Tuesday, February 23, 2010

Memasak hobi ulama

Kalau disebut nama Muhammad Yusof B. Ahmad mungkin ramai yang tergaru-garu kepala kerana tidak mengetahui siapakah empunya nama.
Sebenarnya itu adalah nama sebenar ulama terkenal tanah air yang mahsyur dengan nama 'Tok Kenali'.
Maka Tok Kenali atau pernah juga dipanggil Awang Kenali yang dilahirkan pada 1287H bersamaan 1868M di Kampung Kenali, Kubang Kerian (4 batu setengah dari Kota Bharu, Kelantan) - adalah tokoh ulama yang tak perlu diperkenalkan lagi.
Sumbangan, jasa, ketokohan, riwayat dan pelbagai perkara dalam diri beliau tentulah banyak sudah diperkatakan.
Namun suatu perkara yang jarang disebut ialah hobi menarik beliau ialah memasak! (rujuk karya Abdul Rahman al-Ahmadi, 1983, hlm. 45. bertajuk Tokoh dan Pokok Pemikiran Tok Kenali). Bagaimanapun tidak diketahui pula apa jenis menu masakan kegemaran beliau.
Justeru, golongan lelaki yang hobinya memasak usah lah berasa janggal atau malu di kalangan masyarakat kerana ia sebenarnya adalah hobi ulama juga.
Apa yang menarik, mereka yang terlibat dalam usaha dakwah tabligh rata-rata turut dibekalkan dengan kemahiran memasak dan tak kurang juga ramai yang menjadi pakar memasak walaupun bukan semua.
Dengan kata lain, amat beruntung mereka yang dapat khuruj fi sabilillah dengan jemaah kerana dapat juga belajar, berlatih memasak yang merupakan hobi orang alim.
Maka, sesiapa yang belum pernah keluar dengan jemaah Tabligh maka anda amat lah disyorkan, digalakkan cuba, try, test! 
----Tok Kenali menghembuskan nafas terakhir pada pukul 7 pagi, Ahad 2 Sya'baan 1352H bersamaan 19 November 1933M ketika berusia 65 tahun.

Wednesday, February 17, 2010

Cerita set toam, pengomen

DI KAMPUNG 17 Feb. _ Cerita pasal set taam atau toam kadang kala memang melucukan dan tak kurang juga yang menjadi sumber hidayat dengan izin Allah.
Mana tidaknya, manusia ada macam2 jenis maka tidak hairanlah 1,001 kisah boleh timbul hingga pasal benda simple menjadi huru hara atau sebaliknya.
Sebut pasal set toam ini, tentu lah rakan2 seusaha mempunyai banyak kisah yang boleh dikongsikan, al maklumlah kalau khuruj itu bab makan ini perlu diberi perhatian juga. Sebab silap hari bulan boleh pecah hati ooo...
Pernah juga dengar cerita kegigihan seorang karkun bawa tong gas naik moto untuk ke mahallah yg dimesyuaratkan untuk bayan hidayat waktu malam.
Malangnya on the way karkun tu accident, moto terpelanting, karkun tu ok, tapi tong gas dia tercampak ke dalam gaung kecil semak samun!
Sebab malam, gelap, akhirnya, esok pagi je lah dia dan karkun lain cari tong gas tu.
hemmm macam-macam!
Apapun entry kali ni hendak memberi laluan kepada pengomen2 menambah cerita mengenai set taam kerana rasanya menarik juga komen-komen yang diberikan dalam posting sebelum ini yang bertajuk Syahid di jalan Allah. Selain itu, tujuannya juga untuk menghargai pengomen budiman!
Jejaka Baru Tangguh IPB, Peluncur Islam yang mengulas mengenai kehilangan tong gas jadi asbab hidayat, berkata: "Betul2... smga jadi asbab hidayat..kat kampung sini..bkn setakat tong gas tetapi keranda pun... huhuhu."
Selain itu, Musa selaku orang lama dari Kuala Kedah berkata, mahallahnya dulu zaman 80-an 'pakat-pakat' beli sesiapa mampu beli satu atau 2 jenis alat taam, tetapi katanya, banyak kali hilang lepas dipinjam.
"Selesai keluar mereka hantar semula melalui rakan tempatan, bila ahliah buat pemeriksaan 10 jenis barang hilang termasuk cerek besar, tudung periuk, 10 biji cawan, pisau, 3 biji talam besar ada lagi 7 jenis barang, tak tahulah serik nak bagi pinjam, Alhamdulillah ahliah istiqomah masturat jadi dia cuma Alhamdulillah sahaja,katanya semua taqdir Allah benda baharu akan binasa. Cubaaaaaaan," jelasnya.
Bapa kepada 3 orang anak yang menetap di Kajang, Ahmad Al-Hadi yang baru-baru ini ikram family ke tempat tinggi pula berkata dengan nada risau bimbang: "Dalam bab ini ana paling takut kalau set taam saja yg dapat hidayat keluar..... saya dah tak keluar keluar....."
Apapun, ringkas dan padat adalah statement Kilat yang membuat perbandingan dengan berkata: "Tong gas hilang tak pa.. jangan iman hilang."
Husaini yang kini merantau jauh dengan semangat kental menuntut ilmu mendoakan hidayat: "Haha..suspen jer citer..doa2 la hidayat kat org tuh..amin.."
Walaupun belum sudi memberi link, namun komen ahlia hubbee boleh dijadikan iktibar dan bermanfaat untuk kita, iaitu:
"Ohh pernah masa kat Mekah, makcik sebilik dgn saya bagitau, org tempat dia tak suka org tabligh sebab ada yg datang masjid kg dia, pastu hilang cawan dsbnya. Alaa saya cakapla pada makcik tu, orang Tabligh ni baru nak belajar jadi baik, mungkin tersilap/terlupa dsbnya."
"Tapi agaknya mungkin bab khidmat toam among men kurang ditekankan bab2 ni(kadangkala kecik pada pandangan org lain tapi besar pd pandangan org lain). Tapi perkara macamni bukanke masuk bab muasyarat..ini adalah agama. Saya juga pernah jaga set toam marhala...aduh..saprah plastik bila saya nak pinjam nak guna, rupanya dah hitam berkulat. Pastu kes tudung periuk hilang, kadang2tu periuk tak basuh lagi dan mcm2 hal. Memang nak kena terus check set toam bila men balik khuruj...kena bersihkan dan kemaskan balik. Yang kena khidmatni boleh lah anggap Allah nak bagi kiat kerja, Alhamdulillah."
Kelakar juga dengar cerita Van qif yang meriwayatkan kisah kawannya:
"Ada sorang kawan citer, masa khuruj kat satu masjid ni...ada ler seorang lelaki duduk join jemaah ni...x kenal pun, bukan koriah kg tu pun kot...dah sifat karkun Ikram muslimin, layan jer..."
"aleh aleh waktu balik gash...lelaki td hilang, tong gas pun hilang....ahaks" kata Van qif yang merupakan antara orang awalin dlm memberi komen di Ziarah76.
Pengomen feveret yg ditunggu-tunggu, Zarzh pula sempat mengimbau zamannya di Nizamuddin waktu dahulu dengan berkata:
"Terbayang tangga-tangga Nizamuddin yang suatu waktu dahulu dipenuhi dengan barang-barang taam set, dari ceret alu ketembaga, talam, cawan semua ada, free aje.
"Tapi semua buat tak kisah, kalau ambil pun, hanya untuk khuruj, malah ada yang beli lain dan tinggalkan disitu lepas khuruj untuk jemaah lain pula.
"Bagaimana pun, sentiasa dipesan lepas hayatu sahaba, "protect your Iman and your saman (barang)".
"-Moga pencuri tong gas tu dapat hidayat dan jadi wali tong gas..." katanya.
Zarzh juga menambah:
"Ada satu kisah tentang Junaid Al-Bagdadi rah, satu hari dia balik rumah, didapati ada penyamun dalam rumah dia tentang kutip semua barang dia dan dibungkus. "Ada dua-tiga bungkus, lalu Junaid rah pun bertanya kalau dia boleh menolong sipenyamun untuk mengangkat barang-barang tersebut kerumah sipenyamun.
"Sipenyamun yang tidak tahu itu tuan rumah pun gembira kerana ada orang nak membantunya.
"Bila sampai kerumah sipenyamun, sipenyamun pun berkata pada Junaid rah, kamu ambillah sedikit dari barang samunan ini buat upah.
"Tapi Junaid rah menolak dengan berkata, "Ambillah kesemuanya, rumah yang kamu samun tu, rumah saya, jadi tak apalah, saya sedekahkan pada kamu."
"Sipenyamun terkejut dan terus bertaubat. Hebat orang-orang dulu yang tak ada dunia. Kalau kita, tak tahulah apa jadi..."

-end-

Monday, February 15, 2010

Syahid di jalan Allah

Gambar hiasan (ruang dalaman masjid roote 3 hari bulan lepas). 

Tiba2 direkodkan perbualan di bawah semasa jemaah berada di sebuah masjid pada hari ke tiga:

Karkun 1: Amir sab!!!
Amir Sab: Ada apa?
Karkun 1: Dah syahid... tadi ada..
Amir Sab: Apa bendanya?
Karkun 2: Tong gas dah syahid
Amir Sab: Innalillah... tong gas hilang ke?
Karkun1 : Hilang amir sab, ada orang pinjam agaknya, sangka baik. 
Karkun 2: Sebelum maghrib tadi ada, mungkin dia ghaib masa orang tengah solat kot.
Amir sab: Insya-Allah, doakan jadi asbab hidayat.

----->Teringat pula kisah, seorang pencuri yang melarikan lota dari rumah wali, Rabiatul Adawiyah kemudian lota itu menjadi asbab hidayat untuk dia bertaubat dan menjadi orang soleh.

Tuesday, February 9, 2010

Memenuhi jemputan multaqa

Alhamdulillah, baru-baru ini saya berkesempatan memenuhi jemputan menghadiri Multaqa Ulama dan Ilmuan anjuran Badan NGO Johor, Universiti Teknologi Tun Hussein Onn dan Majlis Agama Negeri Johor di Persada Johor Bahru pada 4 Februari lalu.
Ia dirasmikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan dihadiri Menteri Besar, Mufti Johor dan lain-lain bersama lebih 1,000 peserta, pembentang kertas kerja, pembahas, moderator dan para jemputan.
Multaqa ini bertujuan untuk menggerakkan ulama, ilmuan, bermuzakarah, membentuk saf ulama membantu ulul amri bagi memartabatkan ummah dan sebagainya.

Ia termasuk menghadapi cabaran pemikiran yang tidak selari dengan arus perdana Ahlus Sunnah Wal Jamaah.
Dr. Muhammad Uthman El Muhammady dari International Institute Of Islamic Thought and Civilization membentangkan kertas kerja bertajuk 'Perpecahan Menghakis Pengaruh Kekuatan Umat Islam' pada sesi 1.
Pengerusi Majlis Amal Islami Malaysia, Datuk Nakhaie Ahmad membentangkan kertas kerja bertajuk 'Ke Arah Memperkasakan Kesatuan Ummah di Malaysia: Peranan Ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah' pada sesi 2.
Presiden dan Ketua Eksekutif Johor Corporation, Tan Sri Muhammad Ali Hashim membentangkan kertas kerja bertajuk 'Ekonomi Menjana Kekuatan Ummah' pada sesi 3.
Pengarah Pusat Islam Universiti Tun Hussein Onn, Prof. Dr. Syed Muhammad Dawilah al-Edrus membentangkan kertas kerja 'Mengangkasa Pendidikan Negeri Johor pada sesi 4.
Selain itu, Prof Sidek Baba dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) turut membentangkan kertas kerja bersama beberapa lagi pembentang dari lain-lain universiti.
Antara yang menarik, Datuk Nakhaie mengupas tajuknya dalam isu perkembangan sejarah Islam dari zaman Nabi Muhammad s.a.w hingga sahabat-sahabat dan seterusnya. Tajuk kecil pembentangannya dipecahkan kepada:
1-Siapa al-Salafu al-Soleh.
2-Kemunculan Muktazilah.
3-Lahirnya mazhab Ahli Sunnah Wal Jamaah.
4-Fitnah Wahabiyyah. 
5-Ulasan pendapat Yusuf al-Qaradawi.

Bagi saya yang kerdil ini, walaupun sebahagian kecil isi pembentangan-pembentangan memang telah diketahui namun banyak benda lain yang baru diketahui, dipelajari. Dan ini menambahkan lagi keyakinan bahawa semakin banyak lagi yang masih tidak saya tahu. Ikut lah resmi padi 'semakin berisi semakin tunduklah ia'. Moga kita dijauhkan drpd ilmu Azazel iaitu 'aku lebih baik drpd kamu', 'semakin banyak diketahui maka semakin sombong bongkak' hingga 'orang lain semuanya salah, dirinya sahaja yg betul.' 

Apa yang menyedihkan ialah tergamak sesetengah golongan menggunakan nama-nama seperti Imam Syafie, Imam Abu Hanafi dan lain-lain sebagai orang yang menyokong fahaman baru mereka.
Lebih dahsyat golongan itu meminda dan menokok tambah kitab-kitab lama. Antaranya ialah kita nukilan ulama tauhid, Abu Hassan Al-Asy'ari berjudul Al-Ibanah fi Usul al-Diyanah' dan lain-lain kitab.
Kitab al-Azkar karangan Imam Nawawi turut diubah suai, dipinda dengan dipadam bahagian tertentu oleh golongan tidak bertanggungjawab yg melakukan pengkhianatan. Ini diterangkan oleh Nakhaie dalam bab Fitnah Wahabiyyah.

Apapun, tidak lah semua mengenai program itu dapat dipostingkan di sini. Pada majlis itu turut dilancarkan buku 40 Tokoh Ulama Johor oleh TPM. Salah seorang tokoh itu adalah bapa TPM sendiri. Seorang lagi tokoh ialah Bekas Mufti Johor, Datuk Sayyid Al-Alwi Tahir al-Haddad (1884 - 1962). Tahun lepas, ada pihak 'tertentu' dari kalangan kaum muda tergamak menerbitkan risalah menuduh, menfitnah beliau yang bukan-bukan.
Selepas itu ada pula kolumnis akhbar menyiarkan fitnah tersebut dalam sebuah akhbar hujung minggu untuk disokong hingga mula menimbulkan kegelisahan dan keresahan masyarakat arus perdana.
Sebagai orang awam perlu lah kita berdoa semoga Allah ampunkan kesalahan dan kesilapan semua ulama-ulama itu walau siapa pun dia (dari golongan mana pun) dan semoga Allah ampunkan kita semua juga.

Sebenarnya, ini bukan kali pertama saya menghadiri program seperti ini iaitu yang terakhir ialah memenuhi jemputan menghadiri pada Nadwah Ulama Nusantara III anjuran Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Kepala Batas, Pulau Pinang pada April 2005.
Selain itu, ada juga program lain seperti persidangan OIC dan NAM (negara2 berkecuali) juga pernah dihadiri, namun multaqa kali ini ternyata mempunyai kelainan kerana ia relevan bagi memperkukuhkan perpaduan ummah negara ini.

Akhir kalam posting ini disudahi dengan kata-kata Yusof al-Qaradawi dalam laman webnya pada Rabu 23 Disember 2009, iaitu:
"Al-Allamah Shaikh Yusuf Qaradawi mengajak Perdana Menteri Malaysia dan para ulama supaya bersatu tenaga bagi memelihara jati diri keIslaman kaum muslimin Malaysia yang berpaksikan mazhab Syafi'i dan berakidahkan mazhab al-Asy'ariyyah bagi menghalang kemasukan pemikiran asing dari luar yang boleh memecah-belahkan perpaduan mereka."


Wallahualam bissawab. Sekian, buat kali ini. Hangpa semua ada masa ka nak baca semua ni? 

Thursday, February 4, 2010

Baby punya aksi!

Anak-anak aku suka betul tengok video bawah ni:Korang suka tak?
Semoga kita dapat luangkan masa berkualiti bersama keluarga. Maklum saja lah, kita ni rata-rata selalu sibuk, tak gitu?

Anyway, terima kasih kepada member kausar-kreatif yang sudi membuat header Ziarah76 spt di atas.

Monday, February 1, 2010

Persepsi terhadap karkun

Jadi karkun ni kadang2 memang banyak tekanan oleh masyarakat. Padahal semua orang Islam karkun, tak sepatutnya timbul orang tertentu je karkun. Tapi realitinya, begitulah... dipanggil orang Tabligh, karkun...etc macam ahli kelab, persatuan, badan, organisasi etc pulak... padahal mana ada itu semua, kan. Ini usaha bukan kelab persatuan etc... ni kerja umat Nabi s.a.w. Semua orang umat Nabi s.a.w adalah pekerja agama, daie, karkun.
Nak diceritakan di sini, org yg dah kena cop sebagai karkun biasanya dipandang masyarakat nampak dia macam 'kain putih', very high expectation, seolah-olah tak boleh tersalah langsung. Padahal karkun orang biasa bukannya maksum dan banyak kekurangan, termasuk yang baru terjun dalam usaha membaiki iman amal sudah tentulah juga banyak kekurangan.
Aku masih ingat, seorang syura berkata, beliau pernah dipanggil oleh orang awam yang mahu melaporkan sesuatu yang tak kena dilakukan oleh karkun.
Syurah tu bertanya: "Apa dia?
Orang tu kata: "Anak-anak buah awak orang Tabligh tengah tengok siaran langsung bola kat siaran TV." (Tengok bola EPL kat restoran mamak, siaran langsung awal waktu pagi).
Syurah tu kata: "Laaa... apasal pulak tak boleh... biar le diorang tengok."
Orang tu kata: "Tak boleh...orang tabligh mana boleh tengok benda macam tu."
-------------
Kah kah kah kah... kadang2 memang kelakar dibuatnya dalam sesetengah hal. Apa nak buat, ni lah cabaran.
Baru-baru ni, aku attend meeting yg terpaksa aku terbang dgn Firefly ke KL. Aku jumpa bos yg berpangkat 'Datuk' yg pernah meluluskan cuti utk aku keluar 40 hari dulu.
Datuk tu kata: "Kenapa tak pakai kopiah putih?"
Aku kata: "Saya tak bawak kopiah putih, kopiah kelabu je" (kopiah jenis yg karkun selalu pakai).
Datuk tu kata: Kena la pakai kopiah putih... M******* pun masa di luar negara pakai kopiah putih.
Aku: ..... (...senyih je)
-------------

Jadi pekerja yg dicop tabligh pun ada dilema jugak. Ye lah...iman pun lemah, masih terkesan dgn suasana. Walaupun orang lain selalu datang lewat tak pernah diperhatikan tapi kalau aku terlewat... macam satu dunia perhatikan aku.
Dan macam2 lagi yg kena buat habis-habis baik. Kalau kawan2 pejabat bukak dasboard kereta aku, tentu diorang terkejut ada CD logam maut!! (Stakat ni diorang tak bukak dashboard hehehe).
Dulu masa duduk di Penanti, aku tengok karkun2 bertaraf profesor2, doktor di fakulti enginering USM transkerian sungguh excellent dalam rata-rata pencapaian mereka. Ada kajian yg publish di paper, TV. Ada yg cipta microcip terkecil paling canggih, ada yang jadi pakar jalan raya dan macam2 pakar yg dikagumi masyarakat. Dan mereka yg berjaya ni orang Tabligh. Jadi asbab, usaha atas student meningkat...
Kawan2 aku yg student USM, ex-student yg buat usaha pun ramai yg score tak hinggat punya. Allah mudahkan mereka, Allah terangkan hati mereka utk dapat ilmu.
---------------

Persepsi negatif masyarakat pun ada tapi tak perlu cerita sebab, ikut penilaian aku, rata-rata disebabkan salah faham orang yang tak tahu perkara sebenar hujung pangkalnya. Kes terpencil, individu.

Banyak lah lagi yg masyarakat beri jugdement mudah kpd karkun... sedar atau tidak, anda sebenarnya diperhatikan. Bagaimanapun bukan lah kita buat semua ini untuk sukakan orang, manusia, makhluk tetapi semata-mata sukakan Allah.
Semoga Allah redha kepada kita.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails