Sunday, May 31, 2009

Selamat tinggal, jumpa lagi !

SEBAGAIMANA yang telah dimesyuaratkan satu jemaah 40 hari telah dibentuk dari halqah Majidee/Larkin dari markaz Johor Bahru yang didalamnya terdapat lapan orang termasuk saya berlepas ke Sri Petaling dan dijangka bayan hidayat esok (01 Jun 09).
Route ke mana? tak tau lagi... adakah ke utara, pantai timur...etc? Cuba anda teka?
Oleh itu, di sini saya mengambil kesempatan untuk memohon maaf zahir dan batin daripada saudara saudari jika terdapat salah dan silap selama menjadi pemblog dalam ziarah76 ini.
Semasa ijtimak nanti iaitu pada 9 hingga 12 Julai, rakan seusaha dari Johor Bahru ditempatkan di khita 4. Kalau ada rezeki kita boleh jumpa.
Minta tolong doakan saya agar semuanya berjalan lancar. Selamat tinggal dan semoga kita jumpa lagi! Jazakallah khair.

Friday, May 29, 2009

Mengemas barang...

Sumaiyah sedang memeriksa barangan bapanya yang akan dibawa khuruj....

Tarikh yang ditunggu-tunggu semakin hampir, kegelisahan semakin bertambah dan persiapan hampir selesai dan debaran kian terasa. Ya Allah terima lah hamba-Mu ini. Sebenarnya ini adalah 40 hari kali kedua selepas terlibat dalam usaha sekitar 1999. Dan 40 hari pertama pada 2005. Tapi semakin hampir 1 Jun ni rasa semakin tak sabar bercampur jazbah - mungkin sebab aura ijtimak kali ini dan fikir risau saudara saudari. Harap tuan2 tolong doakan saya.

Tuesday, May 26, 2009

Keistimewaan wanita diguna untuk agama

ANTARA lelaki dan wanita siapa yang lebih kuat? Tentu lah jawapan kita, lelaki kuat. Tetapi sebenarnya lelaki bukan kuat mana pun kerana kita nampak saja kuat dari segi fizikal misalnya, padahal sebenarnya wanita juga mempunyai kekuatan yang melebihi lelaki dalam hal-hal tertentu termasuk faktor dalaman mereka yang kuat, walaupun dari segi fizikal mereka lemah gemalai.

Mafhum satu hadis, Nabi s.a.w bersabda: 'orang yang kuat itu adalah mereka yang dapat menahan kemarahannya.'
Ini bermakna faktor dalaman menahan marah itu adalah satu kekuatan yang paling kuat.
Nak tahu wanita kuat atau tidak, cuba kita bayangkan point of view di bawah:
1-Wanita punya kuat menanggung kesakitan mengandung 9 bulan dan seterusnya bersalin. Ini Orang lelaki mesti kena respect habis golongan wanita. Lelaki bukan sahaja tiada kekuatan untuk berbuat demikian bahkan memang tak boleh pun. Kadang-kadang ada orang lelaki yang hendak lihat isterinya bersalin pun tak sanggup. Punya kuat orang wanita ini, bahkan bukan sorang malahan satu atau setengah dozen anak pun dia steady je. Lelaki sakit tangan sikit dah mintak isteri urut...
2-Wanita punya kuat menahan kesusahan menjaga anak dengan pelbagai kerenahnya tetap tabah dan bersabar. Bukan seminit dua, bahkan hari-hari 24 jam dia bersama anak-anak yang kecik hingga besar dari buang air besar kecil anak-anak hingga ke makan pakai anak-anak, semua dia sabar dan kuat menguruskannya tanpa minta elaun pun.
Lelaki baru jaga anak tak sampai setengah jam dah naik angin dengan perangai anak-anak maka lepas tu ada lah anak-anak kena luku, paling-paling pun tension dengan perangai anak, maka suami tu tidur atau keluar rumah kena teh kat luar. Lepas tu makan pakai suamipun dia minta isteri dia uruskan bahkan anak-anak pun urusan pun dah banyak.
3-Wanita kuat mengalirkan air mata yakni menangis, lelaki kuat mengalirkan air liur yakni tidur. Bila wanita ni bangun tahajud berdoa dia mudah menangis, merayu, merintih memohon daripada Allah maka doanya mudah makbul kerana kesungguhannya meminta sungguh-sungguh, bukan dengan percakapan sahaja bahkan meminta dengan fikir risau, hati dan perasaan. Maka masakan tidak doanya mudah diperkenankan. Lelaki kuat dengkur...
4-Wanita rata-ratanya (bukan semua) lebih kuat pengaruhnya kepada anak-anak berbanding lelaki. Ini kerana ibu lebih bersama dan memanjakan anak-anak, kalau anak-anak nak sesuatu dia akan cakap kepada ibu dulu. Bapa kalau dah tak boleh nak cakap apa dengan anak-anak, maka dia akan gunakan isterinya untuk jadi jurucakap kepada anak-anak. Lelaki memang kuat politik...
5-Wanita memang kuat. Sesetengah isteri, sudah lah urusan di rumah dia selesaikan bahkan ada pulak yang terpaksa bekerja di luar untuk membantu suami. Maknanya, suami tak cukup kuat untuk sara keluarga, maka isteri datang membantu menyara keluarga.

Mungkin banyak lagi yang boleh diambil contoh, namun sebenarnya kuat atau tidak, bukan menjadi persoalannya. Kerana lelaki dan wanita mempunyai kelebihan tersendiri dan sifat yang saling memerlukan antara satu sama lain dan bantu membantu dalam urusan kehidupan yang mana dengannya maka manusia akan tenteram dan tenang kehidupannya.
Namun begitu adalah penting untuk lelaki menghargai dan mencurahkan kasih sayang yang sebenar-benarnya kepada mereka. Dan mengasihi mereka bukan dengan cara kita memberi wang, gelang emas, kereta besar, rumah besar, alat make-up dan sebagainya.
Perkara itu adalah keperluan yang boleh diberikan mengikut kemampuan dalam menunaikan tanggungjawab dan kewajiban memberi nafkah dari serba serbi. Dalam hal ini kesederhanaan adalah jalan terbaik.
Namun jika kita mengasihi isteri, maka perkara pertama yang perlu diberikan ialah kefahaman agama, amalan agama dan kerja agama. Ini adalah teramat penting untuk membawa kepada kebahagiaan dan keselamatan di dunia dan akhirat. Jika tidak, nanti di akhirat lelaki akan didakwa oleh orang di bawah jagaan dan tanggungannya.
Wanita perlu diberitahu bahawa mereka juga dihantar sebagai umat Nabi s.a.w yang bertanggungjawab kepada agama Islam. Kerja sebenar mereka bukan basuh kain, memasak, sidai baju, cuci pinggan, layan suami, buat kek muffin dan sebagainya. Bahkan lebih daripada itu, kerja mereka adalah pembantu agama yakni bersama-sama dengan suami mereka membela dan menegakkan agama hingga agama tersebar ke seluruh dunia. Suami isteri perlu bantu membantu dalam hal agama dengan niat mencari keredhaan Allah.
Hari ini kita telah salah faham maksud sebenar umat ini dihantar, maka suasana rumah kita telah jauh daripada kehidupan beragama.
Iaitu, ruang tamu kita telah menjadi seperti lobi hotel, ruang rehat yang ada TV menjadi seperti panggung wayang, dapur macam restoran, bilik tidur macam bilik hotel, tempat basuh kain seperti kedai dobi dan sebagainya. Wanita seperti mesin mengeluarkan anak. Majalah hiburan dan isu semasa, mengumpat, gossip, dibincangkan disudut-sudut rumah, almari seperti butik, peti almari seperti bank, amalan agama mati di rumah. Maka keluar lah anak-anak yang runtuh nilai-nilai agama dari rumah-rumah.
Wanita telah menghabiskan air matanya di tempat tidak sepatutnya iaitu di depan TV ketika menonton hindustan sedangkan suaminya sedang ghast. Pengorbanan dan kesibukannya digunakan dengan perkara yang tak sepatutnya kerana mereka tidak diberitahu peranan dan kerja mereka yang sebenar. Mereka berlumba-lumba dengan cara yang salah, jika jiran beli perabot baru mereka pun nak yang baru dan sebagainya. wanita-wanita Islam bersidai di pusat membeli belah, merewang, membuang masa, meletakkan muka di lif-lif dan tangga pasaraya, mendedahkan aurat hingga semua lurah ditunjukkan kepada umum.
Ini adalah berpunca daripada kelemahan orang lelaki selaku bapa atau suami atau abang kepada adik perempuan yang gagal menjaga wanita-wanita Islam kita. Sesetangah lelaki yang begitu bersemangat mendengar bayan di markaz, khusyuk dengar kuliah agama di masjid dan surau tetapi membisu tak memberitahu sepatah haram kepada ahli keluarga. Atau suami tidak memberitahu isterinya yang berkongsi tempat tidur dan bantal.
Akhirnya wanita kita tidak faham lalu menyangka usaha agama adalah mengasingkan mereka, lalu tidak diambil endah.
Maka penting, kita libatkan isteri kita dalam usaha masturat dan ini adalah kehendak ulama yakni kita mencontohi kehidupan Nabi s.a.w dan para sahabat yakni wanita-wanita kita juga mencontohi kehidupan para sahabiah. Empat dinding rumah tempat wanita itu tinggal adalah satu khazanah yang melahirkan manusia berkualiti unggul hingga boleh menggoncangkan dunia. Nabi s.a.w dan para sahabat tidak boleh tidur di rumah jika ada harta di dalamnya, apabila Nabi s.a.w menerima hadiah berbentuk barang atau wang maka akan segera diagih dan disedekahkan kepada fakir miskin dan orang memerlukan. Nabi berada di masjid dan hanya pulang ke rumah setelah harta tersebut selesai disedekahkan.
Para sahabat yang mencontohi kehidupan Nabi s.a.w turut memahami bahawa mereka berasa tidak senang jika harta berada dalam rumah. Mereka mewujudkan rumah harta iaitu baitulmal. Sebab harta perlu diletak dalam rumah harta tetapi tidak sekali-kali di rumah mereka. Kehidupan para sahabat dan isteri mereka dengan penuh
keberkatan yang mana mereka bukan lah orang miskin bahkan Allah berikan pelbagai kurniaan kepada mereka hingga ada sesetengah ulama mengatakan kekayaan mereka
tidak dapat lagi dijangkau oleh kita. Namun begitu kesemua harta mereka diinfak dan digunakan di jalan Allah hingga mereka hanya berbuka dengan tamar dan air sejuk sahaja. Tiada apa-apa dalam rumah mereka, kosong, lantai dan dinding sahaja dengan kehidupannya yang amat sederhana.
Ulama berkehendakkan rumah-rumah seperti madrasah, suasana masjid di mana amal-amal agama dihidupkan, ada orang belajar dan mengajar yakni hidup amalan taklim, bacaan al-Quran, perbincangan mengenai iman, meningkatkan imal dan amal, berbicara mengenai kisah anbiya, Nabi Muhammad s.a.w, para sahabat r.hum, risau mengenai akhirat dan kepentingan menjalankan tanggungjawab menyeru manusia kepada Allah.
Ini perlu dimulakan walaupun sedikit demi sedikit bermula dengan taklim rumah. Hingga keluar dari rumah kita para alim, alimah hafiz hafizah dan manusia yang taat kepada Allah dan menjadi daie Allah. Mereka adalah orang Allah, yang dalam pemerliharaan Allah, tiada siapa boleh mengganggu mereka, walaupun bergerak seluruh dunia tetap dalam pemeliharaan Allah.
Wanita menjadi pendorong dan pemberi semangat kepada suami dan anak-anak lelaki untuk aktif dalam usaha agama. Bagaimana cerita seorang sahabat yang tempang lagi tua, apabila ditafakut oleh Nabi s.a.w, Nabi telah membenarkannya untuk tidak keluar berjihad lalu dia balik ke rumah. Tetapi apabila sampai di rumah isterinya berasa malu kerana suaminya tidak keluar di jalan Allah lalu memberi kata-kata semangat hingga suaminya malu kerana tidak keluar di jalan Allah.
Akhirnya Nabi s.a.w membenarnya keluar di jalan Allah lalu sahabat itu syahid di jalan Allah. Apabila jenazahnya hendak dibawa balik ke rumah, unta sahabat itu tidak mahu bergerak ke arah rumahnya, apabila ditanya rupa-rupanya dia telah berdoa supaya jenazahnya tidak lagi dipulangkan ke rumah. Begini lah peranan sahabiah 24 jam sentiasa fikir bagaimana agama boleh maju dalam kehidupan manusia dan semua sahabat mendapat dorongan daripada sahabiah. Apabila Abu Bakar r.a telah mewakafkan seluruh hartanya di jalan Allah maka tiada satu benda pun yang tinggal di rumahnya. Maka saudara maranya datang bertanya kepada anak perempuan Abu Bakar r.a apa yang telah
ditinggalkan, maka anak perempuannya dengan tegas dan yakin mempertahankan tindakan ayahnya dalam satu kisah yang meruntunkan jiwa.
Khadijah r.a asalnya wanita kaya, tetapi semuanya telah dibelanjakan hingga tiada apa lagi yang tinggal. Manusia yang pertama memeluk Islam adalah wanita iaitu khadijah r.a dan manusia yang pertama syahid juga adalah wanita iaitu Sumaiyah r.a pada zaman Nabi s.a.w.
Begitu banyak pengorbanan mereka yang tidak boleh diceritakan lagi di sini, tetapi pokoknya di sini adalah betapa pentingnya peranan wanita dalam mengembangkan agama sememangnya tidak boleh dinafikan lagi.
Wanita di zaman sahabiah begitu berani hingga mengalahkan lelaki zaman ini, mereka seolah-oleh lelaki. Hari ini lelaki Islam menjadi lemah kerana mereka berperangai seperti wanita di seluruh dunia. Sebagai contoh, lelaki sepatutnya bersolat di masjid secara berjemaah, tetapi lelaki zaman ini rata-rata lebih gemar bersolat di rumah bersendirian. Padahal bersolat di rumah bersendirian adalah amalan wanita.
Sebab itu umat Islam menjadi lemah di seluruh dunia kerana telah berperangai seperti wanita dalam banyak hal dan bukan setakat dalam solat sahaja.
Lelaki perlu menjadi benar-benar lelaki baru Islam menjadi kuat, menjadi lelaki adalah mengamalkan agama seperti mana di tunjukkan baginda Rasulullah s.a.w.
DAN apabila wanita bangun turut serta membantu agama, maka mereka menjadi seolah-olah lelaki dari segi keberanian.
Seperti contoh, kisah bagaimana Umar r.a semasa belum memeluk Islam beliau dilantik sebagai pahlawan yang hendak membunuh Nabi s.a.w. Dalam perjalanan beliau diberitahu bahawa saudaranya telah memeluk Islam lalu, dia pergi ke rumah saudaranya yang ketika itu sedang dalam sesi taklim iaitu membaca al-Quran.
Dalam kisah ini terdapat perbualan panjang yang kita boleh rujuk sendiri tetapi apa yang hendak dinyatakan di sini ialah Umar telah menampar saudara perempuannya hingga berdarah kepala. Tetapi apa yang dijawab oleh saudara perempuannya itu ialah jika kerana agama ini dia dipukul maka dia redha dan tidak akan berganjak.
Saudara perempuannya begitu berani menjawab dengan tegas hingga tersentak Umar lalu beliau bertanya apakah yang dibaca tadi dan dia mahu melihatnya, dan selepas dia berwuduk lalu membaca surah Toha, maka hidayah telah sampai kepada Umar r.a yang kemudiannya memeluk Islam di hadapan Nabi s.a.w. Di sini perlu dilihat betapa wanita telah menjadi seperti seorang lelaki yang berani.
Peranan wanita cukup luas dan hari ini, jika kita terlibat dalam usaha dakwah maka perlu dilibatkan sama usaha masturat untuk wanita. Dengan itu baru la umpama burung terbang dengan 2 sayap, jika tidak hanya dengan satu sayap yang tidak ke mana-mana. Dengan itu potensi wanita digilap dan memberi sumbangan besar kepada agama.
Jika mereka terlibat dalam usaha masturat maka mereka biasanya lebih komited dan berdisiplin berbanding lelaki. Apabila azan berkumandang, mereka dalam keadaan berwuduk berada di atas sejadah. Banyak doa-doa dihafal, al-Quran dan taklim dibaca setiap hari dan zikir, tahajud, dijaga dengan istiqamah begitu juga amalan lain.
Kesabaran, kesetiaan dan bersusah payah untuk agama sungguh menakjubkan. Percakapan iman yang lemah lembut tetapi memberi kesan dan zihin kata-kata membakar semangat yang memberi motivasi kepada lelaki. Lelaki perlu membantu tidak menyusahkan isteri kerana Nabi s.a.w sendiri membantu Aisyah r.a melakukan kerja-kerja rumah bahkan Nabi sendiri menjahit pakaiannya sendiri. Hari ini kita lelaki apa salahnya kita cuci pinggan, masak, basuh baju sekali sekala, kemas rumah dan kalau boleh buat sesuatu sendiri tak perlu menyusahkan orang rumah misalnya mengosok baju dan sebagainya jika mampu. Isteri-isteri kita sebenarnya bantu kita uruskan hal ehwal rumah bukan kita jadikan dia seperti orang gaji. Sebaliknya kita lah yang perlu membantu mereka. Halaman rumah Nabi s.a.w amat terkenal kerana kebersihannya kerana Nabi s.a.w sendiri yang membersihkannya dan Nabi s.a.w bergurau dengan Aisyah semasa membantu kerja-kerja rumah.
Ganjaran dan kelebihan yang tersedia untuk wanita solehah terlalu banyak hingga mereka boleh pilih mana-mana sahaja pintu syurga jika dia meninggal dunia dalam keadaan taat perintah Allah, dan suaminya redha kepadanya. Seorang wanita solehah lebih baik daripada 1,000 orang wali.
Bahkan mereka akan memasuki syurga 500 tahun terlebih awal daripada suaminya, dan mereka menjadi ketua kepada bidadari syurga. Suami dan isteri akan dipertemukan di syurga yang kekal abadi. Sebab itu, di dunia ini, tanda suami mengasihi isterinya ialah dengan memberi agama, amal agama dan usaha agama.
Wallahualam.

Monday, May 25, 2009

Tarbiah kanak-kanak dengan rahmat, lemah-lembut

SIFAT rahmat adalah perasaan belas kasihan terhadap sesama makhluk. Rahmat bukan kepada manusia saja bahkan perlu dilaksanakan kepada haiwan dan alam. Sebelum Allah memerintahkan manusia supaya bersifat rahmat, Allah terlebih dulu bersifat rahmat.

Firman Allah yang bermaksud: “Dia menetapkan atas dirinya memberi rahmat.” (Surah Al-An’am, ayat 12)
Allah menegaskan, untuk mendapat rahmat Allah, seseorang itu hendaklah bertakwa seperti firman-Nya yang bermaksud: “Dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.” (Surah Al-Hujurat, ayat 10)
Selepas Allah sendiri bersifat rahmat, Nabi Muhammad SAW menegaskan orang yang tidak merahmati kanak-kanak, bukan daripada golongan kami dan orang yang paling meraikan kanak-kanak ialah Nabi Muhammad SAW.
Daripada Anas Ibnu Malik pernah berkata, aku tidak pernah melihat orang yang paling merahmati kanak-kanak melebihi Rasulullah SAW. Rasulullah SAW juga merahmati kanak-kanak dan memerhati keadaan mereka walaupun ketika Nabi sedang menunaikan sembahyang.
Daripada Syaddad Ibnu Al Had, Nabi Muhammad keluar untuk berjumpa dengan kami kerana hendak menunaikan solat Maghrib atau Isyak, Nabi Muhammad ketika itu mendukung cucunda baginda sama ada Hassan atau Husain, Nabi pun ke depan kerana hendak mengimamkan kami, maka Baginda meletakkan cucunda di depan kemudian Baginda bertakbir untuk memulakan sembahyang. Dalam sembahyang, ketika salah satu sujud Rasulullah memanjangkan sujud. Tatkala selesai sembahyang, ada sahabat bertanya: Wahai Rasulullah, sesungguhnya engkau memanjangkan sujud engkau sehingga kami menyangka sudah berlaku sesuatu perkara ke atas engkau, atau kami sangka wahyu turun, maka berkatalah Nabi Muhammad SAW: Semuanya itu tidak berlaku, akan tetapi sebenarnya cucunda aku bermain di atas belakangku ketika aku sujud, maka aku tidak sampai hati untuk bangun dari sujudku melainkan selepas dia selesai.
Pada kejadian lain, Nabi Muhammad SAW sedang berkhutbah, kemudian Nabi turun kerana rahmatnya Baginda kepada kanak-kanak. Daripada Buraidah Ibnu Al Husaib, suatu hari Rasulullah SAW berkhutbah kepada sahabat Nabi, tiba-tiba cucunda Baginda bernama Hassan dan Husain datang berlari-lari anak, sedang memakai baju panjang warna merah, jatuh bangun jatuh bangun, maka Nabi pun berhentikan khutbah lalu turun dari mimbar mendukung kedua-duanya lalu dinaikkan mereka berdua atas mimbar, kemudian Baginda bersabda benarlah firman Allah yang bermaksud, sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi Allah jugalah pahala yang besar. Aku melihat dua orang cucunda aku ini dan aku tidak sabar kalau tidak mendukungnya. Kemudian Baginda menyambung semula khutbah.
Sifat Baginda ini tidak khusus kepada ahli keluarga saja, bahkan boleh dikatakan kepada semua kanak-kanak di Madinah. Nabi Muhammad bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya aku mendirikan sembahyang menjadi imam dan aku ingin sekali memanjangkan sembahyang, tiba-tiba dalam sembahyang aku mendengar kanak-kanak menangis, lalu aku pun memendekkan sembahyang kerana aku takut ibunya merasa susah.”
Nabi Muhammad SAW juga sentiasa bergurau dengan kanak-kanak. Daripada Jabir Ibnu Samurah: “Suatu hari aku bersembahyang bersama Rasulullah, selepas selesai Baginda keluar melawat ahli keluarga Baginda, aku pun ikut sama. Tiba-tiba datang sekumpulan kanak-kanak mengerumuni baginda, lalu Nabi Muhammad SAW menggosok pipi kanak-kanak itu seorang demi seorang, adapun aku, maka Nabi juga menyapu pipi aku, maka aku dapati tangan Nabi sejuk lembut dan ada bau wangi semacam baru keluar dari botol minyak wangi.”
Jika seseorang tidak mencium kanak-kanak atau tidak merahmati mereka, Nabi menganggap sebagai tanda keras hati yang mesti diperbaiki. Daripada Aisyah, “Datang seorang Arab Badwi berjumpa Nabi Muhammad SAW, maka lelaki itu bertanya kepada Nabi Muhammad, adakah engkau mencium kanak-kanak? Maka Nabi Muhammad menjawab: Adakah aku mampu menyekat dan menghalang daripada ketentuan Allah yang akan mencabut rahmat daripada hatimu? Nabi Muhammad SAW bersabda lagi: Tidak akan dicabut rahmat melainkan daripada orang yang ada tanda kecelakaan.”
Khalifah Umar Ibnu Al Khattab ada mengkhabarkan, sesiapa yang tidak merahmati kanak-kanak, tidak layak memegang jawatan mengurus hal ehwal masyarakat dan masalah, kerana mereka yang tidak merahmati kanak-kanak akan memutuskan hukuman berdasarkan keras hati dan kepala batu mereka.
Daripada Abu Uthman An Nahdi ada berkata: “Umar ada memberi jawatan kepada seorang lelaki dari Bani Asad mengurus hal ehwal masyarakat, maka lelaki itu pun datang berjumpa Umar hendak mengambil surat pelantikannya, tiba-tiba datanglah beberapa orang anak Umar lalu Umar pun mencium pipi mereka, lelaki itu bertanya kepada Umar, adakah engkau mencium anak-anak kamu? Maka Umar menjawab: Ya, saya menciumnya, kenapa? Umar menyambung lagi, maka engkau kalau begitu sangat kurang merahmati orang ramai, kanak-kanak pun engkau tidak merahmatinya, kembalikan semula surat pelantikan kamu itu, aku tidak akan memberikan kamu apa-apa jawatan pun selepas ini selama-lamanya.”
Perasaan rahmat dan lemah lembut dalam memberikan tarbiah kepada anak amat diperlukan. Cara mentarbiah anak dengan cara ini lebih selamat, lebih teguh pendirian, lebih berjaya dan lebih memberikan kesan kepada anak kecil daripada mentarbiah dengan cara kasar dan keras.
Hati mereka sudah difitrahkan untuk merasa mesra dan manja sementara cara keras dan kasar adalah cara orang lain yang dijajah masuk ke dalam agama kita. Tarbiah dan pendidikan cara kasar adalah cara asing yang tidak dipersetujui oleh Allah, Nabi Muhammad dan agama Islam yang suci.

sumber : Berita Harian
Diambil dari blog ahliahnizam

Wednesday, May 20, 2009

Menjaga wanita Islam dengan baik

PADA waktu ini, gerakan pejuang hak asasi wanita di barat semakin melebarkan pengaruhnya hingga terdapat segelintir wanita Islam turut terikut-ikut dalam perjuangan yang tak tentu hala itu hingga ada wanita yang mahu menjadi imam dalam solat Jumaat.

Perjuangan mereka antaranya untuk mendapatkan hak yang sama dalam serba serbi dengan kaum lelaki padahal hak-hak wanita sentiasa dipelihara dalam Islam.
Dengan menyalahgunakan kebebasan bersuara dan berpersatuan, agenda perjuangan songsang seperti ini diteruskan di kebanyakan negara Islam termasuk Malaysia dengan bertopengkan badan menjaga hak wanita Islam. Sedangkan dalam Islam, wanita tidak sekali-kali ditindas bahkan ditinggikan kedudukan mereka. Misalnya, sebelum kedatangan Islam pada zaman jahiliyah, wanita ditindas, bayi perempuan dibunuh, dipandang rendah, namun apabila Islam datang maka wanita Islam ditinggikan darjatnya dan tiada lagi segala perbuatan jahiliah.
Bahkan manusia pertama yang mati syahid pada zaman Nabi Muhammad s.a.w adalah wanita iaitu Sumaiyah r.a. Manusia pertama yang memeluk Islam pada zaman itu juga adalah wanita iaitu Khadijah r.a.
Bagaimanapun, disebabkan salah faham tertentu, segelintir wanita Islam terpengaruh dengan perjuangan barat, dan lebih dibimbangi ia menyerap dalam masyarakat ekoran kesan globalisasi.
Keadaan lebih meruncing kerana mengikut rekod bukan sedikit wanita atau remaja Islam yang murtad (masuk kristian) akibat jatuh cinta dengan lelaki bukan Islam.
Justeru, saya berpendapat amat penting untuk kita menyemarakkan kesedaran terhadap kepentingan umat Islam (lelaki dan wanita) untuk banyak membaca atau menghasilkan bahan bacaan yang menjelaskan bagaimana wanita amat dimuliakan dalam Islam.
Tidak betul juga jika kita yang diberi kemudahan untuk menulis seperti dalam blog atau apa-apa juga saluran hanya bersuka ria dengannya, tetapi tiada apa-apa usaha untuk sedikit sebanyak mengetengahkan, membangkitkan kesedaran dan membantu mengatasi masalah ini mengikut kemampuan dalam tulisan kita.
Lelaki-lelaki Islam perlu disedarkan untuk menjadi benar-benar lelaki dengan mentaati perintah Allah mengikut sunnah Nabi Muhammad s.a.w. Menjaga wanita-wanita Islam kita dengan baik adalah perintah Allah dan sunnah Nabi s.a.w. Wallahualam.

Di bawah adalah antara contoh bahan bacaan yang baik jika dibaca yang diambil dari ummu-fatimah:
'Kasihnya Allah Pada Wanita'
"Keistimewaan yang Tuhan berikan kepada wanita terlalu banyaknya". "Kasihnya Tuhan kepada wanita!" Itulah kata-kata yang paling mudah digunakan untuk menggambarkan 'layanan' istimewa terhadap wanita dalam Islam. Sesungguhnya, tidak akan ada mana-mana ajaran, ideologi, isme atau agama lain yang dapat melayan wanita dengan sebegitu baik sepertimana Islam melayan wanitanya. Malah, kalau bergabung pun kesemua wanita yang cerdik pandai, berharta dan berkuasa di seluruh dunia ini untuk menambah hak dan pengiktirafan buat mereka, mereka pasti tidak akan mencapai taraf kemuliaan serta layanan baik yang Allah SWT tawarkan buat seorang wanita di dalam Islam.
Namun, ramai wanita yang tidak memahami hal ini. Lantaran itu kebanyakan mereka tertipu oleh nafsu sendiri dan merasa terkongkong dengan amalan atau larangan tertentu yang digunakan ke atas wanita Islam seperti amalan menutup aurat, larangan bergaul bebas, poligami, larangan wanita menjadi pemimpin dan lain-lain lagi. Mereka cukup takut dan gerun dengan kesemua amalan atau larangan yang dianggap sangat menindas wanita. Walhal kalau dikaji setiap satu amalan atau larangan itu, mudah sahaja untuk melihat hikmah dan kebaikannya kepada kaum wanita itu sendiri.
Lalu kita melihat apa yang diperjuangkan oleh pejuang-pejuang hak wanita ialah mereka kalau boleh tidak mahu sebarang sekatan dikenakan ke atas mereka. Tentulah ini tidak munasabah. Sedangkan manusia sendiri banyak membuat peraturan-peraturan serta larangan itu dan ini, atas alasan hendak menjaga keselamatan diri atau masyarakat awam. Contohnya, dalam soal lalu-lintas, terlalu banyak peraturan dan larangan yang manusia buat seperti jangan memandu melebihi had laju, tidak boleh letak kereta di garisan kuning, mesti berhenti apabila ada isyarat lampu merah, mesti hidupkan lampu selepas pukul 7 malam dan berbagai-bagai lagi. Kalau dalam bidang sekecil ini pun perlu banyak peraturan dan larangan, sudah tentulah dalam bidang kehidupan lebih memerlukan lagi, dan lebih-lebih lagilah kalau skopnya itu jauh lebih luas iaitu untuk keselamatan dunia dan Akhirat.
Tuhan sebenarnya sangat kasih dan memuliakan kaum wanita. Segala suruhan dan larangan yang Tuhan kenakan ke atas kaum wanita tidak lain dan tidak bukan ialah untuk memastikan keselamatan dirinya dan masyarakat dan sekali-kali bukan untuk menyusahkan mereka. Tetapi, atas hujah dan alasan apa dakwaan ini dibuat? Mari kita lihat satu persatu pengiktirafan yang diberikan oleh Tuhan kepada wanita, sama ada setara langsung atau pun tidak.
i) Gelaran bagi `isteri' di dalam Al Quran
Perkataan yang Allah SWT gunakan di dalam Al Quran untuk menunjukkan suami atau isteri adalah perkataan yang sama, sedangkan dalam bahasa- bahasa lain, perkataan untuk suami dan perkataan untuk isteri menggunakan dua perkataan yang berbeza. Misalnya, dalam bahasa Inggeris, perkataan untuk suami ialah `husband' manakala perkataan untuk isteri ialah `wife'. Sementara dalam bahasa Perancis pula, perkataan untuk suami ialah `mari' manakala perkataan `femme' untuk isteri.
Tetapi di dalam Al Quran, suami dan isteri tidak disebut dua perkataan yang berbeza `zaujuh' dan `zaujati'. Hanya satu perkataan yang digunakan untuk kedua-duanya iaitu `zaujuh' yang bermakna `pasangan'. Islam melihat suami dan isteri adalah pasangan, penutup dan juga pelindung buat yang lain. Mereka dilihat sebagai sepasang, bukan berasingan. Sudah tentulah ini bermakna yang kaum lelaki di dalam Islam tidak dianggap lebih mulia daripada kaum wanitanya. Apabila kita mengatakan sepasang kaca mata, sepasang stokin atau sepasang baju, tentulah kita menganggap mereka setara dan tidak dapat dipisahkan di antara satu sama lain. Dan sudah tentulah kita tidak menganggap yang stokin kanan lebih hebat daripada stokin kiri atau kaca mata kanan lebih baik daripada kaca mata kiri. Begitulah tamsilannya sepasang suami isteri di dalam Islam seperti yang tercatat di dalam Al Quran.
Namun, gelaran zaujuh ini hanya diberikan kepada isteri yang sama beriman. Bagi isteri yang tidak beriman, mereka tidak disebut zaujuh. Contohnya, isteri Nabi Lut dan isteri Nabi Nuh. Di dalam Al Quran, mereka disebut 'imraah', kerana isteri sebegini tidak dianggap pelengkap, pelindung atau penutup kepada suaminya.
ii) Pembelaan Rasulullah SAW Terhadap Wanita
Rasulullah SAW ada banyak menyatakan Hadis-Hadis yang menunjukkan betapa wanita itu dimuliakan di dalam Islam. Antaranya:
a. "Syurga di bawah telapak kaki ibu." Apakah wanita tidak rasa mulia dengan Hadis ini? Mengapa Rasulullah SAW memilih perkataan "di bawah telapak kaki" dan bukan "di dalam tangan" atau "di sisi" seorang ibu? Sudah tentu ini sangat menggambarkan mulianya seorang wanita di dalam Islam. Seorang yang faham tentu akan sangat memandang mulia, menghormati, membela serta berlumba-lumba untuk berkhidmat dan meng'hamba'kan diri kepada ibunya (dengan syarat segala yang dibuat itu tidak melanggar syariat). Tidakkah beruntung menjadi seorang ibu di dalam Islam? Dia tidak akan terbiar dan dipinggirkan, malah akan sentiasa dibela, dihormati dan dimuliakan oleh anak-anaknya.
b. "Orang yang paling baik dari antara kamu itu ialah yang paling baik kepada isi rumahnya, dan aku ini orang yang paling baik dari antara kamu kepada isi rumahku."
c. "Tidak akan memuliakan perempuan-perempuan melainkan orang yang mulia, dan tidak menghina akan perempuan-perempuan melainkan orang yang hina."(Hadis riwayat Ibnu `Asakir)
d. "Bergaullah kamu dengan isteri-isteri kamu dengan cara yang sopan. Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak."
e. "Janganlah seorang mukmin lelaki membenci kepada seorang
(isterinya yang) mukminah, kerana walaupun ada satu perangainya yang lelaki itu tidak suka, tetapi (tentu) ada lain perangainya yang ia suka."(Hadis riwayat Ahmad dan Muslim)
Demikianlah hak-hak istimewa seorang wanita yang diberi oleh Islam. Dalam satu masyarakat yang bertaqwa, kaum wanita tidak perlu bimbang yang mereka akan diperleceh, dipermain atau diperkotak-katikkan oleh kaum lelaki, sebaliknya mereka boleh yakin bahawa pihak lelaki akan sentiasa melindungi, menasihati, menegur dan membimbing mereka dengan ikhlas.
iii) Bahagian Tubuh Wanita Dianugerahkan Nama yang Mulia
Dalam tubuh wanita, ada satu bahagian yang diberi nana yang begitu mulia iaitu rahim. Perkataan ini diambil dari nama Tuhan, yang bermaksud `Maha Penyayang'. Sudah tentulah Tuhan tidak akan memberikan nama yang semulia ini kepada sesuatu yang hina di sisi- Nya. Sudah tentu Tuhan akan memilih sesuatu yang mulia juga untuk dianugerahkan nama yang begitu mulia. Tuhan tidak berikan nama yang semulia ini kepada bahagian tubuh lelaki tetapi Dia memberikannya kepada bahagian tubuh wanita. Rahim inilah yang merupakan penghubung kepada makhluk. Di dalam rahimlah, wanita menjaga ciptaanTuhan dan memberi makan kepada apa yang Tuhan ciptakan.
Kaum wanita sepatutnya merasa sangat malu kepada Tuhan kerana memberi penghargaan yang begitu tinggi kepada mereka. Siapa boleh nafikan kepentingan rahim untuk kewujudan manusia? Anugerah rahim kepada wanita sebenarnya sudah cukup untuk membuktikan akan mulianya wanita di sisi Tuhan.
iv) Diberi Pahala yang Berterusan
Wanita disebut `kurang dari sudut agama', tetapi ini bukan bermaksud yang wanita itu kurang dari sudut iman dan taqwanya. Mereka cuma kurang bersolat ketika datang haid dan nifas. Namun, oleh kerana di waktu-waktu lain mereka sentiasa bersolat, maka sepanjang waktu haid dan nifas itu, Tuhan tetap memberikan juga pahala solat sekiranya mereka dapat bersabar dengan keadaannya yang tidak selesa itu.
Bayangkan seorang wanita yang baru melahirkan anak. Sudahlah digugurkan dosa-dosanya seperti seorang bayi yang baru lahir, diberikan pula pahala solat percuma sepanjang dia dalam keadaan nifas. Dan kalau dia sabar menyusu, memelihara dan melayan kerenah anaknya pula, makin banyaknya pahala yang Tuhan sediakan untuknya.
Aduh! Maha Pemurahnya Tuhan kepada wanita. Maha Baiknya Tuhan kepada golongan yang sering dianggap lemah dan terpinggir ini! Kalaulah wanita-wanita pejuang hak asasi itu tahu begini sekali ganjaran- ganjaran yang Tuhan berikan kepada seorang wanita mukminah, pastilah mereka akan meninggalkan perjuangan mereka. Tidak ada apa-apa lagi hak yang perlu diperjuangkan oleh seorang wanita mukminah. Yang Tuhan tawarkan itu pun sudah terlampau banyaknya.
---Diambil daripada ummu-fatimah

Tuesday, May 19, 2009

Tambang haji naik

BARU-BARU ini, Tabung Haji mengumumkan kenaikan 11 peratus tambang haji berkuat kuasa musim haji akan datang. Ini bermakna bakal jemaah haji akan dikenakan bayaran sebanyak RM9,980 seorang berbanding RM8,973 ketika ini.
Alasan kenaikan ialah menampung kos operasi yang semakin meningkat. Ramai juga yang membantah dan meminta kenaikan dikaji semula kerana ia dianggap membebankan rakyat dalam situasi ekonomi gawat waktu ini.
Antara mereka ialah Timbalan Yang Dipertua Persatuan Ulama Malaysia, Datuk Md. Saleh Md. Ahmad yang mahu kenaikan itu ditimbangkan semula. Namun hingga hari ini Tabung Haji masih tidak memberi reaksi balas terhadap gesaan tersebut.
Soal tambang haji - sama ada naik atau turun - memang sepatutnya menjadi isu yang menarik perhatian umat Islam kerana sudah menjadi cita-cita orang Islam untuk menunaikan rukun Islam kelima itu jika berkemampuan dan dipilih Allah pada suatu masa nanti.
Soalnya tidakkah kenaikkan tambang itu sedikit-sebanyak mengurangkan kemampuan dari segi asbab dan keperluan yang perlu disediakan untuk berangkat ke tanah suci? - walaupun dapat menunaikan ibadat itu hanyasanya adalah dengan pilihan Allah.
Hakikatnya, dalam soal berbelanja untuk menunaikan ibadat termasuk haji, sebenarnya sebanyak mana pun dibelanjakan tidak lah merugikan, bahkan mendapat keuntungan dan ganjaran yang banyak. Malahan mafhum satu hadis memberitahu, orang yang berbelanja di jalan Allah dan menunaikan haji tidak akan jatuh miskin. Dalam hadis yang lain, Allah akan membalas balik kesemua perbelanjaan itu sebelum seseorang itu meninggal dunia lagi.
Dalam pada itu, kebimbangan waktu ini ialah jika sekarang tambang tersebut naik kepada RM9,980 seorang, dan pada masa beberapa tahun akan datang adakah kemungkinan ia akan naik lagi? Pada masa yang sama, ramai juga termasuk saya percaya bahawa tentu ada asas yang kukuh bagi Tabung Haji untuk melakukan sebarang perubahan harga tambang. Lebih-lebih lagi ia adalah isu sensitif. Apakah pandangan anda dalam hal ini?
Semoga Allah pilih kita untuk menunaikan rukun Islam kelima itu suatu hari, insya-Allah. Sesungguhnya Allah memberi taufik dan hiadyat kepada sesiapa yang Dia kehendaki.
Ya Allah pilih lah hamba-Mu yang hina dina ini..

Sunday, May 17, 2009

Hari jadi ke-33

TANGGAL 12 Mei 2009 yang lepas, adalah tarikh hari jadi yang ke-33. Dah makin tua nampaknya, anak pun dah tiga. Jadi orang rumah dan anak-anak hari tu pun raikan dengan sikit juadah macam story di sini.
Tapi apa yang menarik ialah bila tengok hadiah hari jadi yang paling lama diterima, masih dipakai. Di bawah adalah hadiah hari jadi yang diterima 13 tahun lalu dan walaupun hampir rabak dan hancur, tetapi tetap ia menjadi pojaan hati untuk dipakai hingga hari ini.
Tangan sumaiyah memegang bahagian luar wallet.

Bahagian dalam wallet lebih menyerlahkan ia hampir hancur.

Ye...lahh macam mana la tak jaga dan pakai sampai sekarang, sebab wallet ni dihadiahkan oleh kawan yang sekarang dah jadi isteri. Walaupun nampak biasa2 saja, tapi tetap istimewa.

Friday, May 15, 2009

Perak political crisis

TO think once was insufficent to produce an answer. An hour or two might not be enough to produce a concrete answer. A day or two would leave us in confusion. And a week or two would only put us in doubt. Imagine how long hours, days and months were wasted for the sake of power in Perak. And after serious trouble took place here and there, but still nothing shows that the crisis seem to be on the mend.
So, let us pray that our muslim brother and ummah will not be continuously deluted by the excessive struggle for power. Whether election would be held or not soon, we should be able to uphold the spririt of unity and brotherhood. Certainly, for so many years and decade, politic had always been an effective tool to put mankind into trouble.

Thursday, May 14, 2009

Fakta makanan halal

Bir halal mencetuskan kontroversi kerana mengelirukan. Soalnya perlukah umat Islam kepada bir halal?. Bagi saya, ia memang mengelirukan dan umat Islam tidak memerlukan minuman yang mengelirukan seperti itu.

ALHAMDULILLAH, keprihatinan terhadap makanan dan produk halal semakin meningkat di seluruh dunia dan ia bukan setakat di kalangan orang Islam tetapi juga bukan Islam. Dari satu segi, ia membuka satu industri besar dalam menyediakan makanan dan produk tersebut bagi memenuhi permintaan pengguna. Namun apa pandangan anda apabila mengetahui fakta bahawa pengeluaran makanan dan produk halal di dunia sebenarnya didominasi oleh syarikat bukan Islam dan orang bukan Islam? Lihat fakta di bawah:
1-Nilai pasaran industri makanan halal dianggarkan bernilai RM7.4 trilion di pasaran tempatan dan antarabangsa namun ia didominasi oleh usahawan dan syarikat bukan Islam.
2-Nilai pasaran itu dijangka terus berkembang berdasarkan:
i: jumlah umat Islam yang berjumlah kira-kira 1.6 bilion akan meningkat berlipat kali ganda.
ii: masyarakat bukan Islam juga semakin menggemari produk halal kerana diyakini kebersihan dan kesucian penyediaan dan penghasilannya.
iii: penyakit dan wabak seperti selsema babi turut meningkatkan permintaan produk halal.
3-Negara bukan Islam menguasai pasaran produk halal, negara itu seperti Amerika Syarikat, Argentina, Australia, Kanada, China, India dan New Zealand.
4-Di Asia Tenggara pula, Thailand sudah membina nama sebagai pengeluar makanan halal dan di Malaysia, usahawan bukan Islam lebih menguasai pengeluaran halal.
5-Punca bukan Islam menguasai di Malaysia ialah usahawan bukan bumiputera yang telah lebih awal terlibat dalam industri makanan, maka mereka hanya perlu mengubahnya kepada proses penghasilan yang diiktiraf halal mengikut hukum syarak. Usahawan Islam baru mula berniaga dan buka kilang.
7-Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC) telah meluluskan sebanyak 1,686 permohonan syarikat untuk mendapatkan persijilan halal sehingga 30 April lalu. Daripada jumlah itu, hanya 25 peratus atau 423 permohonan diterima daripada syarikat milik orang Islam, selebihnya syarikat bukan Islam.
8-Kerajaan meluluskan bantuan kewangan kepada 22,696 pemohon dalam bentuk geran bersama dan pinjaman mudah berjumlah RM1.45 juta bagi membantu golongan usahawan untuk mengusahakan produk halal. Daripada jumlah itu, sebanyak 5,932 permohonan atau 26.1 peratus yang telah diluluskan merupakan milik bumiputera manakala bakinya adalah usahawan bukan bumiputera.--sumber MITI dan sini.
Apa pandangan anda?

Sunday, May 10, 2009

Berkunjung ke galeri seni

Asma ul-husna
DENGAN rasa prasan konon-kononnya ada la sikit minat pada seni lukis, jadi dengan perasan gitu baru-baru ni pergi ke pameran seni IMCAS.
Ye..lah, kalau ikut track record, gua memang dapat A1 dalam pendidikan seni masa SPM (huhu). Boleh la sikit2 melukis walaupun bakat dah berkubur lepas sekolah.
Ditambah pulak dgn darah seni (kununnya) yang pernah ada, contohnya kebolehan menggoreng gitar hentam kromo bersama rock band sejak sekolah rendah, menengah seterusnya joint band logam maut di universiti. Tapi semua seni tu pun dah dikuburkan. Hidup sudah berubah... sekarang goreng bawang boleh la... huhu
So, bagi memupuk minat seni dalam jiwa anak-anak maka mereka dibawa ke pameran seni, tapi sebenarnya budak2 ni buat macam2 perangai kat sana. Sabaar je la, sudah lah harga satu lukisan tu mencecah ratus hingga ribu ringgit kalau rosak atau terjatuh maka rabak lah poket.
Tapi alhamudillah takde kejadian tak diingini berlaku, walaupun kadang2 budak2 melompat2 kat sana sini. Guard yg jaga room tu asyik perhatikan je budak2 ni, ada ke diorang pegang lukisan tu, nasib baik takde la tertanggal kaler dia.
Banyak lukisan dan karya seni menarik, hasil kreativiti pelukis memang mengkagumkan, ada sesetengahnya menyejukkan pandangan, tak kurang juga yg menyesakkan mata. Tapi semua mahal2 bro, tengok boleh la, beli idak le. Cuma kami beli pelekat magnet utk peti sejuk je yg ada gambar lukisan, RM3 je, huhu. Kreativiti dan keindahan karya seni lukisan itu tak boleh digambarkan dalam blog dan kalau tengok gambar tu tentulah tak sama bila lihat depan mata sendiri hasil seni lukisan itu. Sempat juga la ambik bbrp gambar untuk tatapan bersama, selain itu tujuan save dlm blog ialah supaya bila-bila nak tengok boleh buka. Bagi sesetengah lukisan, mesejnya mmg sempoi tapi ada juga yg sebahagiannya mmg tak faham dan banyak juga lukisan yg sarat dgn mesej sindiran mengenai isu-isu semasa termasuk social, religion, politic tempatan dan antarabangsa.Bila pandang sekali imbas lukisan kat sebelah (kanan) tu, teringat pulak pada cover album altar of madness (Morbid Angel) ada ala-ala sikit kot cuma takde la imej tengkorak. Kadang2 terfikir jugak macam mana artis-artis ni dapat idea karya seni mereka dan mungkin kalau ternampak kelibat kucing tidur pun boleh jadi cetusan idea, macam gambar sebelah kiri. Tapi yang pasti mereka bukan sebarangan... ternyata amat sensitif dengan persekitaran dan sekeliling sama ada dalam isu-isu masyarakat dan sebagainya untuk mengetengahkan luahan rasa dalam bentuk kreativiti seni. Nadi dan nafas masyarakat dan pandangan artis digambarkan dalam karya. Aaiii... bila masa pula gua jadi pengulas seni yg macam diupah oleh balai seni lukis negara ni? he he.
Pokoknya, dapat melihat pameran karya-karya seni di IMCAS memang berbaloi (mmg berbaloi la sebab masuk free he he) untuk menikmati hasil karyanya dan kalau ada pameran seni (lebih2 lagi bertaraf profesional) di kawasan anda, tak rugi kalau menjengoknya sebab kreativiti artis kadang2 amat menarik dan di luar jangkaan. Kesemua karya seni di IMCAS ada judulnya, tapi maap la, gua tak ingat dan tak tulis.
Akhir kata, di bawah ni ada beberapa lukisan yang anda boleh ulas dan nilai sendiri... enjoy!!

Mengingatkan cover album beneath the remain (sepultura)

Lukisan atas ni memang sempoi...
Tetiba Farhah suka lukisan kiri ni pulak... katanya sebab ada baby banyak. Naufal pulak ada suka satu lukisan yang pelik


Salah seorang artis pelukis terkenal yang menyertai IMCAS, Daud Rahim (macam pernah nampak tapi di mana ya.. emm dipercayai karkun...)


Judul lukisan ni ialah American Soldier. Memang keje nembak orang je..


Selain itu, boleh jugak tengok gambar slide kat bawah, kalau dia suruh add review kat box gambar tu, pangkah je untuk abaikan. Kalau nak komen tulis dalam ruang komen macam biasa.bawah ni ada lagi...

Friday, May 8, 2009

Sidang DUN Perak

GAMBAR di atas menunjukkan karya seni bertajuk Sidang Dewan Rakyat yang dihasilkan artis kreatif tempatan dan ia dipamerkan dalam Galeri Seni IMCAS untuk tatapan umum.
Ia menunjukkan boxing glove yang disusun di atas meja. Boxing glove itu dihasilkan secara berulang menggunakan satu acuan asal sarung tangan boxing yang asli. Kreatif betul artis ini, kalau tengok dari depan mata baru tahu betapa halus seni mereka dan cukup bermesej, ketajaman dan kritis pemikiran artis.
Meja bulat tersebut adalah simbolik dalam dewan rakyat dan kerusi mungkin menggambarkan kerusi dewan dan sekelilingnya dihiasi dengan warna pelbagai bendera mungkin menggambarkan negeri-negeri yang ada sidang DUN.
Boxing glove tu tentu lah simbolik menggambarkan ahli dewan undangan negeri 'bergaduh' atau 'bertumbuk'.
Gambar ini diambil pada April lalu. Dan tentulah tiada kaitan dengan sidang DUN Perak semalam yang menyaksikan YB-YB 'bergaduh' dan 'serang-menyerang'.

-Lebih baik apolitical.

Friday, May 1, 2009

I just wanna have a good sleep...


I went to art gallery IMCAS recently and found this (above) funny yet beautiful and tremendous art work that I think it would be nice if I could share with others. What do you think? Of course no body want to be a cat, but the message it try to convey describe some thought concerning few clumsy political issue.
The artist, Kharina Khairuddin perfected her piece of art by her words (below):

So tell me, do you really wanna have a good sleep too? But please don't forget to recite doa tidur...zzzzzzz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails