Tuesday, September 28, 2010

Baby ghast...



Demikian lah jawapan Sumaiyah (2 tahun) jika ditanya ke mana abahnya hilang setiap Isnin lewat petang hingga malam:
Naufal: "Abah mana?"
Sumaiyah: "Abah ghast"
Farhah buat aksi tambahan.
Chomel kan... tak gitu?


video

Friday, September 24, 2010

Raya story...

Salam Aidilfitri from us
Alhamdulillah, Aidilfitri celebration this year is slightly different than before, since it was our first time to spend pagi raya with my family in Klang.
It was indeed, meaningful, cheerful and unforgetable moment despite of the difference. 
It was wonderful, delightful, great pleasure in every place I go and every face I see.
Farhah dan Sumaiyah ceria di pagi raya
Before this, in which since 2001, we used to spend malam raya in Banting and spent pagi raya until Zohor for family related activities there, then only we rushed to Klang for continuation of raya mania with my family.
But this year the tentative timetable change as agreed. 
But you know, Klang-Banting is only about 30 kilometres, thus every important location could be easily covered for ziarah within few days.
The distance, enable you to be in both places in the same day, if you wish. Moreover, we were in Banting again on day 3 and 4 of Syawal and days after that.
Banting is my wife hometown, but these days, Banting need no introduction after Sosilawati case, although it always been 'business as usual' for most people there despite of the massive media coverage and bad publicity.
Day one in Klang - ku lihat wajah ibuku di pagi raya - what a wonderful day. After solah Aidilfitri in Masjid As-Syariff Meru, we continue the family raya gathering day, raya sakan activities where the kids were so happy, as well as their parents.
Cheers faces were all around as we eat, sit, snapping photos, cracking jokes and visiting relatives, siblings houses around Klang, Banting and Sungai Besar. We also visited pusara abah.
My wife and I were so glad that the kids - Naufal, Farhah and Sumaiyah - could cope the hectic as we keep reminding them that the purpose of visiting others is not to intensify duit raya. Hehehe.. 
Makhluk takde kuasa
The best part during the marathon house to house visit, I don't have to drive any makhluk! because we're the freeriders of (menumpang makhluk) Alphard, Naza, Matrix. Rileks dan Jimat braderrr...
Raya time in annual house to house visit is full of joy and lovely moment 'yang jauh didekatkan, yang dekat dieratkan', 'let bygone be bygone', 'forgive and forget', nang kono nang kene ketemu meneng... kabare... waras waras yo, nyong jaluk ngapuro...podho-podho wae...(bahasa jawa, nak tahu maknanya, klik ruang komen).
 In every place we dropped, I feel so glad to know almost everybody live a better life, improvement in carrier and worldly matter, positive change in many aspects of life, including fikir agama.
 
Adik beradik....
 Raya time continue with excitement in several places.....


On Syawal 5. Like what most parent wanted to do, my wife and I always want the kids to have something related to education during school holiday, and Petrosains at KLCC  was the best answer for that.
Moreover, my brother in law who is Petronas's top officer managed to give us free tickets,  thank you ye Along, next time bole bagi free ke Aquaria pulak. hahaha (ijat cakap..)

We took LRT from Pandan to KLCC, just to get the same old feeling using this public transport like those days, and at the same time to give exposure to the kids. They like it! eventhough we felt so exhausted, but it was a worth it trip.
After several offdays, I ended up having stomach ache and flu. After finished 8 days raya in Klang Valley, we traveled back to our home and continue raya with the fews neighbours and office mates since the raya, open house mood is still everywhere...
Syukur, alhamdulillah fi kulli hal wa nikmah.

Wednesday, September 22, 2010

Surat kepada Sungai Nil

AMRU bin al-As r.a ialah sahabat Nabi Muhammad s.a.w yang berani dan cekap dalam menguruskan pentadbiran. Pada tahun 639 Masihi, gerakan menawan Mesir dilancarkan. Pada tahun 640 Masihi, tentera Islam berjaya menawan pintu masuk ke Mesir iaitu al-Farma. Seterusnya Belbis, Babylon dan Iskandariah turut berjaya ditawan. Akhirnya Mesir berada di bawah kekuasaan Islam pada tahun 642 Masihi.
Semasa negeri Mesir ditawan oleh tentera Islam, Khalifah Umar al-Khattab r.a melantik Amru al-As r.a sebagai gabenor di Mesir.
Pada suatu hari datang seorang penduduk Mesir berjumpa Amru al-As. Orang itu berkata: “Nampaknya air sungai Nil bakal kering tidak lama lagi. Kami sebagai penduduk Mesir bimbang mengenai perkara ini. Air sungai Nil adalah sumber rezeki kami bertani dan bercucuk tanam.”
Amru berdiam diri mendengar penjelasan orang itu. Kemudian orang itu berkata lagi: “Kami bercadang mengorbankan seorang gadis cantik ke dalam air sungai Nil. Itu adalah upacara nenek moyang kami. Melalui cara itu, air sungai Nil bertambah banyak dan tidak kering lagi.”
Amru terkejut mendengar penjelasan penduduk Mesir itu. 

Tuesday, September 21, 2010

Bantuan ghaib daripada Allah


SEMASA Perang Khandak, tentera-tentera Islam terpaksa menghadapi serangan musuh yang ramai. Sementara tentera Islam menghadapi serangan kaum Musyrikin Mekah. Mereka juga terpaksa menghadapi ancaman daripada kaum Yahudi daripada Bani Quraizah di Madinah.
Tentera-tentera Islam sudah keluar dari bandar Madinah bagi mempertahankan kota itu. Ahli keluarga mereka terpaksa ditinggalkan bersendirian tanpa ketua keluarga.

Saturday, September 18, 2010

Bertemu semula makwe lama semasa raya

Aisye... macam jiwang sikit kali ni. Masa beraya sakan baru2 ni, tiba2 tersentak jiwa raga bila dengan tidak semena-mena dipertemukan semula dengan 'makwe' lama yang telah lamaaa ku tinggalkan kerana tidak ada lagi persefahaman.
Berdegup jantung berdebar-debar bila terpandang tubuhnya yang ramping bergetah walaupun sudah uzur berbanding usia yang pernah ku kenali dulu. 
Apa nak buat... sudah tak sehaluan, maka terpaksa membawa haluan masing-masing. 
Walaupun dulu makwe ni la yang dikepit siang malam pagi petang dan amat relanya dia menemani waktu susah senang, tapi sampai satu masa pilihan terpaksa dibuat.
Masih lagi ingat, kali terakhir kami berpisah.... ia dikebas/diambil orang kerana masa tu ia sudah tidak berapa dipedulikan, terbiar lara. Almaklumlah tuan punyanya sudah mula berjinak ke alam lain. Alam hidayattttt!!!
Rupa-rupanya, semasa beraya di rumah sorang buzruk  ni, dibukakan rahsia bahawa bekas makwe ku ni masih setia menunggu aku.
"Nak tengok senapang lama ko?" tanya buzruk tu yg muda 5 tahun drpd aku.
"Senapang apa?" tanya aku.
 "Alaa... senapang lama la, ada dalam bilik," jawab buzruk yg baru ada anak satu tu. Janggut buzruk tu dulu lebat yakmat, tapi bila dah jadi cikgu, janggut dia macam dah ada style semacam pulak.
Aku pun terus bingkas masuk ke bilik untuk menunjukkan aku tak takut pada senapang walaupun pada masa tu tak tau apa yang dimaksudkan senapang tu.
Tiba-tiba kedengaran suara isteriku: "Jangan tunjukkan kat dia." 
Tapi suara tu sudah terlambat kerana sebaik sahaja jeritan tamat aku sudahpun mendakap tubuh hitam putih dan berleher jinjang itu. hehehe
"Dah terlambat... dah digorengnya." jawap sorang abang buzruk itu.

Hahhh...ini la makwe tu... shape ala Fender tapi bukan.. so.. nak lagu apa?


Bukan Gun N Roses... tapi benda ni lah zaman dulu yg di grongg-grenggkan playlist lagu-lagu Metallica, Sepultura, Iron Maiden, Morbid Angel dan metal-metalan yg sewaktu dgnnya. 

Bagaimanapun, lepas selosai je beroyo, dgn rasa berat hati senapang tu terpaksa ditinggalkan lagi dengan pesanan 'ini barang kasi jaga baik-baik bro'. Tali tinggal dua je, kasi bela apa2 yg patut syeikh..

Thursday, September 16, 2010

Kes Sosilawati: Kampungku Banting jadi glamer

IPD Kuala Langat yg baru siap, terletak depan umah pak mertua. Kuaters staf boleh nampak dr rumah.


Bak kata ungkapan yang selalu kita dengar 'bad publicity is still a publicity.' Itu lah yang terjadi kapada Banting yang jadi makin glamer dalam sekelip mata gara-gara beberapa inci tanahnya yg terletak di hujung ceruk - dijadikan lokasi pembunuhan jutawan kosmetik, Sosilawati Lawiya.
"Bantinggg?..." begitu lah suara terkejut guru Naufal semasa dihubungi orang umah hari ini.
"Kenapa?" tanya orang rumah.
"Tu tempat panas tu..." kata guru perempuan itu.
Mudah-mudahan penjenayah dijatuhkan hukuman setimpal oleh mahkamah.

Thursday, September 9, 2010

Selamat menyambut Aidilfitri 1431


Sepanjang berblog, Ziarah76 sudah tentu tidak sunyi daripada melakukan salah dan silap, maka saya dengan rendah diri meminta maaf zahir dan batin kepada semua.

Semoga Allah terima amalan kita dalam hal keadaan sempurna

Tuesday, September 7, 2010

Salman (Sakti, ex-Sheila On 7) rilis album 'Selamatkan'

Album 'Selamatkan' oleh Salman Al-Jugjawy (Sakti,bekas gitaris Sheila On 7), insya-Allah akan berada di pasaran tidak lama lagi, buat masa ini, CD yg di atas tu mungkin satu-satunya CD yg berada di Msia. Ia diberi sendiri oleh Salman kpd adik yg khuruj di Joqjakarta, baru-baru ini.



ENTRY kali ini memberi peluang kepada adik saya yang baru pulang daripada khuruj 40 hari di Jogjakarta, Indonesia, menulis sedikit. Dalam banyak ceritanya, hanya di bawah saja yang mahu dikisahkan di blog ini iaitu:

""Alhamdulillah, baru-baru ini jemaah 40 hari dari Malaysia telah dihantar ke Joqjakarta, Indonesia pada bulan puasa. Kami 9 ahli jemaah termasuk 3 pelajar madrasah Kubang Bujuk. Didapati usaha di sana meningkat maju dan banyak telah dilakukan terutama usaha atas student kerana ia adalah kawasan yang ada banyak universiti.
Semasa di sana, alhamdulillah, antara yang memberi nusrah dengan begitu baik ialah Salman Sakti iaitu bekas gitaris kumpulan Sheila On 7.
Di akhir perpisahan dengan jemaah, Salman telah menghadiahkan kepada saya sekeping CD album terbarunya berjudul 'Selamatkan' yang (ketika itu) baru sahaja siap dirakamkan. 
Album itu mengandungi kelainan sebab menampilkan alunan suara bersahaja tanpa menggunakan alat muzik moden.
Tujuh lagu didalamnya berjudul:
1) Ramadan.
2) RidhoMu.
3)Harmoni Bhinneka.
4) Bertasbih.
5) Batu Bersurat.
6) Selamatkan.
7) RidhoMu (versi minus one).

Mereka yang berminat boleh mendapatkan album ini dalam masa terdekat, tapi buat masa ini ia belum berada di pasaran Malaysia. (Masa kami tangguh, album ini baru sahaja siap). Sekian.""


Dlm ruang penghargaan album ini, dinyatakan juga nama adik saya.



7 lagu best2. Antaranya, lagu berjudul, RidhoMu. Dalam CD disertakan penanda buku.


Hasil jualan CD akan diinfakkan untuk ke jalan Allah



Layout disusun dgn menarik, kemas. Setakat ni baru dengar sepintas lalu.



Saya ambik gambar re-copy pakai henfon, jd tak brapa clear...


Sudah 3 kali khuruj 4 bulan, masturat 2 bulan, fikirmen student, rumah dekat markaz... 

Untuk keterangan lanjut sila klik Salman al-Jugjawy .

Wednesday, September 1, 2010

Isu bukan Islam masuk masjid: Bagaimana pula orang Islam?

Masjid adalah jantung kepada umat Islam
Hari ini orang Islam sibuk bincang sama ada wajar atau tidak bukan Islam masuk masjid atau surau. Sama ada bincang dari segi hukum sehingga lah ke isu politik kepartian - semua sudah diulas.
Sama ada dalam bentuk ilmiah diperkatakan, emosi dan nafsu amarah juga sudah dihamburkan.
Kalau orang bukan Islam masuk masjid heboh diperkatakan, antara perkara yang belum disebut ialah bagaimana pula:
1-Orang Islam sendiri yang tidak mahu menjejak kaki ke dalam masjid? Berapa ramai saudara mara kita begini?
2-Orang Islam menjauhi masjid? Berapa saf sahaja solat fardu, ada surau yg kosong azan tak berkumandang terutama waktu Zohor dan Asar.
3-Orang Islam sendiri tidak mahu memakmurkan masjid? Masjid tak hidup!
4-Salah faham orang Islam bahawa menjaga masjid ialah memastikan ia dikunci daripada dimasuki jemaah?
5-Jemaah masjid terdiri daripada golongan warga emas, lanjut usia? Tiada pelapis, anak-anak muda jauh daripada masjid, takutkan masjid, pandang rendah pada masjid.
6-Pecah belah dalam masjid sesama Islam perlu diselesaikan, (berpecah di masjid, kemungkinan besar berpecah juga dalam masyarakat). Ini lebih berat hendak ditanggung.
7-Di masjid tiada amalan seperti Masjid Nabawi di zaman Nabi Muhammad s.a.w.
8-Masjid hanya jadi struktur bangunan, yang diperlumba-lumbakan untuk dihias-hias, tetapi kosong amalan memakmurkan masjid di dalamnya. Umpama sangkar yang diperbuat daripada emas tetapi burung di dalamnya tak cukup makan, minum, nazak menunggu masa hendak mati.
9-Zaman Nabi s.a.w, orang bukan Islam masuk masjid akhirnya dapat (jadi asbab) hidayat masuk Islam, tetapi zaman sekarang, orang bukan Islam masuk masjid dijadikan bahan kontroversi.
10-Bila kita sendiri tak faham fungsi masjid, jangan harap orang bukan Islam pula hendak faham perkara itu.

Bukankah perkara ini lebih penting untuk diambil fikir risau, diambil usaha yang sewajarnya berbanding kerisauan masjid yang berlainan sifatnya. 
Semoga Allah ampunkan kita di bulan yang berkat ini.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails