruhan perkataan asal peribahasa itu yang mana ia menunjukkan peribahasa itu memang dilakukan oleh rakan seusaha.


Contoh peribahasa entry lepas:
"Di mana bumi dipijak di situ ghast ditegakkan"
-Utk menggambarkan kononnya kesungguhan buat ghast. Ubah suai drpd 'Dimana bumi dipijak di situ langit dijunjung.'


-------------------

Peribahasa kali ini:

"Jauh perjalanan luas pandangan"
 Keterangan (K): Rakan seusaha memang alhamdulillah berjalan ke sana sini kerana Allah. Dengan itu bertemu ramai orang, tengok banyak tempat, banyak pengalaman, berfikiran terbuka, mudah masuk bersembang dgn sapa pun.


 "Sayang anak tangan-tangankan, sayang isteri tinggal-tinggalkan"
K:  Ni memang berlaku, dlm rumah confirm rotan sudah ada digantung, kalau degil memang kena lah... (tapi kena ikut la cara ditetapkan). Yang si isteri kena tinggalkan 3 hari, 40 hari, 4 bulan itu memang lah tanda sayang suami untuk beri agama kpd keluarga dan seluruh umat.


"Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian"
K: Bersakit-sakit maksudnya bersusah-susah la jumpa orang, tebalkan muka pintu ke pintu, mujahadah sikit2 mudah-mudahan bersenang lenang di hari kemudian iaitu di akhirat.


"Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya"
K: Menyesal dan tersedar semasa hidup dunia masih boleh diperbetulkan, taubat etc... tapi menyesal di hari kemudian, tiadalah manfaatnya.  

Arwah Za'ba 
"Jangan pandang orang yang berkata, pandang apa yang ia kata" (Shakespeare, dipetik juga dalam buku Ilmu Mengarang Melayu oleh Zainal Abidin Ahmad (Za'ba) cetakan pertama 1934 (jawi), cetakan kedua 1962 dalam bab peribahasa, perumpamaan muka surat 191)

K: Kalau sebelum bayan, orang yg jorna kadang2 akan katakan peribahasa di atas ni. Lagipun apa yang dikatakan itu lebih penting berbanding siapa yang bercakap itu. "Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing"
K: Kerja gotong royong kemas set taam dan bersihkan masjid atau surau dan lain-lain perkara sebelum jemaah meninggalkan sesebuah masjid/surau untuk ke route seterusnya atau tangguh.

Okay lah, sekian dulu kali  ini, jika ada yang anda hendak tambahkan peribahasa, sila tuliskan di ruang komen. Hehe

Wednesday, October 27, 2010

Surat Mufti Negeri Sembilan

SURAT MUFTI NEGERI SEMBILAN
(Salinan dari surat asli Rujukan (4) dlm JMKNNS 209(01)747/1 jld.2
Tarikh 16hb Zulhijah 1423/18 Februari 2003

Tuan Nazir, AJK dan Pegawai Masjid
Semua Masjid dan Surau
Di Negeri Sembilan Darul Khusus

(Assalamualaikum Wm Wb)

Tuan,
USAHA JEMAAH DAKWAH DAN TABLIGH DI MASJID DAN SURAU DI NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS

Dengan segala hormatnya saya merujuk kepada perkara tersebut di atas.

2. Sehubungan dengan itu, jabatan Mufti Kerajaan Negeri Sembilan memang menyokong usha jemaah dakwah dan tabligh di Negeri ini. Usha dakwah dan tabligh ini adalah satu usha yang baik untuk memakmurkan masjid serta surau dan ini memang membantu usha-usha kami.

3. Memahami perjalanan usha dakwah dan tabligh ini tidak memerlukan pertauliahan. Jadi kami berharap pihak AJK Masjid dan Pegawai Masjid memberi segala kerjasama kepada jemaah dakwah dan tabligh yang datang serta usha-usha dakwah dan tabligh tempatan di kariah tuan.

4. Dengan kerjasama dari pihak tuan itu terlebih dahulu saya mengucapkan ribuan terima kasih.

“BERSAMA HAYATI KEINDAHAN ISLAM”


Saya yang menurut perintah,
-----------------------------------------------------
(DATO’ HJ MOHD MURTADZA BIN HJ AHMAD)
Mufti Kerajaan Negeri
Negeri Sembilan Darul Khusus
Tel: 06-7652420/7652421/7652425/7652426
Fax: 05-7652427
E-mail:jmknns.tm.net.my

[disalin dari buku ‘MARI berTABLIGH’, tulisan Hj Hanapi USM/Kolej Chermai (Hj Md Hanapi Md Noor), Pencetak Engsin Printing Press, Mak mandin, Penang. 2010. ISBN: 878-967-99941-1-7]

SUMBER

Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan yang ke-11, Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir mengaminkan doa semasa menghadiri Ijtimak di Nilai, N. Sembulan tahun lepas. Turut berada di pentas Menteri Besar Negeri Sembilan (di belakang Yang Dipertuan negeri) dan Menteri Pertahanan, Datuk Ahmad Zahid Hamidi (juga di belakang). (Zahid sebelum ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri bagi urusan agama Islam)

Tuesday, October 26, 2010

Bidaah menurut syarak dan bahasa

Majlis tahlil  - Gambar hiasan
BIDAAH tidak akan menjadi isu yang terlalu rumit dan bermasalah jika kita bersedia menerima pembahagian bidaah kepada bidaah hasanah (yang baik) dan bidaah sayyi'ah (yang buruk).
Malangnya sebahagian umat Islam mengkritik pembahagian bidaah ini. Mereka begitu keras mengingkari setiap orang yang menerima dan memperkatakan tentang pembahagian bidaah ini.
Bahkan, ada di antara mereka yang menuduh fasiq dan sesat terhadap setiap orang yang mempunyai fahaman sedemikian.

Monday, October 18, 2010

Imam Al-Bukhari, Tokoh Ulama Hadis

Sumaiyah memegang buku setebal 63 muka surat
Baru-baru ni saya dihadiahkan sebuah buku kisah riwayat Imam Bukhari bertajuk Imam Al-Bukhari Tokoh Ulama Hadis yang dihasilkan oleh Dr. Taqiyuddin An-Nadawi Al-Nadzahiri dan diterjemah oleh Haji Jainal Sakiban al-Jauhari dan ditashih oleh Lujnah Penyemak dan Pentashid Penerbitan Agama Majlis Agama Islam Negeri Johor.
Dalam buku ini, banyak lah kisah menarik dinukilkan secara ringkas dan padat mengenai riwayat Imam Bukhari (lahir, 13 Syawal 194 hijrah dan wafat 256 hijrah). Nama sebenar Imam Bukhari adalah Abu Abdullah Muhammad bin Ismail bin Ibrahim bin Al-Muhirah bin Bardizbah Al-Ja'fi. Datuk beliau, Bardizbah ialah seorang yang berbangsa Parsi (Bardizbah bererti petani).

Kata-kata aluan oleh Mufti Johor

Antara kisah menarik ialah Imam Bukhari yang mendapat pertolongan daripada Allah iaitu semasa kecilnya, Imam Bukhari telah mengalami buta mata. Ibunya telah bermimpi berjumpa dengan Nabi Ibrahim a.s lalu berkata kepadanya: "Wahai si ibu, Allah telah mengembalikan penglihatan anakmu kerana banyaknya anda berdoa. " Lalu Allah pulihkan penglihatannya, si ibu begitu gembira dengan peristiwa itu.  
Selain latar belakang Imam Bukhari, buku ini juga antara menceritakan tentang sifat peribadinya, keturunan, kelahiran dan pengembangannya, kecekapan, pengembaraan ilmu dan pengembaraan zaman sahabat r.hum.
Selain itu, buku ini juga memberitahu tentang Imam Bukhari mengenai guru-gurunya, muridnya, kehebatan hafazannya, zuhud, warak, kesopanan dan akhlaknya, kegemarannya, kecekapan memanah, kitab karangannya, pujian Imam Nawawi terhadapnya, kedudukannya yang hebat, dan mazhab fikahnya yang bertaklid (mengikut) kepada mazhab Syafie. (Bayangkan tokoh Islam yang begitu hebat juga mengikut mazhab, apa pula hujah orang biasa hendak bebas daripada mengikut mazhab?)
Kitab karangan Imam Bukhari tidak terkira banyaknya tetapi dalam buku ini disenaraikan 21 kitab seperti Al-Jami' Al-Sohih, Al-Adab Al-Mufrad, Raf'ul Yadaini Fis Solah, Al-Qiraah Khalfal Imam, Birrul Walidain, Al-Tarikh Al-Kabir, Al-Tafsir Al-Kabir, Al-Musnad Al-Kabir dan sebagainya.
Sebanyak 46 kitab ulama yang mahsyur dan muktabar menjadi rujukan buku ini.


Terdapat 46 kitab karangan ulama-ulama termahsyur dan muktabar sebagai rujuk buku ini dengan 3 kitab yang dirujuk ialah karangan Al-Allamah Maulana Zakariya al-Kandahlawi yg juga pengarang kitab Fadhail Amal yang dibaca secara meluas oleh umat Islam terutama jemaah Tabligh.
Antara kitab karangan Maulana Zakariya al-Kandahlawi yang dirujuk oleh buku ini ialah:
1) Al-Abwab wa Tarajim li Al-Bukhari.  
2) Muqadimah Aujaz Al-Masalik.
3) Muqadimah Lami' Al-Darari.


Jika anda berjumpa dengan buku riwayat Imam Bukhari bertajuk Imam Al-Bukhari Tokoh Ulama Hadis ini, amat bermanfaat untuk dibaca, insya-Allah. Mudah-mudahan.

Sekian.

[[Sebelum mengakhiri entry, bagi orang di luar sana, jika anda terserempak dengan orang membaca kitab taklim Fadhail Amal karangan Maulana Zakariya al-Kandahlawi di masjid-masjid atau surau-surau, maka dialu-alukan sangat supaya duduk lah majlis taklim itu. Mudah-mudahan dapat amal dan sampaikan hadis-hadis yang diperdengarkan.
Jika pernah anda terdengar ada yang cuba mempertikaikan kitab itu kerana terdapat hadis dhaif maka mudah-mudahan tidak lah kita termakan dengan hujah-hujah itu kerana ketokohan pengarang kitab itu sememangnya diperakui dan tiada syak.
Dan jika anda pernah mendengar orang mengatakan bahawa orang Tabligh adalah golongan taklid (mengikut) maka katakanlah bahawa Imam Bukhari juga bertaklid]].

Thursday, October 14, 2010

Mengislahkan hati

Kewajipan Mengislahkan (Memperbaiki) Hati
Hendaklah engkau menumpahkan perhatian pada hati dan batinmu. Rasulullah صلى الله عليه وآله وصحبه وسلم telah bersabda : “Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa dan perawakan kalian, tetapi Dia melihat kepada hati dan niat kalian.”(Hadits riwayat: Imam Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah dan selain mereka daripada Sayyidina abu Hurairah رضي الله عنه)
Dalam sebuah hadist Rasulullah صلى الله عليه وآله وصحبه وسلم bersabda: “Ketahuilah, bahawa dalam jasad (tubuh) itu ada segumpal daging. Jika ia baik maka baik pula seluruh jasad itu, dan seandainya ia rosak maka rosak pula seluruh jasad itu. Ketauhilah, bahawa segumpal daging itu adalah hati.” (Hadits riwayat: al-Bukhari dan Muslim).
Kerana itu engkau wajib memperhatikan hati, serta tumpukanlah segala perhatian untuk memperbaiki dan meluruskannya sebab hati itu cepat berbolak-balik dan selalu berubah-ubah sebagaimana sabda Rasulullah صلى الله عليه وآله وصحبه وسلم berikut: “Sesungguhnya hati itu lebih cepat bolak-baliknya dari air yang sedang mendidih di dalam periuk.”
Rasulullah صلى الله عليه وآله وصحبه وسلم sering berdoa :
يَامُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ ثَبِّتْ قَلْبِيْ عَلى دِيْنِكَ
Maksudnya: “Wahai Dzat yang membolak-balikan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu.”(Hadits riwayat: Imam Ahmad, at-Tirmidzi dan lainnya)
Rasulullah صلى الله عليه وآله وصحبه وسلم bersabda: “Sesungguhnya hati-hati manusia berada di antara dua jari dari jari-jari ar-Rahman, jika Dia menghendaki, Dia tetapkannya, dan jika Dia menghendaki, Dia belokkannya” (Hadits riwayat: at-Tirmidzi dan lainnya ) – [maksud hadits “إن القلوب بين أصبعين من أصابع الرحمن” – menurut ulama khalaf adalah: Antara dua shifat dari shifat-shifatnya. Dan kedua shifat itu adalah Qudrat dan Iradat. Sila rujuk Hasyiah Imam al-Baijuri ‘ala Jauharah at-Tauhid. – tambahan dari abuzahrah]
Hendaklah engkau berhati-hati dengan penuh kesungguhan, semoga Allah merahmati-mu, agar kelak engkau menemui Allah Ta’ala dalam keadaan hati yang bersih dari syirik dan nifaq, suci dari bid’ah dan akhlak yang keji, seperti menyombongkan diri dan riya’ hasad dan tipudaya terhadap kaum muslimin, dan seumpamanya.
SUMBER

Tuesday, October 12, 2010

Entry kakaknama saya Nur Farhah. Umur saya enam tahun. saya suka melukis. saya sayang mama,abah,naufal,sumaiyah.

(*Lokasi di Petrosains KLCC. N3 ni Nur Farhah yg tulis, tapi video tu abah dia yg upload le)

Monday, October 11, 2010

Masjid bergerak?

PETANG 22 September lalu, seperti biasa Masjid Kampung Tundagan yang terletak di Linggajaya iaitu di pinggir bandar Tasikmalaya dipenuhi para jemaah menunaikan untuk solat Asar.
Seperti hari-hari biasa Masjid Jami Al Falah sering dipenuhi oleh dengan jemaah setiap kali masuk waktu solat, lantaran kedudukannya begitu hampir dengan rumah penduduk.
Ada rumah yang hampir bertembung dindingnya dengan dinding masjid, begitulah situasi masjid yang dibina di kawasan yang padat penduduk pada tahun 1989 itu.

Sunday, October 10, 2010

Kreativiti menipu, Tronoh jadi Toronto

Oleh NORAINI ABD. RAZAK
noraini.razak@utusan.com.my

SYAWAL pun berlalu. Namun catatan sepanjang Syawal mesti masih berbekas di hati mahu pun dalam lipatan memori. Banyak cerita suka-duka sepanjang Syawal. Di pihak akhbar Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia, berakhirnya Syawal bermakna tamatlah ruangan Salam Perantauan untuk tahun ini. Alhamdulillah sambutan yang diterima terlalu memberangsangkan. Sama ada muka surat untuk ruang tersebut ditaja atau tidak, syarikat meneruskan tradisi menyiarkan ruangan itu khusus untuk rakyat Malaysia di luar negara menyampaikan salam hari raya.

Friday, October 8, 2010

Mari berselawat
Nabi s.a.w bersabda: "Sesungguhnya orang yang lebih hampir kepadaku dari kalangan kamu pada hari kiamat pada setiap tempat yang aku berada padanya ialah orang yang lebih banyak selawatnya kepadaku di dunia…"
Anas r.a

Nabi s.a.w bersabda: "Orang yang lebih berhak mendapat syafaatku pada hari kiamat ialah oarang yang lebih banyak selawatnya kepadaku."
Ibn Mas'ud r.a

Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesiapa yang berselawat kepadaku dengan sesuatu selawat, sentiasalah Malaikat berdoa untuknya selama ia berselawat kepadaku; oleh itu terpulanglah kepada seseorang sama ada ia hendak berselawat sedikit atau banyak."

Nabi s.a.w bersabda: "Sesungguhnya ada bagi Allah satu Malaikat yang diberikan kepadanya kuasa mendengar ucapan hamba-hamba Allah semuanya, maka tidak ada seseorang pun yang mengucapkan sesuatu selawat kepadaku melainkan Malaikat itu menyampaikannya kepadaku."

Pengajaran Hadith:
Ucapan selawat dan salam kepada Rasulullah s.a.w adalah satu ibadat yang sangat dituntut dari setiap umat Islam dalam setiap masa.
Ia sebagai menandakan ingatan, cinta dan kasih terhadap baginda di mana jasa dan pengorbanan baginda amat besar sekali terhadap Islam dan perkembangannya.
Orang yang tidak membiasakan dirinya dengan berselawat adalah dianggap sebagai orang yang tidak mengenang budi (tidak menyanjung) baginda sehinggakan syarak melabelkan mereka sebagai orang yang bakhil.
Disebabkan besarnya fadhilat berselawat tersebut, maka Allah S.W.T telah menetapkan malaikat yang khusus bertugas sebagai penyampai selawat yang diucapkan terus kepada baginda.
Terdapat banyak fadhilat berselawat yang di antara lainnya ialah:
a) Seseorang itu akan selalu berada bersama Rasulullah s.a.w di hari akhirat kelak.
b) Melepaskan seseorang itu daripada segala apa yang mendukacitakan dan yang membimbangkannya dari perkara-perkara dunia dan akhirat.
c) Beroleh syafaat yang khusus daripada Rasulullah s.a.w pada hari akhirat
d) Malaikat selalu berdoa untuknya selama ia berselawat kepada baginda.

-Sumber Jakim-

Monday, October 4, 2010

"Once Upon A Time in China" Cerita Sebenar Wong Fei Hung

Wong Fei Hung
(Bila Aku Terbaca Tulisan Drs Khalil Idham Lim Terasa Bahawa Begitu Banyak Sejarah Islam Kita Di Tipu)

Dicatat oleh
DRS. KHALIL IDHAM LIM

Selama ini kita hanya mengenal Wong Fei Hung sebagai jagoan Kung fu dalam film "Once Upon A Time in China".Dalam filem itu, karakter Wong Fei Hung dimainkan oleh aktor terkenal Hong Kong, Jet Li.

Namun siapakah sebenarnya Wong Fei Hung? Wong Fei Hung adalah seorang Ulama, Ahli Perubatan, dan Ahli Beladiri legendaris yang namanya ditetapkan sebagai Pahlawan Nasional China oleh pemerintah China. Namun Pemerintah China sering berupaya mengaburkan jatidiri Wong Fei Hung sebagai seorang muslim demi menjaga imej kekuasaan Komunis di China.

Wong Fei-Hung dilahirkan pada tahun 1847 di Kwantung (Guandong) dari keluarga muslim yang taat. Nama Fei pada Wong Fei Hung merupakan dialek Canton untuk menyebut nama Arab, Fais.Sementara Nama Hung juga merupakan dialek Kanton untuk menyebut nama Arab, Hussein. Jadi, bila di-bahasa-arab- kan, namanya ialah Faisal Hussein Wong. Ayahnya, Wong Kay-Ying adalah seorang Ulama, dan tabib ahli ilmu penrubatan tradisional, serta ahli beladiri tradisional Tiongkok (wushu/kungfu). Ayahnya memiliki sebuah klinik perubatan bernama Po Chi Lam di Canton (ibukota Guandong).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails